Naši stari su divlji šipak koristili za ublažavanje dijareje, liječenje plućnih bolesti, prehlade, upale grla, te kao diuretik.

atma.hr – 78
Listopad i studeni idealno su vrijeme za berbu ploda divljeg šipka također poznatog kao divlja ili pasja ruža (lat. Rosa canina).

Latinski naziv „canina“ potječe još iz antičkih vremena, kada je grčki liječnik Hipokrat rane od ugriza pasa liječio upravo korijenom ovoga grma.

Ove male narančasto-crvene bobice ovalna oblika prava su riznica vitamina C – sadrže ga više nego limun,naranča i paprika zajedno!

Stoga je šipak idealan za pripremu toplog zimskog čaja koji će osnažiti vaš imunitet i zaštititi vas od prehlade i gripe.

A dobra je vijest i ta da se preradom šipka u marmeladu, sirupe ili čaj koncentracija i snaga vitamina C gotovo nimalo ne gubi.

atma.hr – 39

Svestrani prirodni lijek

Kroz povijest šipak se koristio za brojne zdravstvene tegobe – za ublažavanje proljeva, liječenje plućnih bolesti, prehlade, upale grla, te kao diuretik.

Novija istraživanja provedena u Danskoj pokazala su i da ovi crveni plodovi mogu uvelike ublažiti tegobe artritisa jer djeluju kao prirodni analgetik.

Poznato je i da čaj od šipka pomaže protiv nakupljanja pijeska i kamenaca u bubrezima i mokraćnim kanalima.

U ljekovite svrhe najčešće se koristi plod, a nešto rjeđe listovi i cvjetovi ove biljke.

Ulje sjemenki divljeg šipka danas je jako popularan sastojak organske i prirodne kozmetike zahvaljujući njegovim antioksidativnim, antiage i regenerativnim svojstvima.

Plodove možete osušiti te ih iskoristiti za kuhanje čaja protiv umora i prehlade ili od njih izraditi izvanrednu marmeladu.

Što sve šipak sadrži:

vitamin C (u obilju)!
vitamine A i E
pektin
fruktozu
željezo
kalij
voćne kiseline
tanine
karotenoide
flavonoid rutin
elaginsku kiselinu
likopen


Widget not in any sidebars

Ljekovita svojstva:

snaži imunitet
štiti od prehlade i gripe
pomaže kod infekcija mokraćnog sustava
potiče cirkulaciju
štiti od srčanih oboljenja
smanjuje upalne procese
štiti i pomlađuje kožu
djeluje kao diuretik
štiti od karcinoma
pomaže kod bubrežnih kamenaca

Branje šipka

Ovaj samonikli, ukrasni grm lako ćete prepoznati po jarko narančastim ili crvenim plodovima.

Naći ćete ga na rubovima šuma, livada, pašnjaka, u šikarama… I svakako ga nemojte brati odmah uz cestu zbog onečišćenja.

Plodove berite dok su čvrsti (ne prezreli i mekani) te ih odmah stavite sušiti. Bilo bi dobro da šipak berete u rukavicama zbog oštrog trnja na koje biste se mogli ubosti.

Kada šipak nakon mraza omekša, možete ga brati za pripremu marmelade.

atma.hr – 78
Sušenje

Naši su stari šipak uvijek sušili prirodno, na suncu, iako se danas, zbog mogućih gljivica, preporučuje sušenje u pećnici.

Prije sušenja plodovima odstranite peteljke i tvrde krajeve. Možete sušiti cijele plodove no bolje ih je prepoloviti i očistiti od unutrašnjih sjemenki i dlačica. Dok dirate plodove šipka, nemojte trljati oči zbog moguće iritacije i svrbeža.

Sušenje na suncu: rasprostrite plodove i ostavite na prozračnom i osunčanom mjestu nekoliko dana. Povremeno ih okrenite.

Sušenje u pećnici: zagrijte pećnicu na 40-50 stupnjeva. Plodove šipka rasporedite na papir za pečenje pa stavite u pećnicu na 3-4 sata. Ostavite pećnicu za jedan prst odškrinutu.

Kada se šipak osuši u pećnici, izvadite ga i ostavite da se ohladi. Možete ga ubaciti u multipraktik pa dodatno izmiksati.

Sušeni šipak čuvajte u pamučnim vrećicama na nekom prozračnom i hladnom mjestu ili pak u staklenci. Može vam trajati oko godinu dana.

atma.hr – 39

Čaj od šipka protiv umora i prehlade

U lončić ulijte šalicu-dvije hladne vode i dodajte žličicu-dvije osušenih plodova šipka.

Zakuhajte pa poklopljeno kuhajte na laganoj vatri oko 5 minuta. Potom isključite i ostavite da odstoji 8-10 minuta.

Procijedite čaj kroz gusto cjedilo (zbog mogućih dlačica iz šipka koje bi vam mogle zasmetati u grlu) te po želji dodajte žličicu meda i malo limuna.

Procijeđeni šipak koji ostane od čaja možete čak iskoristiti i za još jednu pripremu čaja.

alternativa-za-vas

43 APITERAPIJA

PČELARSTVO, APITERAPIJA, APITURIZAM

Pcelarstvoapiterapijaapiturizam

Ova je knjiga okupila 27 autora koji su kroz njen sadržaj prvi put u hrvatskom izdavaštvu o pčelarstvu spojili najnovija dostignuća znanosti i učinkovitu praksu iskusnih i uspješnih hrvatskih pčelara.

Namijenjena je:

- za pčelare i one koji to žele postati
- za prirodni način liječenja i prevencije pomoću pčelinjih proizvoda
- za ekološko pčelarstvo, apiterapiju, apiturizam…
- za liječnike, ljekarnike, učenike, studente
- za ljubitelje prirode i zdravog života

Priručnik + specijalni prilog: 100 recepata za jelo, piće, ljekovite pripravke i kozmetiku na bazi meda