Art: Eduardo Rodriguez Calzado / EduardoRodriguezCalzado.com

atma.hr – 52
Naši svjetovni odnosi nisu odvojeni od naše duhovne prirode. Zapravo, ako jesu, onda ne postoji cjelovitost u vezi te ćemo vrlo vjerojatno naići na nepremostive probleme. Deset navedenih naputaka i vježbi predstavljaju vodič za postizanje cjelovitosti koja može biti temelj za čvrstu, trajnu vezu s partnerom.

Autor: Bhakti Tirtha Swami

1. Naučimo voljeti sami sebe

Osobe kojima nije stalo do njih samih ne mogu davati drugima. Ljudi koji se ponašaju desktruktivno prema sebi ne mogu voljeti druge te prenose svoje negativne osjećaje u vezu. Kako se takva osoba može duboko povezati s drugom osobom? Užici koji dolaze od uzimanja droge i opojnih sredstava, kockanja, seksualnih odnosa pa čak i jedenja mesa, oslabljuju našu osnovnu konstituciju. Ako nam nedostaje samopoštovanje, odbijamo vidjeti sebe kao Božje dijete i nemamo dovoljno ljubavi i devocije koje bismo podijelili s drugom osobom.

2. Ljubav dolazi od Izvora

Ljubav koju primamo od partnera ustvari dolazi od Boga, a naš je zadatak da je pošaljemo natrag. Drugi vode Božju ljubav do nas, a mi vodimo Njegovu ljubav do drugih. Gospodin nas uključuje u svoju igru da bi vidio što ćemo učiniti s Njegovom ljubavlju. Možemo li uzvratiti na Božju ljubav brinući se o partneru s velikom devocijom, kao da je sam Bog prisutan. Naš partner postaje put kojim možemo Bogu vratiti ljubav.

3. Ljubav nije poslovni dogovor

Ljubav nema etiketu s cijenom. To nije poslovni dogovor ili ugovor s posebnom točkom koja se odnosi na bijeg u slučaju poteškoća. Ne možemo prići ljubavi u raspoloženju cjenkanja i ne bismo smjeli započinjati meditaciju i molitvu s dugim popisom za kupovinu. Molitve ove vrste ne temelje se na nemotiviranoj, bezuvjetnoj ljubavi i ne pomažu nam da razvijemo višu svjesnost koja je potrebna da bismo postali cjeloviti.

Ne trebamo podsjećati Boga na naše potrebe. Što više prihvatimo činjenicu da je naš život uvijek pod Božjom kontrolom, to ćemo više shvatiti da prava molitva znači: “Neka bude volja Tvoja.” Kad možemo iskreno uputiti tu molitvu, postajemo potpuna bića.

atma.hr – 52
4. Voli druge više nego što voliš sebe

Trebamo uistinu voljeti druge, posebno naše partnere čak i više nego što volimo sebe. Kad toliko volimo svoje partnere, shvaćamo da su nam oni dani kao darovi od Boga i da ih ne posjedujemo. Samo se brinemo u ime Boga i naša je odgovornost da ispunimo Božje želje koje se na njih odnose. Svaki pokušaj da vladamo njima postaje odvratan. Umjesto toga, moramo se potruditi da se pokažu njihove više odlike. To je vježba koja će otkriti i našu višu prirodu.

5. Gledati na sebe kao na ljubav

U takvom stanju uma služimo kao predstavnici Božanskog u svakom aspektu svoga života. Možemo vježbati ljubav kroz disanje. Kad udišemo, vizualiziramo sebe kako upijamo bol i frustraciju voljenih osoba; kad izdišemo, odašiljemo im sreću, rasdost, ljubav i mir. Ustvari, ova vježba ne pomaže samo onima koji su nam bliski već cijelome svijetu. Udišemo: zabrinuti smo. Nismo slijepi za probleme drugih ljudi. Želimo pomoći. Izdišemo: izdišemo ljubav, samilost i blagost. To nije samo beskorisna vježba. Ima moćan utjecaj i ako promatramo proces neko vrijeme, bit ćemo svjedoci povoljnih učinaka na druge.

6. Gledati na odnos s partnerom kao na sastavni dio svog odnosa s Božanskim

Sljedeća vam vježba može pomoći. Zamislite trokut s vrhovima A, B i C. Vi ste A, vaš partner B, a Gospodin koji prebiva u srcu C. Dogovorite se s partnerom da ovaj trokut bude stalna veza između vas, tako da uvijek kad meditirate, mantrate ili se molite budete povezani s partnerom i s Gospodinom. Nije neophodno da istodobno zajedno meditirate ili razmišljate o vezi. Vaš će dogovor djelovati u svako doba i na svakom mjestu.

