Designed by Freepik

Nakon ove kure, osim podmlađivanja, svi organi počinju normalniji i osvježeni rad. Jača se karakter, živčani sistem, um, žlijezde s unutrašnjim izlučivanjem koje sada normalnije luče svoje hormone i još mnogo toga.

atma.hr – 52
S vremena na vrijeme svima nam je potrebna pauza – da se odmorimo, opustimo, pomladimo, vratimo energiju u naš um, tijelo i duh.

Možda mislite da ćete to učiniti na slijedećem odmoru, kada niste preopterećeni svakodnevnim stresom? Nakon odmora, mislite kako ćete se vratiti kući, osjećajući se osvježeno, oduševljeno i spremni za nove pobjede? Ali što ako ne možete otići na odmor? Ne brinite se. Postoji rješenje.

Kao što je nama potreban odmor od svakodnevnog života, tako je potreban i našem organizmu. On je svaki dan, 24 sata, zaposlen za nas i može mu vrlo, vrlo koristiti malo „odmora“, posebno odmora od svakodnevnog probavljanja obroka.

Detoksikacija

Post odnosno detoksikacija je odličan način da date svom sustavu odmor koji mu je potreban, ali nisu sve detoksikacije stvorene jednako.

Ova nije baš za početnike, ali je također vrlo jednostavna jednom kada se obvežete i poštujete potrebe svog tijela da se odmori, iznutra prema vani. Provjerena je, tijelo će razgrađivati mast, a ne mišiće – jer traje samo 3 dana.

Pa počnimo.

atma.hr – 52
Zašto je detoksikacija vrlo, vrlo dobro za vas?

Dakle, osim davanja odmora vašem probavnom sustavu (koji mu je itekako potreban), zašto se podvrgnuti ovoj trodnevnoj detoksikaciji?

Istraživanje pokazuje da post tijekom 72 sata ima moć regeneriranja vašeg cijelog imunološkog sustava!

Ova detoksikacija će biti malo izazovna, ali koristi su daleko, daleko veće od blagih neugodnosti koje možete osjetiti u ta 3 dana! Vaše tijelo će vam biti zahvalno. A tek vaš duh i vaš um… Bistrina, mentalni fokus, čistoća misli i smirenost – nećete se prepoznati!

Što će vam trebati za trodnevni detoks?

Analiza troškova:

4 limuna – oko 9 kn (najbolje organska)

Ružičasta himalajska morska sol (ili nerafinirana morska)– otprilike 25 lipa po žličici, a trebat će vam 4 žličice = 1 kuna

Ukupno: 12 kuna

Napomena: Nikakva hrana ili piće (osim vode, vode s limunom i vode sa solju) neće biti konzumirani tijekom detoksikacije.

Savjet: Počnite post (od 72 sata) nakon večere (19 h). Dakle, završit ćete post treći dan u 19 h.

atma.hr – 52
Prvi dan detoksikacije

Pražnjenje zasoljenom vodom

Zašto? Ako nemate stolicu svakodnevno (1 do 3 puta), onda niste „regularni“. Otpad može zapeti u vašem debelom crijevu i uzrokovati da se udebljate, stvorite otrovni teret i da se osjećate loše.

Što? Pražnjenje zasoljenom vodom je prirodan, jednostavan i jeftin način da očistite debelo crijevo.

Kako? Učinite to odmah ujutro na prazan želudac. Pomiješajte 2 žličice nerafinirane morske soli (ili himalajske) s 1 litrom tople vode. Promiješajte. Popijte sve (ovo može biti izazov- stisnite nos ako morate). Ostanite blizu kupaonice barem slijedeća 2 sata. Ono što se događa nije lijepo, ali je dobar osjećaj riješiti se otpada. Stavite noge na malu stolicu ako je moguće, jer to pomaže da otvorite debelo crijevo i olakšava peristaltiku.

Nakon pražnjenja zasoljenom vodom, pijte toplu vodu s kriškom limuna, jer pomaže pri pražnjenju toksina i odličan je izvor vitamina C (odrežite koru ako nije organski, ako ima gorki okus).

banner za knjige ZIVJETI BEZ BOLOVA

Pijte vodu i /ili toplu vodu s limunom (može kriške, može cijeđen – ali bez zaslađivača) koliko god želite.

Okupajte se u toploj kupki dok čitate nešto poticajno ili inspirativno. Ako nemate kadu, istuširajte se. Suzdržite se od korištenja bilo kakvih neprirodnih proizvoda jer su puni toksina i kemikalija.

Bolja alternativa je soda bikarbona umjesto šampona (možete s njom raditi i piling) i jabučni ocat umjesto regeneratora. Avokado je odličan za maske za lice i nerafinirano kokosovo ulje je genijalno za hidrataciju kože.

Šetajte, istežite se, vježbajte laganu jogu, meditirajte, čitajte. Izbjegavajte buku, šoping, tv, internet, gužve, mobitele…

atma.hr – 52
Drugi dan detoksikacije

Ujutro popijte još jednu zasoljenu vodu za pražnjenje. Trebalo bi biti lakše jer nema nove hrane u vašem debelom crijevu.

