Art: Cameron Gray / ParableVisions.com

“Nauči umrijeti da bi mogao početi živjeti. Tko radi mene izgubi svoj život, naći će ga”, kaže Krist. Koji život? Onaj vanjski, iz kojega se povlačimo. To ne znači stvarno umrijeti, nego povući svoju pažnju iz vanjskog svijeta i uzdići se iznad svijesti tijela. Buddha je rekao: “Budi bez želja”. Želja je temeljni uzrok ljudske patnje – svih patnji. Neki umiru, neki su rođeni, neki su bolesni, a drugi siromašni. Duljina našeg života, visok ili nizak položaj, siromaštvo ili bogatstvo, sve se to temelji na karmičkim reakcijama iz prošlosti. Zaustavite kotač karme!

atma.hr – 78
Tek kada se čovjek uzdigne iznad svijesti tijela i postane Neh-karma ili nedjelujući u djelovanju, kao mirna točka u centru vječno pokretnog kotača života, zaustavlja se kretanje velikog kotača karme. Ako stroj radi, a želimo zaustaviti kotač, umetnut ćemo nešto između i stroj će istog trenutka stati. Tako ni zakon karme ne djeluje u slučaju onih koji se stvarno uzdižu iznad svijesti tijela.

Zato je Buddha rekao: “Budi bez želja”. Jer želja je temeljni uzrok ljudske patnje – svih patnji. Neki umiru, neki su rođeni, neki su bolesni, a drugi siromašni. Duljina našeg života, visok ili nizak položaj, siromaštvo ili bogatstvo, sve se to temelji na karmičkim reakcijama iz prošlosti.

Duša, koja se u tijelu nalazi kao u vozilu, biva od pet jakih konja (prema van usmjerenih osjetila) koje tjera opijeni um, bezglavo vučena u polje osjetilnih užitaka. Zbog toga moramo kontrolirati naš um.

Ako umu pružimo nešto privlačnije, mirnije, od onoga na što je naviknut preko osjetila, jedino tada ćemo ga moći kontrolirati – inače ne. Zato jer su uzde razuma opuštene i konji bezglavo jure, a mi činimo akcije koje povlače sa sobom reakcije. Tako živimo otkada smo od našeg Oca došli na ovaj svijet. Otkada smo na Zemlji, dolazili smo i odlazili, dolazili i odlazili. Velikom srećom dobivali smo ponovno ljudsko tijelo. Ali nismo ga znali pravilno upotrijebiti, jer nismo razumjeli zakon karme.

atma.hr – 39

Postoje dva zakona: jedan je zakon karme, a drugi zakon milosti. Ako dođete k Učitelju, tada djeluje zakon milosti. Vaša sadašnja karma je također ublažena. Sanchita karme se spaljuju u dodiru s principom svjetlosti u vama.

I budući da nas nijedna snaga ne može osloboditi Prarabdha karme, Učitelj nam pruža priliku da se dnevno uzdižemo iznad svijesti tijela, tako da je bolni učinak vidljivo smanjen. Kako smo mi sretni! Zato je rečeno da je velik blagoslov imati živog Učitelja. Shvaćate li to?

Jedno rođenje je rođenje u ovo ljudsko tijelo, a drugo u onostrano.

Ako se svakodnevno ponovno rađate – umirete dnevno, uzimate na sebe križ, tada će sve iz toga prirodno slijediti. Tada ćete izbjeći djelovanje kotača života, djelovanje karme. Vidite li sada koliko je važno da se posvetimo spiritualnim vježbama, kako su nam propisali Učitelji? Učitelji kod nikoga ne rade izuzetak.

atma.hr – 75
Guru Nanak govori: “Učitelju, što vrijedi doći k Tvojim Stopalima ako zakon karme nije podmiren?” I on daje primjer: “Što vrijedi doći k lavu ako kojoti i dalje zavijaju na tebe?”

Velika je privilegija sjediti uz stopala Učitelja.  Dakle “roditi se ponovno” znači uzdići se iznad svijesti tijela – i to također znači “biti dvaput rođen”. I u staroj Indiji ova su iskustva dana djeci od pet, sedam ili od devet godina, kada su bila inicirana.

Ono što je naučeno u djetinjstvu, ali već i u majčinoj utrobi, to se nikada ne zaboravlja. Moramo jako paziti kako odgajamo djecu, bilo da su u majčinoj utrobi ili već u vanjskom svijetu.

