Premda mnogi misle da je spavanje korisno kada je glavobolja u pitanju, stručnjaci ipak smatraju drugačije. Prema istraživanju sveučilišta u Texasu 79% osoba koje pate od glavobolje, bolovima su sklone ako ostaju u krevetu predugo. Umjesto spavanja dobro je opuštanje, barem sat vremena u kojem ćete se posvetiti sami sebi drastično smanjuje proizvodnju hormona stresa koji potiče glavobolju.

Glavobolja pogađa i mlade i stare, akutna je to kronična bol u glavi, a najčešće se javlja između 25. i 35. godine, a često nije uzrokovana bolestima već uzročnicima koji su dio svakodnevnog života. Gotovo svako kućanstvo u svojoj obiteljskoj ljekarni ima barem jedan lijek protiv glavobolje. No, pretjerano gutanje tableta nije zdravo, a glavobolju mogu izliječiti i neki prirodni sastojci i metode. Premda mnogi misle da je spavanje korisno kada je glavobolja u pitanju, stručnjaci ipak smatraju drugačije. Prema istraživanju sveučilišta u Texasu 79 posto osoba koje pate od glavobolja bolovima su sklone ako ostaju u krevetu predugo. No, umjesto spavanja dobro je opuštanje, barem sat vremena, u kojem ćete se posvetiti sami sebi drastično smanjuje proizvodnju hormona stresa koji potiče glavobolju, objašnjava dr. Jacob Teitelbaum autor knjige “” Cause, Real Cure”. On također savjetuje da za prestanak glavobolje radite ono što volite, bilo to planinarenje, plivanje, vježbanje ili pak čitanje. Uz to važna je i hrana koju konzumirate.

Mandarina

Aromantični spoj mandarine smiruje centralni živčani sustav, opušta napetost u vratu i mišićima, ali mandarina je voćka koja nije uvijek dostupna, no možete se poslužiti eteričnim uljem koje će jednako učinkovito umiriti glavobolju, kažu stručnjaci sa Stanford Universityja.

Đumbir

Pola žlice đumbira u svakodnevnoj prehrani izliječiti će i kronične glavobolje u roku od tjedan dana, obećavaju stručnjaci iz Manchester Memorial Hospitala. U njemu se nalazi gingerol koji ima snažnu moć u borbi protiv upala sličan aspirinu. Dobro je od đumbira spraviti čaj, a može se koristiti i kao začin u hrani, odlično paše uz juhe, rižu i razne umake.

Špinat

Čest uzrok glavobolje je krvni tlak, a špinat je koristan jer ga smanjuje, a to dovodi do prestanka glavobolje. Špinat se može konzumirati sirov, kao salata, a odličan je i u kombinaciji s krumpirom, od njega se spremati mogu i razni umaci, a odličan je saveznik u borbi protiv dosadne glavobolje.

Jogurt

Glavobolju može stvoriti i manjak kalcija, a umjesto da posežete za kojekakvim kapsulama bolja opcija je jogurt. Popijte čašu ovog napitka i njime nadoknadite nedostatak ovog minerala.

Lubenica

Mnogi vode raspravu oko toga je li lubenica voće ili povrće, ali svi stručnjaci slažu se u jednom: lubenica je odličan izvor minerala i vode koji su nužni za hidratizaciju organizma što također može pridonijeti smanjenu glavobolje.

Kava

Mnogi bez nje ne mogu zamisliti početak dana, a često se konzumira i tijekom ostatka dana. S kavom ne treba pretjerivati, ali dvije šalice ovog napitka bogatog kofeinom pridonose nestanku glavobolje. Vjerovali ili ne, kava djeluje jednako, ako ne i bolje od poznatog lijeka za kojim mnogi često posežu, Cafetina. Ukoliko se intenzivno bavite nekom duhovnom praksom, kavu ne preporučujemo.

Bademi

Ovo je još jedna namirnica koja obiluje magnezijem. Mogu poslužiti kao zdrava grickalica, a mogu biti i vaš saveznik u borbi protiv glavobolje. Šaka badema na dan spriječava glavobolju, a namirnice koje obiluju magnezijem su i banane, suho voće poput marelica, avokado, riža te indijski oraščići.

Krumpir

Ova namirnica dostupna je u gotovo svim kućanstvima, a mnogi nisu niti svjesni pozitivnog učinka krumpira u borbi protiv glavobolje koja često nastaje i radi dehidracije. Krumpir se može spravljati u bezbroj varijanti, a dobar je saveznik i nakon burnih noći jer pomaže kod mamurluka.

http://www.dnevno.hr/zdravlje/98717-umjesto-lijekova-za-glavobolju-posegnite-za-ovih-osam-namirnica-i-rijesite-je-se-prirodnim-putem.html