Da je naše prirodno stanje i okruženje ljubav i radost lijepo možemo vidjeti na primjeru trudnoće i porođaja kao i da smo upravo mi ti koji to okruženje kvarimo.

Priroda je sve lijepo osmislila, ali strahovi i brige koje dolaze iz našeg uma kvare ovu zamisao.

Hajde da pogledamo sve kroz prizmu tri hormona: oksitocina, endorfina i adrenalina.

….

Priroda je na vašoj strani

U toku seksualnog odnosa se luče OKSITOCIN koji se naziva i “hormon ljubavi”, a koji je na emocionalnom nivou proizvodi osjećaj ljubavi, privrženosti i nježnosti, a na fizičkom potpomaže susretanje jajašca i spermatozoida što dovodi do oplodnje i ENDORFIN “hormon radosti” koji nas preplavljuje osjećajem radosti te djeluje kao opijat koji nam mijenja osjećaj za mjesto i vrijeme.

Nakon začeća i u toku cijele trudnoće razina ova dva hormona kod trudnica je viša nego inače i oni pomažu tijelu trudnice da prevaziđe fizički napor i stres s kojim je suočeno, emocionalno pripremaju ženu za novu ulogu,0 a bebi omogućavaju da se razvija u okruženju koje ima najviše vibracije ljubavi i radosti.

Energetski gledano, začeće i trudnoća su periodi u kojem tijelo trudnice vibrira na najvišim vibracijama. Posebno je interesantno da su istraživanja pokazala da nivo oksitocina i kod partnera, budućeg oca ima iste vrijednosti kao i kod buduće majke. To nije posljedica naše želje ni namjere već su to prirodni zakoni na djelu.

….

Kako sebi podmećemo nogu?

Na suprotnom kraju vage od ova dva hormona nalazi se ADRENALIN. Dok se oksitocin i endorfin luče u mozgu, adrenalin se luči u nadbubrežnoj žljezdi i drugo ime mu je “hormon stresa”, a luči se pod utjecajem našeg doživljaja vanjskih okolnosti i svijeta. Dakle naš doživljaj, tj naše misli i emocije koji iz njih proističu, podstiču lučenje adrenalina. Što je nivo adrenalina viši to je nivo oksitocina i endorfina niži.

45

Govoreći jezikom uvjerenja iz kojih proističu naše misli – ili je na dijelu uvjerenje “Život je dar, radost, ljubav” ili “Život je borba, bori se ili bježi”. Govoreći jezikom vibracija – ili vibriramo na visokim ili na niskim frekvencijama. Govoreći jezikom emocija – ili osjećamo ljubav, radost ili stid, sram, strah. Govoreći jezikom misli – naše misli su svijetle ili mračne.

Porođaj počinje onda kada nivo oksitocina i endorfina dostigne najviši nivo i oni izazivaju kontrakcije, razmekšavanje grlića maternice i sve ostale procese koji se u tom periodu odvijaju istovremeno ublažavajući bol i dajući osjećaj radosti, euforije, ljubavi. U suprotnom nivo adrenalina se povećava, usporava se porođaj, zaustavljaju se kontrakcije, nema razmekšavanja grlića, razmicanja zdjelice i tad u pomoć zovemo medicinu sa sintetskim hormonima ili kirurškim zahvatom.

Iz ovog zaključujemo da kada ne bismo imali misli ispunjene brigom, ne bismo osjećali strah, bijes, stid, sram u toku porođaja, on bi protekao s lakoćom, bez bola, praćen osjećajima ljubavi i radosti. Tada bismo bili u stanju doživjeti najveću čaroliju života.

Dakle, mi smo jedno s prirodom, bilo da smo u centru velikih gradova i na vodećim pozicijama i u porođajnoj sali jer zakoni prirode djeluju u nama i svuda oko nas, a naše je samo da ih spoznamo i ne sabotiramo, jer šteta nije samo naša, već se oslikava na sve oko nas, dokle god ne naučimo.

Što vam je činiti?

Trudnice, vaše je samo da uživate i da se opustite! Ne guglajte hraneći misli brige i straha. Ne gledajte crnu kroniku. Ne slušajte o teškim porođajima uz strah da se i vama može desiti. Sada Vam je jasan mehanizam i potpomozite taj mehanizam uvećavajući radost, zahvalnost i ljepotu života. Radite ono u čemu uživate, vodite ljubav, mazite se, pjevajte, vježbajte, slikajte, budite kreativne. Budite blage prema sebi, udovoljavajte sebi. Budite dobre majke i supruge danas, uživajte u valovima ljubavi i radosti koji vas zapljuskuju, dozvolite da vas preplave. Slavite život!

Zoja Kiurski, Trener duhovnog razvoja


Autorica ovog teksta održat će jedinstvenu radionicu:

“REPROGRAM PRENATALNOG PERIODA”

u Rijeci, Milutina Barača 16/1, Udruga Balans

Subota 15.12. 2018. 10-18h
Nedjelja 16.12. 2018. 10-18h

Više detalja pronađite OVDJE.

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.