Ako ste prenijeli prekomjeran teret krivnje iz prošlog života, tada ćete se često ispričavati i plakati bez očitog razloga jer je krivnja postala dio vaše podsvijesti. Ako ste u prošlosti bili žrtve prijevare ili zlostavljanja, onda ste vjerojatno stručnjak za skrivanje svojih osjećaja. To rezultira depresijom i napadima panike, a može se čak i pretvoriti u tumore i rak. Pasivna promatranja iz prošlih života mogu rezultirati kratkovidnošću. 

atma.hr – 52
Karma znači djelovanje na sanskrtu, a koncept također govori o posljedicama koje određena radnja može imati. Mnogi su počeli razmišljati o karmi kao o kazni. Ali zapravo, čak i ako pogledamo prošireno značenje karme, vidjet ćemo da to nije kazna. Umjesto toga, karma je poput životne lekcije koja se nudi kroz izravno iskustvo.

Kada govorimo o karmi u našoj duhovnoj strani, onda se odnosi na plodove koji su sazreli na temelju naših postupaka u ovom životu, kao i na prikupljanje iskustava iz naših prošlih života.

Zbog postojanja naših prošlih života, svi mi imamo barem jednu vrstu karmičkih posljedica u nama. To se prenosi karmom upravo zbog toga što postoji potreba za reinkarnacijom – mi smo ponovno rođeni da bismo postali mudriji, da bismo učili i riješili ono što nismo uspjeli učiniti u prethodnom životu.

Karmičke bolesti

Karmičke bolesti su određeni efekti koji se odvijaju u našem tijelu i koji su na emocionalnoj, fizičkoj i mentalnoj strani zbog prisutnosti posljedica prošlog života. Razmislimo o tome iz perspektive normalnih bolesti.

Kada smo bolesni, razlog su naizgled neki vanjski čimbenici. Iz karmičke perspektive, bolest je općenito unutarnja i može se pojaviti na podsvjesnoj razini.

atma.hr – 52
Recimo da ste bili siromašni u svom prethodnom životu. Zbog prenošenja vaše karme, čak i ako ste sada bogati, bit ćete pomalo škrti. To je zato što ste svjesni da svaki pogrešan korak može dovesti vas i vašu obitelj u stanje u kojem ste nekada bili u prošlosti. Iako ove vrste učinka možda nisu loše za vas, karmičke bolesti mogu biti i pozitivne i negativne.

Ako ste imali negativna iskustva u prošlosti, na kraju ćete skupiti mnogo negativne karme. To može biti loše za vas jer će na kraju to postati prepreka u vašoj duhovnoj evoluciji i nećete uspjeti uživati ​​u božanskoj svjetlosti.

Općenito, negativna karma se zbraja kada ste imali negativne interakcije s određenim ljudima (i sobom) u prošlosti. Ljudski faktor je važan kada je u pitanju negativna karma. Na primjer, ako ste prenijeli prekomjeran teret krivnje iz prošlog života, tada ćete se često ispričavati i plakati bez očitog razloga.

To je zato što je krivnja postala dio vaše podsvijesti. Slično tome, ako ste u prošlosti bili žrtve prijevare ili zlostavljanja, onda ste vjerojatno stručnjak za skrivanje svojih osjećaja. To rezultira depresijom i napadima panike, a može se čak i pretvoriti u tumore i rak.

Nehotične karmičke bolesti

Ponekad postoje određene karmičke bolesti koje utječu na nas zbog naše pasivnosti u našim prošlim akcijama. Kada se dogodi nešto takvo, naše tijelo se na kraju povrjeđuje. To su određene stvari koje se mogu dogoditi zbog nesreća ili trauma u prošlosti.

Pasivna promatranja mogu rezultirati kratkovidnošću u našim kasnijim životima. Ako smo vidjeli neku vrstu zla koja se dogodila i nismo djelovali protiv toga, onda se može pojaviti kratkovidost.

To je zato što kad vidimo da se nešto događa, a ipak ne djelujemo, naše oko na kraju prikuplja mnogo negativnih vibracija. To je karma nepravde koja ostaje s vama i u vašem sljedećem životu.

atma.hr – 52
Karmičke bolesti mogu utjecati na vas u bilo kojoj fazi života i mogu negativno utjecati na vas. To može biti i rezultat loših navika ili načina života, što je opet u neku ruku rezultat karme koja je uvjetovala određen mentalni sklop i okolinu koja je poticajna za loše izbore.

Što imamo više loše karme, to smo uvjetovaniji (koristimo manje slobodne volje, vodimo se impulsom) i skloniji smo raditi nove loše izbore koji će opet donijeti nove loše posljedice.

Što smo duhovno probuđeniji i svjesniji, možemo više koristiti naš božanski dar slobodne volje i tako raditi bolje izbore i stvarati dobru karmu ili svu karmu u potpunosti transcendirati.

ATMA – Pripremila: Suzana Dulčić