Karma na sanskrtu označava – akciju, djelovanje. Akcija je sve ono što učinite, radite. Kar – raditi i ma – ishod, rezultat, je suština prirodnog zakona da svaka akcija izaziva reakciju, u vidu odgovora na učinjeno, skoro kao zasluga. Mada često akcije, umjesto zasluga, zasluže posljedice, i to one neželjene… Izbor je na samom čovjeku: ako čini dobro – dobro se vraća, ako čini loše – loše se i vraća. Najbolja škola.

atma.hr – 52
Karma i karmička astrologija dolaze nam sa Istoka, iz Indije, i mnogo su više zastupljeni u đjotišu i religijama dalekog Istoka nego u zapadnoj astrologiji. Pod karmičkim utjecajem nalazi i reinkarnacija, odnosno selidba duše iz jednog tijela u drugo po zaslugama, bilo dobrim bilo lošim, odnosno kao rezultat karme – učinjenog.

U našem solarnom sustavu, a na temelju kojeg je izveden horoskop, odnosno sva zapadna astrologija, život se zasniva na aspektima Sunca (život, svijest, tijelo, energija), Mjeseca (duša, podsvijest) i, naravno, Saturna (vrijeme, sudbonosno, mogućnosti života u vremenu po zasluzi).

Dva svjetla i moćni Saturn neraskidivo su vezani u prirodnom horoskopu i u svojim najjačim pozicijama nalaze se u aspektu opozicije, koji je adekvatan fazi punog Mjeseca, odnosno – punoj svijesti.

Saturn – gospodar Karme

Saturn – vrijeme, mjera je svega. On je i sudac koji odlučuje kakva će karma biti, odnosno koliko je teška, i u zavisnosti od pozicije u natalnom horoskopu, koju je osoba stekla za ovaj život. Mjesec i Saturn čine cjelinu karmičke astrologije: duša koja je predstavljena Mjesecom traži Saturna i bez njega se ne može inkarnirati, odnosno prijeći u sljedeći život. Zbog svoje brzine, Mjesec je skoro stalno u izravnim aspektima sa Saturnom. Naravno, i drugi aspekti Mjeseca sa ostalim planetama dat će uvid u karmu i njene posljedice.

Saturn se od svih planeta najviše povezuje s karmom. On najčešće simbolizira propuste koje smo napravili u prošlosti i negativne modele ponašanja koje smo uspostavili. Sa Saturnom se jednostavno ne možemo šaliti. On će nas uporno suočavati s istim iskušenjima sve dok ih ne savladamo. Kombinirajući Saturnovo djelovanje s položajem južnog Mjesečevog čvora najlakše ćemo ustvrditi što u svom životu trebamo prevladati i kolike dugove otplatiti. U pravilu tamo gdje u natalnoj karti padne Saturn, tu osjećamo nesigurnost i nekompetentnost. To je mjesto gdje moramo uložiti veliku energiju kako bi prevladali postojeće unutrašnje blokade. Kad u nekoj karti naiđemo na istaknutog Saturna (na nekom od uglova ili u neharmoničnim aspektima sa Suncem i Mjesecom), onda sa sigurnošću možemo ustvrditi kako je taj život u mnogo čemu uvjetovan prošlošću. Za te ljude izuzetno je važno da shvate što se to prenosi u sadašnju inkarnaciju i pokušaju ne ponoviti iste greške. U suprotnom dolazi do ograničavanja naše slobodne volje i osjećaja zarobljenosti unutar ponavljanja stalno istih ciklusa događanja. Saturnovo djelovanje postaje karmički još snažnije u situaciji kad je retrogradan. U tom slučaju najčešće dolazi do vrlo kompliciranog odnosa s ocem. Problemi koji se s njim pojavljuju u ovom životu u pravilu su posljedica grešaka napravljenih u nekim prošlim životima.

Mjesečev značaj

Mehanizam koji to određuje jeste prva i posljednja Mjesečeva konjunkcija. Naravno ovdje dolazi do izražaja odnos svjetala, odnosno – u kojoj je fazi Mjesec. Ako je u rastu, to je povoljnije od pada, kao udah i izdah, dok je kad se nađe u fazi posljednje četvrti daleko nepovoljniji.

