Foto: pixabay.com

Duže od pola stoljeća glogov cvijet i list se koristi kao blag lijek za smirivanje, protiv nesanice, u raznim uznemirujućim situacijama, kao srčani sedativ, za snižavanje krvnog tlaka.

atma.hr – 52
Crveni glog je možda zapostavljen u ovo moderno doba suplemenata, ali baš zbog toga što je jedna od biljaka s najjačim smirujućim djelovanjem, podsjećamo vas da jako pomaže kod umora, manjka energije, lošeg sna, teškog disanja, vrtoglavica, lupanja srca, tjeskobe, nervoze i šuma u ušima.

Među ohrabrujućim vijestima je i ta da glog sprečava najučestaliju bolest modernoga doba – infarkt.

Glog je prilično zahvalna biljka jer raste svugdje, posebno voli ogoljena, kamenita i suha mjesta, a netko ga koristi i kao živu ogradu.

Cvjetovi se beru kad je polovina cvijeta otvorena, a druga polovina još u pupoljku. Beru se cijele cvasti po suhom i sunčanom vremenu, pažljivo se u korpama prenose i u što tanjem sloju, na propuhu, u hladu, suše se bez prevrtanja da se ne bi izlomili. Plodovi se beru kad sazriju. Bere se mlad list i suši kao i cvijet. Osušen cvijet mora se čuvati dobro zapakiran.

Ova „žilava“ i teško uništiva biljka sadrži aktivne supstance sa antioksidativnim djelovanjem. Duže od pola stoljeća glogov cvijet i list se koristi kao blag lijek za smirivanje, protiv nesanice, u raznim uznemirujućim situacijama, kao srčani sedativ, za snižavanje krvnog tlaka.

Čaj za umirivanje

Uzmite po 25 g glogovog cvijeta, valerijane, matičnjaka i hmelja.

Pomiješajte sve sastojke i koristite ih za pravljenje čaja na sljedeći način: 2 žlice ove smjese poparite s 300 g ključale vode, poklopite i poslije 2 sata odlijte, procijedite i popijte u toku dana, prije jela.

atma.hr – 52
Čaj za snižavanje visokog krvnog tlaka i arterioskleroze

Po 25 g cvijeta gloga, bijelog luka, preslice i imele pomiješajte i od smjese pravite čaj.

Dvije žlice biljaka poparite s 300 g ključale vode, poklopite i poslije 2 sata odlijte, procijedite i popijte u toku dana, prije jela.

Čaj protiv aritmije

Jednu žlicu cvijeta gloga prelijte s čašom vrele vode, poklopite čaj i poslije 2 sata odlijte i popijte u toku dana, prije jela.

NAPOMENA: Glog ne smijete koristiti svakodnevno dugi vremenski period jer može izazvati čak i trovanje.

Zato, poslije 5 do 7 dana obavezno pravite pauze od 2 do 3 dana, a zatim, ako je potrebno, nastavite piti odabrani čaj. Naravno, uvijek napomenite svom liječniku da koristite čaj od gloga u svojoj terapiji.

stil.kurir

banner za knjige danvantari