Foto: unsplash.com

Što se događa kada je sve u odnosu mirno? Mnogi će pomisliti da je to blagoslov te da nitko „normalan“ ne bi namjerno izazivao sukob i tražio problem. No ponekad iza nekih neuobičajenih ponašanja postoji motiv i puno dublja pozadina.

atma.hr – 78
Sigurno ste čuli za parove koji se posvađaju i nakon toga govore da su povezaniji nego prije. Svađa je dio veze i nije problem, osim kada svađe narušavaju odnos te se svakodnevno događaju. Ponekad se parovi stalno iznova svađaju oko naizgled istih, nebitnih stvari. U početku to može biti ono što povezuje te su nakon toga strasti jače, ali s vremenom ostavlja gorak okus.

„Sve je u redu par dana, nakon toga dođe do sukoba. Kao da odjednom poludim i počnem izazivati svađu iz čista mira“, (klijentica). Ovo sam čula od žena jednako kao i od muškaraca. Što se događa kada je sve u odnosu mirno? Mnogi će pomisliti da je to blagoslov te da nitko „normalan“ ne bi namjerno izazivao sukob i tražio problem. No ponekad iza nekih neuobičajenih ponašanja postoji motiv i puno dublja pozadina.

Vratimo se na priču klijentice koja govori da nakon tri dana (ili manje) počne izazivati probleme. Promatranjem svog ponašanja uvidjela je da zapravo stvori uvjete da se počne svađati sa partnerom. S jedne strane u tom odnosu je dugo potiskivala ljutnju koja se gomilala i koja je zbog sitnica izbijala van.

Ali čak i nakon što bi iznijela svoju ljutnju van i popričala sa partnerom o tome, čim bi nastala mirnija atmosfera, ona je ponovno počela izvlačiti „prljavi veš“. To uglavnom kada je između njih mir. Partner bi ostao iznenađen što se događa, ali bi vrlo brzo ušao u raspravu s njom te bi nakon par sati rasprave, ostali posvađani i odlučili prekinuti.

I tako u krug. Dubljim ulaskom u priču ove žene otkrili smo da je zapravo davno u odnosu s ocem naučila ostvarivati bliskost i povezivati se kroz svađu, vikanje i nemir. To je bio njihov način povezivanja. Zapravo je ona na isti način u odrasloj dobi i to potpuno nesvjesno pokušavala ostvariti bliskost tim ponašanjem.

atma.hr – 39

Nije naučila prepoznavati svoje potrebe na mirniji način te ih isto tako i iskomunicirati. Bilo joj je jako teško reći da treba zagrljaj, razgovor, podršku i razumijevanje. Reći partneru na miran način da je tužna ili da je zbunjena oko nečega te mogu li o tome razgovarati, za nju je bio veliki izazov u odnosima. Poznato joj je bilo i znala je „plivati“ u okruženju u kojem se viče te u kojemu zapravo nema podršku muške figure.

Otkrila je koliko je zapravo bila usamljena u tom odnosu, a zatim se je dovela do usamljenosti i u ovom odnosu. Sve je ponavljala kao u toj ranoj fazi time ostajući odana odgoju i utjecaju oca. Nije ga željela iznevjeriti napuštanjem tog modela ponašanja. Zapravo je to bilo ono što ju je do tada i dalje povezivalo s ocem koji joj je toliko nedostajao.

Ovdje je važno reći da je kod ove klijentice tadašnji partner za razliku od njezinih prijašnjih partnera bio muškarac koji je empatičan te koji ju ne napušta. Ovaj put je ona bila ta koja napušta te proigrava svoju ljutnju i bol. Problem je bio bliskost te naučiti povezivati se s muškarcem na mirniji način. Dok je s njim rješavala probleme i bila u krizi ili svađi, sve je bilo u redu, no kada bi došla mirnija vremena, to je u njoj samoj izazivalo veliku tjeskobu.

„Kada odrastate u uvjetima gdje su odnosi i atmosfera većinom teški, ne znate kako se ponašati kada je sve u redu. Ono što je normalno vama je čudno i nepoznato.“

Naučila je da svi muškarci u njezinom životu prije ili kasnije odu pa je na neki način to postalo njezino samoispunjavajuće proročanstvo. To znači da je i one koji su imali dovoljno snage za stabilan, zdrav odnos pokušavala otjerati, te na kraju sebi potvrditi da svi odu i da su svi isti.

atma.hr – 78
Uvjerenje „Svi su oni isti.“ negdje je u cijeloj toj priči isto naučila. Čak i kada bi joj netko pokazao da nije isti, da neće otići, ona se svim silama trudila to promijeniti i napraviti da ipak bude u skladu s njezinim uvjerenjima. Ovo sam toliko puta vidjela i kod muških klijenata.

Ta teška energija koju je nosila vezano uz muškarce i pristup prema njima razrješila se kada smo pogledale u cijelu tu pozadinu te polako zajedno istraživale što joj je potrebno da ima snage ostati i promijeniti svoja uvjerenja.


martaNapisala: Marta Kravarščan, savjetnica u procesu gestalt edukacije, neurolingvistička praktičarka, life savjetnica.

Za sva pitanja, dogovor savjetovanja/psihoterapije možete me slobodno kontaktirati na mob:091/935-6942 ili na mail:[email protected]
Ukoliko smatrate da bi ovaj tekst mogao još nekome koristiti, slobodno ga podijelite :).

Facebook stranica: Put Promjene – centar osobnog i poslovnog uspjeha

Web stranica: http://psihoterapijasavjetovanje.com

81 THICH NHAT HANH: SVIJET JE MOJ DOM

banner za knjige SVIJET JE MOJ DOM

Prethodna objavaNitko neće umjesto nas očistiti ovaj nered: Kritična masa probuđenih smo mi sami!
Slijedeća objava10 korona outbreak likova – Koji si ti?
Marta Kravarščan
Neurolingvistička praktičarka, life savjetnica, business coach. Svakodnevno radim individualno savjetovanje/coaching, predavanja i radionice u sklopu centra Put Promjene. Moja uloga je pomoći vam da jasnije shvatite što želite i kako to ostvariti. Osvještavanje neželjenih ponašanja, navika, i uvjerenja daje nam mogućnost da zajedno pronađemo moguća rješenja problema ili situacije u kojoj se nalazite. U tome vam savjetovanje/psihoterapija može biti snažna podrška. Ovo je mjesto gdje možete reći sve što vam je „na duši“ i gdje će vas čuti bez osude, kritike ili predrasuda. U radu mi je važno da ostvarujemo pozitivne promjene onim tempom kojim je klijent spreman ići. U savjetodavnom i terapijskom radu nema prisile, tada je kontraproduktivna. U savjetodavnom i psihoterapijskom radu posebno područje interesa su mi problemi u prehrani, rad sa različitim ovisnostima, rad na samopouzdanju i razvijanju maksimalnih potencijala u pojedincu, tehnike smanjivanja stresa, anksioznosti i napadaja panike korištenjem vlastitih snaga kao i rad sa „unutarnjim djetetom“ i snovima kako bi se postigla cjelovitost osobe. mob:091/935-6942 / mail:[email protected]