Foto: pixabay.com

52
Tijelo je poput sna. Možemo to iskusiti svake noći. Dok sanjamo, naše tijelo leži u krevetu, ali mi odlazimo drugdje. Na taj način svi doživljavamo da je naš stvarni identitet odvojen od ovog tijela. Kad sanjamo zaboravljamo tijelo koje leži u krevetu, djelujemo u drugim tijelima i na drugim mjestima.

Slično, tijekom dana zaboravljamo naše tijelo iz snova u kojem smo putovali na nekoliko mjesta. Možda smo, u tijelu u snovima, letjeli nebom. Po noći zaboravljamo naše hodajuće tijelo, a po danu zaboravljamo naše leteće tijelo. Ali naše svjesno jastvo, duša, još uvijek postoji, i ostajemo svjesni našeg postojanja u oba tijela.

52
Stoga, moramo zaključiti da mi nismo nijedno od tih tijela. Neko vrijeme provodimo u određenom tijelu i onda ga u trenutku smrti zaboravljamo. Tako je tijelo zapravo samo mentalna struktura, nešto poput sna, ali jastvo je različito od svih tih mentalnih struktura. To je samospoznaja.

U Bhagavad-giti je rečeno:

indriyani parany ahur indriyebhyah param manah
manasas tu para buddhir yo buddheh parats tu sah

“Aktivna osjetila su viša od materije, um je viši od osjetila, inteligencija je viša od uma, a duša je viša od inteligencije.”

A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada

25 BHAGAVAD GITA

BHAGAVAD-GITA

Dragulj svjetske književnosti - mudrost bez granica

Istina koju objavljuje je univerzalna i vječna, te je kroz tisućljeća nadahnjivala velike mislioce, teologe i filozofe istoka i zapada; Sokrata, Goethea, Schopenhauera, Einsteina, Junga i mnoge druge.
G.W.F. Hegel: “Bhagavad-gita je sposobna dati nam pravo shvaćanje univerzalnosti i uzvišenost religije.”
Albert Einstein: “Dok čitam Bhagavad-gitu, jedino pitanje koje mi se nameće jest kako je Bog stvorio svemir. Sve ostalo, suvišno je.”

926 stranica, tvrdi uvez, 16 slika u boji

Cijena: 150 kn - Kupi ovdje

Prethodna objavaDnevni Jyotish Horoskop 18.05.2018.
Slijedeća objavaHolistička Akademija te zove – Postani Holistički Terapeut
A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada
Učenjaci i duhovni vođe diljem svijeta cijene ga kao jednog od najistaknutijih učitelja indijske kulture i filozofije suvremenog doba. 1965-te godine, u svojoj 70-toj godini života, putuje na zapad kako bi proširio poruku Bhagavad Gite i Srimad Bhagavatama. Za samo 12 godina, usprkos svojoj poodmakloj dobi, proputovao je svijet četrnaest puta, održavajući predavanja na šest kontinenata. Usprkos tako intenzivnom programu, nastavlja s plodonosnim spisateljskim radom. Njegova djela sačinjavaju pravu biblioteku vedske filozofije, mudrosti, književnosti i kulture.

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.