Otiđite vani u laganu šetnju i lagano se prije i poslije rastegnite. Udišite svježi zrak!

Pripremite se za još jednu kupku suhim pranjem prije nego uđete u kadu ili tuš jer ćete ukloniti mrtve stanice kože i stimulirati vaš limfni sustav da otpusti otpadne proizvode. Možete koristiti i četku za kosu prekrivenu suhim ručnikom. Možete ove četke pronaći u trgovinama zdrave hrane ili online.

Pijte vodu i/ili toplu vodu s limunom koliko god želite.

Treći dan detoksikacije

Danas je sve o opuštanju. Možda se osjećate malo slabo pa se suzdržite od bilo kakvih brzih pokreta. Probajte ići u kratku šetnju ako se osjećate da možete, izađite vani na svježi zrak.

Pijte toplu vodu i/ili toplu vodu s limunom (bez zaslađivača) koliko god želite. Ako morate, pojedite žličicu kokosovog ulja da dobijete zdrave masti i kalorije u svoje tijelo.

Kada je vrijeme da prekinete svoj post, odaberite nešto svježe i prirodno za početak, kao zeleni sok.

Tijekom slijedećih par dana fokusirajte se na jedenje kvalitetnog sirovog povrća i voća. Obratite pozornost kako vaše tijelo reagira na svaku hranu koju pojedete. Ako ste prije imali osjetljivost na neku hranu, dodavanje jedne po jedne namirnice (čekajući 72 sata između svake nove namirnice) će vam pomoći da identificirate krivca.

atma.hr – 52
Stvari koje možete doživjeti tijekom ovog detoksa:

Ne tako ugodne:

Glavobolja – pogotovo ako svakodnevno pijete kofein

Slabost – ograničite ekstremne pokrete ili vježbe

Glad – pijte vodu i/ili toplu vodu s limunom svaki put kad osjećate glad

Umor – ako je moguće, spavajte malo duže tijekom posta (barem 8 sati) i odmorite se kada trebate

Jako ugodne:

Nema više nadutosti – nakon prvog dana, stomak se izravna

Smanjenje plina – smanjeno ispuštanje plinova/podrigavanje

Osvježen, ojačan duh, inteligencija, um, odlična koncentracija, fokus, bistrina – radite nešto nevjerojatno za svoje tijelo. Prerađena hrana može učiniti da se osjećate lošije, tromije, čak depresivno i letargično. Eliminacijom tih namirnica, vaše tijelo će zasjati – iznutra prema van.

Ljepša koža – otčepljivanje pora, eliminacija akni, izraziti sjaj tena.

atma.hr – 52
Dobrobiti gladovanja – Dr Dinko Bilić

Organizam se hrani namirnicama koje uzimamo u redovitoj prehrani, a isto tako, ako ne uzimamo ništa za jelo u roku od tri dana će organizam sagorjeti sve i najmanje ostatke od unešenih namirnica. Tada se počinje dešavati nešto fenomenalno, organizam počinje trošiti svoja tkiva kao hranu, ali to radi savršeno.

Prvo sagorjeva i probavlja sve loše, bolesne (tumori i slično) i odumrle stanice. Počinje se dešavati prekrasan metod podmlađivanja. Bez lijekova, uz samo malo volje i odricanja i bez troškova uništavamo sve što je loše u organizmu.

Tijekom gladovanja sve što je dobro, vitalni organi kao što su mozak, srce, žlijezde s unutrašnjim izlučivanjem, su u potpunosti zaštićeni i pošteđeni od bilo kakvih štetnih posljedica.

Uz sve to, možda izgleda nevjerovatno, ali u organizmu se potiče izgradnja novih stanica.

Razlog leži u proteinima koji se neprestano razgrađuju i nadograđuju, koristeći aminokiseline (gradivne jedinice proteina) koje se oslobađaju iz razgrađenih stanica i ponovo se koriste za naodgradnju novih stanica, što je dokazano na mnogim ispitivanjima.

Ako gladovanje ide uz sokove tada eliminatorni organi kao što su bubezi, jetra, koža, crijeva i pluća mogu lakše do kraja izbaciti razne nakupljene toksine.

BOGINJE NE STARE

Tijekom takve vrste gladovanja mogu se javiti razni simptomi kao glavobolje, pojačana tamna mokraća, znojenje, ubrzanije disanje i sl., a to je zato što eliminatorni organi sada imaju mogućnost izbaciti puno više toksina iz sebe i po desetak puta, nego na način kada se vrši normalna probava, zato jer sada ne moraju trošiti energiju na probavu.

Na kraju svega, nakon gladovanja (uz sokove ili bez) osim podmlađivanja svi organi počinju normalniji i osvježeni rad. Jača se karakter, živčani sistem, um, žlijezde s unutrašnjim izlučivanjem koje sada normalnije luče svoje hormone i još mnogo toga.

Nije zabilježen niti jedan slučaj štetnosti od posta ako se pravilno izvodio.