Kada se promatra pozicija Mjeseca, gleda se od koje planete ide, tj. koja je planeta prije njega postavljena u natalnom horoskopu, ma koliko daleko bila, i naravno ka kojoj ide, također bez obzira na broj stupnjeva koji ih razdvaja. Na ovaj način vidimo tko je osoba bila ili u kojoj simbolici je njena prethodna inkarnacija, tj. kakav joj je bio prošli život, kada gledamo planet “iza” Mjeseca. Kakav će biti ovaj život, odnosno postojeća inkarnacija, opisat će nam planeta kojoj Mjesec ide u susret. U simbolici tog planeta nalazi se zadatak osobe u ovom životu, mogućnost da to ostvari i prepreke na koje će naići.

Ako krenemo redom i iza Mjeseca se nalazi Sunce, a kako su u pitanju dva svjetla, osoba iz prethodnog života nosi snagu, ali i malo iskustva, što može izazvati probleme. U prethodnom životu to je bila muška inkarnacija sa bitnom ulogom u društvu. Ukoliko je Merkur planeta od koje ide Mjesec, tada su se događaji bitni po osobu odigrali u mladim danima prethodne inkarnacije, kada se mogao i završiti život.

Dosta intelekta se prenosi iz prethodnog života, kao i jaka veza s bratom ili sestrom. Venera koja prethodi Mjesecu ukazuje na zanos vezan za ljubav, kao i materijalne vrijednosti, umjetnost, ali i pretjerivanja u uživanju, koja u ovom životu mogu biti izvor problema. Marsova pozicija naglašava destruktivnost, borbe i ratove. Osoba je bila ili uzrok ili žrtva nasilja. Ovakve pozicije uvijek ukazuju na probleme sa silom i potrebu za samokontrolom.

Mjesec koji dolazi poslije Jupitera ukazuje da je osoba stekla velika znanja i zvanja u prethodnom životu, dosta putova, intelektualnog ili religijskog rada. Teški aspekti ukazuju na probleme s moralom ili da je u prethodnom životu osoba bila druge vjeroispovijesti.

Kada je Saturn planeta od koje se Mjesec odvaja, u pitanju je teška karma, stroga presuda. Prethodni život je bio pun ograničenja, mračan, težak, sa teškim završetkom. Dobar aspekt govori o naučenoj lekciji, a loš – o ponavljanju. Ako je neka od transcendentnih planeta postavljena prije Mjeseca, gleda se kroz odnos sa Saturnom i suštinski nosi osobine kao da se Mjesec od Saturna odvaja.

Aspekti koji slijede ukazuju na to što osobu čeka u ovom životu, odnosno koji su to ispiti i prepreke koje treba preći.

Ako Mjesec ide ka Suncu, osoba želi postati bitna, ili je jednostavno životne okolnosti dovode u centar zbivanja. Problemi sa egom i sa autoritetima.

Merkur kojem Mjesec ide u susret ukazat će na razvoj intelekta i sposobnosti komunikacije, izražavanje kroz medije, pisanje, učenje jezika … Problemi mogu biti izazvani naglošću, nervozom i nerazmišljanjem.

Venera kojoj se približava Mjesec ukazuje na potrebu za ljubavlju i ljepotom, umjetničkim potencijalom, sposobnošću zarade. Problemi nastaju ako se javi neumjerenost, ljubomora,… Tada su mogući materijalni, ali i emotivni gubici.

Mjesec koji ide prema Marsu znak je da je osobi potrebno jačanje muškog principa, u prvom redu snage, ali i samokontrole. Sport je vrlo bitan i koristan u ovom slučaju, pa je moguć i u vidu profesije. Problematični aspekti su vezani za kuću i obitelj u kojoj može biti dosta netrpeljivosti i svađe. Mogući su i problemi s nasiljem i kriminalom.

atma.hr – 52
Mjesec u susretu sa Jupiterom, koji mu je od svih planeta najskloniji, pokazuje želju za znanjem i napretkom u svim područjima života. Sklonost visokom obrazovanju, dobrom statusu, ugledu u društvu. Prisustvo loših aspekata znak je da ovo ide na teži način.

