Foto: pixabay.com

Duže od pola stoljeća glogov cvijet i list se koristi kao blag lijek za smirivanje, protiv nesanice, u raznim uznemirujućim situacijama, kao srčani sedativ, za snižavanje krvnog tlaka.

Uvijek govori dobro o drugima…
Crveni glog je možda zapostavljen u ovo moderno doba suplemenata, ali baš zbog toga što je jedna od biljaka s najjačim smirujućim djelovanjem, podsjećamo vas da jako pomaže kod umora, manjka energije, lošeg sna, teškog disanja, vrtoglavica, lupanja srca, tjeskobe, nervoze i šuma u ušima.

Među ohrabrujućim vijestima je i ta da glog sprečava najučestaliju bolest modernoga doba – infarkt.

Glog je prilično zahvalna biljka jer raste svugdje, posebno voli ogoljena, kamenita i suha mjesta, a netko ga koristi i kao živu ogradu.

Cvjetovi se beru kad je polovina cvijeta otvorena, a druga polovina još u pupoljku. Beru se cijele cvasti po suhom i sunčanom vremenu, pažljivo se u korpama prenose i u što tanjem sloju, na propuhu, u hladu, suše se bez prevrtanja da se ne bi izlomili. Plodovi se beru kad sazriju. Bere se mlad list i suši kao i cvijet. Osušen cvijet mora se čuvati dobro zapakiran.

Ne vjeruj svemu što misliš…

Ova „žilava“ i teško uništiva biljka sadrži aktivne supstance sa antioksidativnim djelovanjem. Duže od pola stoljeća glogov cvijet i list se koristi kao blag lijek za smirivanje, protiv nesanice, u raznim uznemirujućim situacijama, kao srčani sedativ, za snižavanje krvnog tlaka.

Čaj za umirivanje

Uzmite po 25 g glogovog cvijeta, valerijane, matičnjaka i hmelja.

Pomiješajte sve sastojke i koristite ih za pravljenje čaja na sljedeći način: 2 žlice ove smjese poparite s 300 g ključale vode, poklopite i poslije 2 sata odlijte, procijedite i popijte u toku dana, prije jela.

Čaj za snižavanje visokog krvnog tlaka i arterioskleroze

Po 25 g cvijeta gloga, bijelog luka, preslice i imele pomiješajte i od smjese pravite čaj.

Dvije žlice biljaka poparite s 300 g ključale vode, poklopite i poslije 2 sata odlijte, procijedite i popijte u toku dana, prije jela.

Uvijek govori dobro o drugima…
Čaj protiv aritmije

Jednu žlicu cvijeta gloga prelijte s čašom vrele vode, poklopite čaj i poslije 2 sata odlijte i popijte u toku dana, prije jela.

NAPOMENA: Glog ne smijete koristiti svakodnevno dugi vremenski period jer može izazvati čak i trovanje. Zato, poslije 5 do 7 dana obavezno pravite pauze od 2 do 3 dana, a zatim, ako je potrebno, nastavite piti odabrani čaj. Naravno, uvijek napomenite svom liječniku da koristite čaj od gloga u svojoj terapiji.

stil.kurir

43 APITERAPIJA

Dr. KAPŠ - APITERAPIJA


Liječenje pčelinjim proizvodima

Sve o svojstvima i primjenama meda, propolisa, peluda, matične mliječi, voska i pčelinjeg otrova. Savjeti za 330 bolesti, povijest, istraživanja, prevencija, terapije i recepti.

Stručna knjiga namijenjena pčelarima, liječnicima, farmaceutima, ali i svakome tko proučava primjenu prirodnih proizvoda u prevenciji i liječenju ili traži rješenje za svoj konkretan zdravstveni problem.

Tvrdi uvez, 440 stranica, format 16×24

Cijena: 351 kn - Kupi ovdje

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.