7. Podijelite svoje duhovne spoznaje s partnerom

Tada će vaš odnos postati odnos rasta i ubrzanja. Time pomažete uzdizanje njegove, a i svoje svjesnosti. Ponekad se bojimo predavanja u duhovnom životu, plašeći se da ćemo se morati odreći svog identiteta. No moramo shvatiti da je predavanje Svevišnjem prilika da ponovno dobijemo svoj potpuni identitet.

8. Proširite svoju ljubav na druge

Drugim riječima, proširite i na ostale ljubav koju osjećate prema najvoljenijem biću, ali bez seksualne komponente. Možemo se pitati kako da izdvojimo seksualni element. Samo se sjetite da ljubav i seks nemaju neizbježno isto značenje. Ljubav prema djeci može biti vrlo snažna bez seksualnih prizvuka. Bez obzira na okolnosti, pokušajte razviti istu vrstu ljubavi u svim svojim odnosima. Svi znamo kako je slatko voljeti samo jednu osobu. Možete li zamisliti koliko bi bilo slađe osjećati isto prema svima? Razmislite o ljubavnim razmjenama koje bi se mogle razviti, uzvraćanje koje bi obogatilo naš život i živote drugih. Nezamisliva sreća, radost i zadovoljstvo bili bi naša dnevna kvota. Ne bismo se više oslanjali na određene pojedince koji bi nam omogućavali to iskustvo jer bismo shvaćali da zapravo tražimo Boga. Što više razumijemo da je Bog u svakoj osobi, to više osjećamo Božansko i tim više će nas Božansko činiti potpunima.

9. Pokušajte razviti natjecateljske odnose u nesebičnosti

Ispočetka ovo može zvučati čudno i proturječno. Kako možemo govoriti o suradnji, dijeljenju i nesebičnosti i zagovarati natjecanje? No proturječje ustvari ne postoji. U duhovnom kontekstu natjecanje znači da se trudimo biti nesebičniji od našeg partnera promatrajući tko može dati više. Natječemo se u podsjećanju partnera na Svevišnjega i ohrabrivanju da ide brže prema Gospodinu. Svrha je takvog natjecanja međusobno pomaganje u duhovnom rastu. Ovaj je proces namijenjen samo ljudima kojii žele biti duhovni, koji tragaju za višim iskustvima iznad treperavih užitaka materijalnog života. Takvo natjecanje u nesebičnosti potiče partnere da se sjećaju zašto su u ovom tijelu – da ponovno postanu bića puna ljubavi, predana Gospodinu.

10. Gledajte sve odnose kao pripremu za božanske odnose

To znači da moramo vježbati promatrati partnera kao Božjeg zastupnika, prepoznajući vlastitu božansku prirodu i sjećajući se da smo Božja djeca koja na raspolaganju imaju velike spoznaje i zadovoljstva. Samo u Božjem kraljevstvu naći ćemo ljubav i vječne odnose za kojima duboko čeznemo. Konačno, stvarni odnosi i druženja odvijaju se u svom savršenom obliku u Božjem kraljevstvu. Upravo sada živimo u školi razvoja koja nam pomaže da se osposobimo za doživljavanje ljubavi koja je daleko iznad svega što trenutačno možemo zamisliti.

atma.hr – 52
Da bismo to postigli, moramo Boga staviti u središte. Gospodin je u svačijem srcu, spreman voditi nas. No ne možemo se vratiti kući ako vjerujemo da smo samo fizička bića koja traže sreću sa suprotnim spolom. Možemo se vratiti kad prihvatimo da smo Božja djeca koja imaju priliku biti sa svojim Majkom-Ocem Bogom punim ljubavi u vječnom prebivalištu. To je naše prirodno prirođeno pravo. Svaki puta kad neku situaciju gledamo kao izraz Gospodinove božanstvenosti ili kad se o nekoj osobi brinemo umjesto da je zlostavljamo ili iskorištavamo korak smo bliže vječnom kraljevstvu.

Bhakti Tirtha Swami

Naručite knjigu

Knjige iz serije Duhovni ratnik možete naručiti na http://duhovniratnik.com

duhovni-ratnik