Da je naše prirodno stanje i okruženje ljubav i radost lijepo možemo vidjeti na primjeru trudnoće i porođaja kao i da smo upravo mi ti koji to okruženje kvarimo.

Priroda je sve lijepo osmislila, ali strahovi i brige koje dolaze iz našeg uma kvare ovu zamisao.

Hajde da pogledamo sve kroz prizmu tri hormona: oksitocina, endorfina i adrenalina.

atma.hr – 39

Priroda je na vašoj strani

U toku seksualnog odnosa se luče OKSITOCIN koji se naziva i “hormon ljubavi”, a koji je na emocionalnom nivou proizvodi osjećaj ljubavi, privrženosti i nježnosti, a na fizičkom potpomaže susretanje jajašca i spermatozoida što dovodi do oplodnje i ENDORFIN “hormon radosti” koji nas preplavljuje osjećajem radosti te djeluje kao opijat koji nam mijenja osjećaj za mjesto i vrijeme.

Nakon začeća i u toku cijele trudnoće razina ova dva hormona kod trudnica je viša nego inače i oni pomažu tijelu trudnice da prevaziđe fizički napor i stres s kojim je suočeno, emocionalno pripremaju ženu za novu ulogu,0 a bebi omogućavaju da se razvija u okruženju koje ima najviše vibracije ljubavi i radosti.

Energetski gledano, začeće i trudnoća su periodi u kojem tijelo trudnice vibrira na najvišim vibracijama. Posebno je interesantno da su istraživanja pokazala da nivo oksitocina i kod partnera, budućeg oca ima iste vrijednosti kao i kod buduće majke. To nije posljedica naše želje ni namjere već su to prirodni zakoni na djelu.

atma.hr – 39

Kako sebi podmećemo nogu?

Na suprotnom kraju vage od ova dva hormona nalazi se ADRENALIN. Dok se oksitocin i endorfin luče u mozgu, adrenalin se luči u nadbubrežnoj žljezdi i drugo ime mu je “hormon stresa”, a luči se pod utjecajem našeg doživljaja vanjskih okolnosti i svijeta. Dakle naš doživljaj, tj naše misli i emocije koji iz njih proističu, podstiču lučenje adrenalina. Što je nivo adrenalina viši to je nivo oksitocina i endorfina niži.


Widget not in any sidebars

Govoreći jezikom uvjerenja iz kojih proističu naše misli – ili je na dijelu uvjerenje “Život je dar, radost, ljubav” ili “Život je borba, bori se ili bježi”. Govoreći jezikom vibracija – ili vibriramo na visokim ili na niskim frekvencijama. Govoreći jezikom emocija – ili osjećamo ljubav, radost ili stid, sram, strah. Govoreći jezikom misli – naše misli su svijetle ili mračne.

Porođaj počinje onda kada nivo oksitocina i endorfina dostigne najviši nivo i oni izazivaju kontrakcije, razmekšavanje grlića maternice i sve ostale procese koji se u tom periodu odvijaju istovremeno ublažavajući bol i dajući osjećaj radosti, euforije, ljubavi. U suprotnom nivo adrenalina se povećava, usporava se porođaj, zaustavljaju se kontrakcije, nema razmekšavanja grlića, razmicanja zdjelice i tad u pomoć zovemo medicinu sa sintetskim hormonima ili kirurškim zahvatom.

Iz ovog zaključujemo da kada ne bismo imali misli ispunjene brigom, ne bismo osjećali strah, bijes, stid, sram u toku porođaja, on bi protekao s lakoćom, bez bola, praćen osjećajima ljubavi i radosti. Tada bismo bili u stanju doživjeti najveću čaroliju života.

Dakle, mi smo jedno s prirodom, bilo da smo u centru velikih gradova i na vodećim pozicijama i u porođajnoj sali jer zakoni prirode djeluju u nama i svuda oko nas, a naše je samo da ih spoznamo i ne sabotiramo, jer šteta nije samo naša, već se oslikava na sve oko nas, dokle god ne naučimo.

Što vam je činiti?

Trudnice, vaše je samo da uživate i da se opustite! Ne guglajte hraneći misli brige i straha. Ne gledajte crnu kroniku. Ne slušajte o teškim porođajima uz strah da se i vama može desiti. Sada Vam je jasan mehanizam i potpomozite taj mehanizam uvećavajući radost, zahvalnost i ljepotu života. Radite ono u čemu uživate, vodite ljubav, mazite se, pjevajte, vježbajte, slikajte, budite kreativne. Budite blage prema sebi, udovoljavajte sebi. Budite dobre majke i supruge danas, uživajte u valovima ljubavi i radosti koji vas zapljuskuju, dozvolite da vas preplave. Slavite život!

Zoja Kiurski, Trener duhovnog razvoja


Autorica ovog teksta održat će jedinstvenu radionicu:

“REPROGRAM PRENATALNOG PERIODA”

u Rijeci, Milutina Barača 16/1, Udruga Balans

Subota 15.12. 2018. 10-18h
Nedjelja 16.12. 2018. 10-18h

Više detalja pronađite OVDJE.