I ovo je rečeno: ponovno se roditi, umirati dnevno. “Naučite umrijeti da biste počeli živjeti.” Tada ćete dobiti vječni život: pobjeći ćete iz kruga rođenja i smrti. Razumijete li? To je vrlo važna i suptilna stvar, ali moramo je razumjeti i po njoj živjeti. Kako je to moguće? Učiteljevom milošću!

Ako uz milost Učitelja naučimo umirati dok živimo, tada prepoznajemo djelovanje drugog zakona (zakona milosti). Kada je zrnje bačeno u mlin, ono zrnje koje je dospjelo između oštrica bit će samljeveno; ali ono zrnje koje se zadržalo uz ručicu mašine, bit će spašeno.

Tako se “čovjek radi duha mora odreći tijela”, ako želi pobjeći iz vječnog kotača života na Zemlji. Citat iz Biblije; u ostalim Svetim knjigama nalazimo slične citate. Ali ako pod vodstvom Učitelja naučimo praktični proces samoanalize i po želji se uzdignemo u onostrano – iskusimo smrt u životu – naša perspektiva se mijenja. Posljedica toga je da od tada pa nadalje nastavljamo živjeti na Zemlji oslobođeni vezanosti.

atma.hr – 78
Kada se svakodnevno uzdižete iznad svijesti tijela, sve vaše vezanosti nestaju. Možete imati stotine tisuća dolara, ili ne imati ništa; vama je to svejedno. Nećete pokušati prisvajati tuđa prava ni iskorištavati druge jer znate da ćete time uzrokovati karmu i nećete željeti da ta djela idu s vama.

Ako se svakodnevno uzdižete iznad svijesti tijela, čitava perspektiva se mijenja. Nećete učiniti ništa loše jer posljedice ne želite dalje nositi sa sobom. Loše sjeme ne donosi plod. Krist je rekao: “Tko ne uzima svoj križ i ne slijedi me, nije me dostojan”. Razumijete li? “Onaj tko nađe svoj život, izgubit će ga…”

Samo obratite pažnju na značenje: to su vrlo jasne i vrlo jednostavne riječi. Ako se uzdignete iznad vanjskog života, dobit ćete život vječni. “Nauči umrijeti da bi mogao početi živjeti.”

“Tko radi mene izgubi svoj život, naći će ga”. Koji život? Onaj vanjski, iz kojega se povlačimo. To ne znači stvarno umrijeti, nego povući svoju pažnju iz vanjskog svijeta i uzdići se iznad svijesti tijela. On je rekao: “Ako to učinite radi mene, naći ćete ga (život vječni).”

Dalje, naći ćete da je u Bibliji zapisano: “Neka onaj tko želi ići za mnom”- obratite, pažnju na to što on kaže -“neka samog sebe zataji i svakodnevno na sebe uzima svoj križ i slijedi me”.

atma.hr – 39

Što znači “uzimati svakodnevno na sebe svoj križ”?

Križ je simbol ljudskog tijela s ispruženim rukama; mi se moramo uzdići iznad njega. Tada Njega možemo slijediti. Jednom kad se uzdignemo iznad svijesti tijela, naša perspektiva je potpuno promijenjena, tada  cijeli vaš vanjski kontakt sa svijetom bit će pošten, iskren, plemenit.

Kako možemo očekivati da ćemo ikada biti spašeni iz kotača dolazaka i odlazaka ako se ne držimo Učiteljevih zapovijedi? Ništa nam ne pomaže kada kažemo: “Nemamo vremena, imamo ovu ili onu obavezu” – napokon, na taj način i dalje sijemo sjeme karme iz dana u dan.

“Nauči umrijeti tako da možeš početi živjeti”.

Smrt u Kristu znači povlačenje iz vanjskog svijeta i dolazak u kontakt s Kristovom Snagom u sebi.

atma.hr – 75
To nas može spasiti od dolazaka i odlazaka. Što duže nastavljamo sijati sjeme, ono će više rasti – i donositi više plodova. Pazite da ništa više ne posijete.