Kada se na putu Mjesecu nađe Saturn, on predstavlja prepreku i ukazuje da je nužno podvući crtu i svesti svoje račune. Neophodno je steći samopouzdanje i to će donijeti napredak kroz vrijeme, ukoliko su aspekti dobri. Loši su prilično teški i predstavljaju učenje na pogreškama i stalne unutrašnje sukobe, ali i ozbiljne zapreke od okoline. Naravno, i ovdje se aspekti vanjskih planeta, Urana, Neptuna i Plutona “mjere” sukladno aspektima između Mjeseca i Saturna.

Ovladavanje karmom je vrhunac

Ovaj mehanizam karme samo je djelić sveukupne astralne mašinerije koja upućuje i trasira inkarnacije iz života u život. Ovladavanje karmom jeste vrhunac poznavanja sebe, ali i svih prirodnih i božanskih aspekata koji nas okružuju i čine.

Kad sagledamo zbog čega nam se događaju određene situacije, s obzirom da ništa nije slučajno, postavlja se pitanje koliko možemo utjecati na našu stvarnost. Odgovor je, naravno, da što više znamo, više možemo je mijenjamo. Neznanje je naš najveći neprijatelj. Istina je da postoje i momenti kada se situacija ne može popraviti, kada nemamo rješenje za neki problem, već ga moramo prihvatiti i s tim živjeti. To se događa u slučaju fiksne karme, koju nije moguće mijenjati.

U svakom životu rađamo se s određenom ličnošću, koja se sastoji od elemenata matrice duše i poput glumca mi igramo različite uloge ali uvijek u skladu s našim karakterom. Naša osobnost može razvijati samo kroz sam život. Ona napreduje ili nazaduje, zavisno od toga kako reagira na životne okolnosti u kojima se nalazi. Sve što nam se u životu događa, sretne ili nesretne prilike, samo su lekcije koje treba svladati na putu ka savršenstvu i oslobođenju duše od vezanosti za ovaj svijet. Tako dugo dok su želje u čovjeku, nemoguće je izbjeći ponovno rođenje. Želje su te koje nas vežu za ovaj svijet.

Oslobođene duše dolaze na planetu kao učitelji, ali nevezani za ovaj svijet. Uzrok svih problema i nemira jest činjenica da smo izgubili vlast nad svojim osjetilima. Puštamo ih da divljaju i tako prestajemo pravilno rasuđivati. Ljutnja, oholost, i druge strasti daju čovjeku demonsku narav i ponekad ga srozavaju do životinjskog nivoa. Toliko smo puta bili zavedeni u pogrešne akcije, i time se još čvršće vezali okovima karme. Srdžba je poput droge, moramo uložiti napor da je se oslobodimo. Zato je potrebno spoznati moć više inteligencije, duboko skrivenu u nama …

Karma se ponekad prikazuje kao nemilosrdna ruka Božja, ali čovjek sam kreira svoju karmu ili je se pak, oslobađa svojim dobrim djelima. Bog je vječni svjedok. Mi sami, svojim djelima, odlučujemo o svojoj sudbini. Kad dođe vrijeme rođenja, bira se posebna vrsta tijela pogodna za određenu dušu. Različite vrste kemijskih elemenata od kojih se tijelo sastoji, kao i način na koji se oni kombiniraju, predstavljaju ostvarenje utjecaja planetarnih vladara, a rođenje se događa u trenutku kada se planete nalaze u položajima koje treba zauzeti u odnosu na unaprijed određeni plan koji sačinjava sam horoskop.

Tako su planetarni položaji savršena odrednica za tijelo koje se rađa, kao i za karakter, / za to je zadužen Mjesec / koji će ga naseliti za određeni životni period. Položaj Mjeseca u vrijeme rođenja pokazuje skup iskustava prošlih života, a Sunce nas upućuje na ono čemu treba težiti sada, a to je put ka osvješćivanju i dostizanju višeg nivoa svijesti u sadašnjem životu.

astrotarot.com.hr