pixabay.com

atma.hr – 52
Tranzit Venere u Lavu traje od 1.8. do 25.8. u jyotishu. Najpoznatije zaljubljene izjave i obećanja poznata su nam iz ljubavnih filmova, izriču se u sadašnjem tranzitu Venere u Lavu. No, ujedno se zaboravlja da je taj položaj koji je zaslužan za mnoge razvode jer se ovdje miješaju želja za uspjehom, želja za prihvaćenošću društva, odnosno želja da se bude priznat poznat i ujedno voljen. To je Venera u Lavu a to je totalno raspadanje jer nemoguće je biti uspješan, prihvaćen od društva a ujedno da je ljubav stabilna. Naime, ako želimo ljubav onda ne tražimo potvrdu svijeta i društva jer ono želi ambiciju i uspjeh a to znači da ako želiš svoju ljubav predstaviti kao uspješnu moraš biti i inače uspješan. Iako ovdje pojednostavljujem pojmove uspjeh i ljubav, Venera u Lavu donosi ambiciju, želju za kontrolom i dominacijom jer to su sve kvalitete uspjeha, dok je ljubav takva da se ne hvali, ona bježi od svetinje i ne prebiva među mnoštvom. Potpuno je dijametralan ljubavnom odnosu.

atma.hr – 52
Sjećam se jednog savjetovanja u kojem mi je osoba s ovim položajem rekla da ne može pronaći adekvatnog partnera. Pošto je negirala svaki savjet poslužio sam se Jungovskim asocijacijama, odnosno jednim od načina da se vidi što je u podsvijesti. Na njene tvrdnje rekao sam: „Ako tražite partnera uopće nije važno da li partner ima posao ili ne.“ Iz nje je izašao afekt koji se usprotivio tom mišljenju jer muškarac=posao, uspjeh (slika Animusa ili podsvjesne slike muškarca u žene). Shvatila je nakon toga da je njenom predodžbom muškarca dominirala slika uspješnog muškarca i da sebi nije htjela priznati da je ustvari to bio njen primarni cilj (Venera u Lavu). Njena ljestvica bila je visoko postavljena (slika njenog oca je takva da ga nitko ne smije zasjeniti). Jasno, na kraju nitko nije mogao zadovoljiti njene ambicije, a to je slika ljubavi u Veneri.

Ipak, tradicionalno se ovaj položaj objašnjava negativno, ali on je ustvari inicijacijski. Da bi se ego bio nadvladan u osobi, zaljubljivanje je poziv na duhovni put napuštanja narcisoidne slike ega. Zato je ovaj položaj početak odvajanja slike ljubavi od uspjeha i prelazak na ono trajniju ljubav ukoliko do nje dođe. Ipak, ovo je položaj koji simbolizira današnje ljubavi ispunjen velikim idealom o ljubavi Zapadne civilizacije i o njemu se ustvari najviše piše u ženskim časopisima kao i u self-help literaturi. Ako čovjek nije svjestan ovog položaja onda lako pada pod utjecajmarketinške slike ljubavi koja je utjelovljena u Veneri u Lavu. Dakle, Venera u tranzitu u kolovozu će biti prepuna velikih obećanja, dramatiziranja ali i egoizma. Budite svjesni procesa koji se događa jer tako ćete najlakše izbeči zamke u koju većina upada.

Nikola Žuvela, http://vedski-jyotish.net/

atma.hr – 52
Prethodna objavaZdrava ljetna pizza kakvu još niste ni vidjeli ni probali!
Slijedeća objava“Kuća mi je besprijekorna, a ja sam savršena majka!”
Nikola Žuvela
Rođen sam 1975. godine u Zagrebu. Nakon srednje škole upisujem Filozofski fakultet kojeg završavam 2000 godine. Od 1992. godine se bavim meditacijom, studiranjem Zapadne i Istočne filozofije, psihologije, te na tu temu završavam doktorski studij, objavljujem knjige, znanstvene radove. Zapadnom astrologijom se bavim od 1997. godine do 1999.g., a nakon toga završavam studij jyotisha 2000.g. O jyotishu objavljujem mnoge članke (Vjesnik, Multikulturalni časopis, Grombol, Sensa). Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog. Također, sam objavio knjige: Jyotish i djelovanje Shanija, Nesvjesno u filozofiji Istoka i Zapada, Buđenje, Jedan muškarac i jedna žena, Katalog samozavaravanja, Muškarac i žena u procjepu. Dvadesetpet godina iskustva te dugogodišnjih konzulatcija kao i stručno obrazovanje nudi vam mogućnost da dublje zađete u obrasce koji se skrivaju iza vaših odnosa.