Što to moramo spoznati da više ništa ne poželimo? To je unutarnji kontakt s božjom snagom. A ne svijet umnim vezanostima. I zato sve svete knjige tako visoko govore o Učiteljima, koji su utjelovljena riječ, jer kao što Rumi kaže: “Ako sjedite jedan sat uz Učitelja, ako ste otvoreni za njega, ne da vaše tijelo samo sjedi, a vi ste u mislima negdje drugdje – to će na vas imati veći učinak nego stotinu godina pokore”.

Oči su ogledalo duše. Onaj čija je duša stopljena s Bogom i koji je ta utjelovljena Snaga, on je “kruh života koji je sišao s neba”. Tko od njega uzme, imat će život vječni”. Nadalje ­kako da jedemo taj kruh? Preko očiju, jer one su prozori duše. Kada sjedite otvoreni za Njega, zaboravljajući sve ostalo, vi osjećate mir, vaš um vam ne stvara probleme, sve je mirno. Idete li duboko u dubinu tišine, otkrit ćete da ona postaje zvučna. Ovo su nepobitne činjenice.

atma.hr – 78
U prisutnosti Učitelja, predani u potpunosti, karme su odnesene poput jesenskog lišća na vjetru. Neko se vrijeme nijedna misao ne pojavljuje u umu: on je tada pokoren. I ova djelovanja imaju posljedice (na svoj način): trenutci s Učiteljem, na primjer, pet ili deset minuta ili godinu dana, imat će svoju posljedicu, zar ne? To je isto jedno djelovanje, no ono ima drukčiju posljedicu.

Velika je snaga zakona odmazde, nitko ne može izbjeći njegov bijes -no pred silnim vjetrom riječi on bježi u smrtnom strahu.

Postoje dva načina uništavanja silnog i bezgraničnog skladišta karme (a mi još imamo mnogo uskladištenih karmi). Prvi je da pustimo da se one same od sebe istroše. A ima ih još – da je djelo učinjeno prije više od stotinu rođenja izazvalo sljepoću u ovom životu. Koliko dugo će to trajati? Možda milijunima godina, a ni to nije posve sigurno. Često um iznova sije sjeme, sve više i više i tome nema kraja. Dakle, jedan je način taj da s vremenom ispraznimo skladište karmi, a to je gotovo nemoguće.

Druga mogućnost je da primimo od učitelja praktično znanje i iskustvo znanosti života, na ovozemaljskom nivou kao i na spiritualnim i da već sad radimo na tome da se uzdignemo iz ovozemaljske razine u spiritualne, dok još imamo priliku i mogućnost boravka u ljudskom tijelu, budući da je to moguće samo u ljudskom tijelu i ni u jednom drugom.

atma.hr – 39

Kada dođete k učitelju, On vam govori: “Do sada je bilo tako, ali ne griješi više.” I on kaže: “Odsada pa nadalje, hoćete li se držati mojih savjeta? Vodite dnevnik samoanalize i ne griješite više. Kritizirajte sami sebe onako kako biste kritizirali druge i iskorijenite sve greške.”

Ako samo govorite: “Ja sam grešnik, ja sam grešnik”, to ne pomaže. Pazite na svaku misao koja se pojavi u vama i zadržite kontakt sa snagom riječi koju ste dobili prilikom inicijacije. To će vam donijeti blaženstvo u unutrašnjosti i um će se ugasiti. Kada primite nektar ili vodu života i doživite blaženstvo, um će napustiti sva vanjska zadovoljstva. Tamo gdje nema želja, tamo je Bog.

Što je čovjek? Bog plus želje. A što je Bog? Čovjek minus želje. A njih je stvorio um preko osjetila kojima primamo vanjske dojmove.

Ako se toga držimo, sve će ispasti dobro. Kao prvo, Učitelj kaže: “Ne griješi više” i postavi ga (učenika) na ovaj put. Poput auto-cesta gdje automobili jure velikom brzinom, iznutra imate isto takvu “autocestu”: od svjetlosti i tona. Vozite brzo! Na tom putu nema odugovlačenja; možete brzo i direktno otići natrag u svoj vječni dom. Učitelj vas ovom autocestom vodi prema Bogu.

On ne dira Prarabdha karmu jer bi u tom slučaju vaš život završio. Ali daje vam kontakt s duhom u vama, koji je princip svjetlosti i tona. Kontakt sa svetom riječi spaljuje sve sanchita karme i sve novonastale karme iz ovog života koje nisu urodile plodom i završava ih.

Izvornik mudrost Shika

magicus