Foto: unsplash.com

Zajedništvo našeg ljubavnog odnosa ne bi trebalo biti uprljano posesivnošću i ovisnošću. Kada volimo na zdrav način, povezujemo se jedno s drugim bez patnje, bez straha od gubitka individualne slobode, bez potrebe da budemo s nekim samo da se ne bismo osjećali sami. Ova vrsta veze je zdrava, to je veza koja nam omogućuje da dijelimo svoju sreću jedni s drugima.

atma.hr – 52
Patnja je jedan od osjećaja koji doživljavamo kao najviše povezan s ljubavlju. Uvjerili su nas da je u ljubavnom odnosu patnja neizbježna i da bol ima veze s intenzitetom i dubinom ljubavi. I tako smo naučili voljeti na ovaj način, počevši od patnje, stvarajući toksične odnose.

Ljubav može uključivati ​​bol, naravno, a to može biti neizbježno. Ali patnja je također nešto bez čega možemo i bitno je prestati povezivati ju ​​s jednadžbom ljubavi.

Zašto tako često povezujemo patnju s ljubavlju? To je učenje koje nam je preneseno na kulturnoj ili društvenoj razini počevši od koncepta otkupljenja ili “spasenja”. Natjerali su nas da vjerujemo da je patnja dokaz da zaista volimo.

Pogrešan koncept, koji se čak može približiti mazohizmu.

Što znači voljeti bez patnje?

Kao što smo rekli, u našoj kulturi vjerujemo da što više patimo, to više volimo. Stoga je potrebno izbrisati ovo pogrešno uvjerenje i ponovno naučiti što je ljubav i prije svega se zapitati što za nas znači voljeti.

Kada se patnja pojavljuje u našim ljubavnim odnosima, to znači da nešto nije u redu. Naš osobni razvoj, zrelost, iskrenost i sklad u paru čimbenici su koji, kada postanu istinski čvrsti, ne ostavljaju mjesta za patnju u našoj vezi.

atma.hr – 52
Voljeti bez patnje znači napustiti posesivnost koja stvara ljubomoru, ovisnost i privrženost.

Kada volimo na zdrav način, povezujemo se jedno s drugim bez patnje, bez straha od gubitka individualne slobode, bez potrebe da budemo s nekim samo da se ne bismo osjećali sami.

Ova vrsta veze je zdrava, to je veza koja nam omogućuje da dijelimo svoju sreću jedni s drugima.

Maknite se od posesivnosti i ovisnosti

Zajedništvo našeg ljubavnog odnosa ne bi trebalo biti uprljano posesivnošću i ovisnošću.

Udaljavanje od ove dvije zajedničke navike zahtijeva puno zrelosti i, prije svega, visoko poimanje sebe i osobno uvažavanje.

banner za knjige osho zdrav emocionalni zivot

“Gdje je vezanost, nema ljubavi, a pošto ne znamo voljeti, ovisimo… A gdje je ovisnost, postoji strah. Čovjek se ne može osloboditi straha bez razumijevanja odnosa, a odnos se može razumjeti samo kada je um sposoban promatrati sebe u svim svojim odnosima, što je princip samospoznaje.” -Krishnamurti

Dobro je zapamtiti da su ovisnost i posesivnost neizbježni sastojci patnje.

Nije moguće biti u miru i harmoniji ako nas neprestano napada strah od gubitka onoga što vjerujemo da posjedujemo.

Ljubav je uvažavanje i zahvalnost

Kao što smo vidjeli, patnji nema mjesta u ljubavi, jer je ona u konačnici ubija. Postoje neke vrijednosti koje možemo unijeti u našu vezu kako ne bismo upali u zamku vezanosti, a to su prije svega uvažavanje i zahvalnost.

Dobar odnos je onaj koji se temelji na poštovanju, međusobnom uvažavanju, dijeljenju onoga što jesmo i razumijevanju važnosti reciprociteta i razmjene pozitivnih poruka.

To su aspekti koji nas udaljuju od patnje i koji nam daju razlog da osjećamo zahvalnost za vezu koju dijelimo.

atma.hr – 52
U tome se sastoji ljubavna veza: odnos u kojem užitak dijeljenja ukusa i interesa pobjeđuje potiskivanje i strah od gubitka onoga što nas spaja. Riječ je o brizi, uvažavanju, zahvalnosti i spokoju u zajedničkom rastu, čak i ako smo suočeni s poteškoćama.

“Ako ti se sviđa cvijet, nemoj ga ubrati. Jer ako ga ubereš on umire i prestaje biti ono što voliš. Zato, ako voliš cvijet, pusti ga da živi. Ljubav nema nikakve veze s posjedovanjem, ljubav je stvar uvažavanja i pažnje.” – Osho

lamenteemeravigliosa.it/Pripremila: Suzana Dulčić za atma.hr