Image by Freepik

Kao prirodna pomoć kod tegoba artritisa može vam poslužiti i mast koju ćete izraditi sami kod kuće. Sastojci koji vam za to potrebni su – nekoliko eteričnih ulja i kokosovo ulje, koje će poslužiti kao kruta baza.

atma.hr – 52
Artritis je upalna bolest koja se manifestira bolnim i otečenim zglobovima koji postaju sve slabije pokretljivi Dvije su osnovne vrste: osteoartritis i reumatoidni artritis. Patite li i sami od bolnih i ukočenih zglobova, prvo na što biste trebali pripaziti jest prehrana.

Važno je kompletno izbaciti iz jelovnika ili smanjiti unos..

  • mlijeka i mliječnih proizvoda
  • rafiniranih ugljikohidrata, poput tjestenine i bijele riže
  • sve procesirane hrane, jer takve namirnice potiču stvaranje upalnih procesa.

Umjesto toga, konzumirajte više protuupalnih namirnica biljnog podrijetla.

Kao prirodna pomoć kod tegoba artritisa može vam poslužiti i mast koju ćete izraditi sami kod kuće.

Sastojci koji vam za to potrebni su – nekoliko eteričnih ulja i kokosovo ulje, koje će poslužiti kao kruta baza.

atma.hr – 52
Eterična ulja – moćni saveznici kod tegoba artritisa

Ulje tamjana

Poznato je da eterično ulje tamjana poboljšava cirkulaciju te ublažava bolove u zglobovima i mišićima.

Osim toga tamjan šalje signale limbičkom sustavu u mozgu koji djeluje tako da umiruje živčani sustav.

Ulje đumbira

Đumbir sadrži oko 90 posto seskviterpena – sastojaka koji imaju protuupalno i antibakterijsko djelovanje.

Njegovo ulje sadrži i moćni gingerol, koji ublažava upalna stanja i pomaže kod artritisa.

Ulje mire

Baš kao i ulje đumbira, i ulje mire sadrži seskviterpene, ali i terpenoide, koji imaju snažno antioksidativno i protuupalno djelovanje.

atma.hr – 52
Homemade mast protiv artritisa – recept

Sastojci:

  • 20-30 kapi eteričnog ulja tamjana
  • 10 kapi eteričnog ulja đumbira
  • 20-30 kapi eteričnog ulja mire
  • oko 120 ml nerafiniranog kokosova ulja

Izrada:

Dobro izmiješajte sve sastojke u zdjelici (kokosovo ulje, ako je kruto, otopite na vatri) pa prebacite u staklenku s poklopcem.

Umasirajte malo masti u bolna područja.

Ponovite postupak 2 puta na dan.

Biljna prehrana za prevenciju i liječenje artritisa

Nakon što ste izbacili mlijeko i mliječne proizvode, svoju biste prehranu trebali obogatiti raznovrsnim i raznobojnim povrćem i voćem, bogatim antioksidansima. Birajte žuto, narančasto, crveno povrće i voće, kao i ono zagasitih tamnih tonova, koji ukazuju na sadržaj zdravih tamnih biljnih pigmenata.

Važno je i da birate namirnice iz ekološkog ili domaćeg uzgoja koje ne sadrže pesticide i druge toksine. Ako ste u mogućnosti, najbolje je da ih uzgajate sami. Osim što ćete jesti obilje nutrijenata, usto ćete i biti aktivni u svom malom vrtu.

Fizička aktivnost je također jako bitna želite li usporiti napredovanje artritisa i ukočenost zglobova. Nutrijenti i antioksidansi iz povrća i voća štite od oštećenja stanica te smanjuju upalne procesu u organizmu, pa tako i u zglobovima

Načini pripreme hrane

Što češće jedite svježe i sirovo. Umjesto da je pržite, hranu radije pripremajte na pari ili je vrlo kratko kuhajte u što manje vode jer će se tako sačuvati što više nutrijenata.

atma.hr – 52
Najbolja hrana za artritis

1. Luk, češnjak, poriluk, šalote

Povrće iz roda Allium odličan je izbor za sve one koji boluju od artritisa. Radi se o pravim prirodnim analgeticima i čistačima krvi koji su bogati kvercetinom Istraživanja su pokazala da upravo kvercetin ublažava tegobe reumatoidnog artritisa.

Luk, češnjak i poriluk sadrže i sastojak pod nazivom dialil-disulfid koji može suzbiti enzime odgovorne za uništenje hrskavice. Stoga, u svoju svakodnevnu prehranu svakako uvrstite ove moćne namirnice.

Češnjak po mogućnosti što češće jedite sirov.

2. Tamnozeleno lisnato povrće i kruciferoli

Špinat, raštika, kelj, blitva spadaju među tamnozeleno lisnato povrće bogato antioksidansima kao što su vitamini A, C i K. Antioksidansi štite stanice od oštećenja nastalih djelovanjem slobodnih radikala (upravo oksidativna oštećenja vode do upalnih procesa i artritisa).

Brokula i drugi kruciferoli, poput cvjetače, kupusa i prokulica, sadrže i jednu moćnu prirodnu tvar – sulforafan.

Sulforafan djeluje tako da blokira i suzbija upalne procese te usporava oštećenje hrskavice koje se javlja kod osteoartritisa.

atma.hr – 52
3. Mrkva, bundeva, batat, crvena paprika

Sve ove moćne prirodne namirnice narančaste ili crvene boje bogate su antioksidansima i karotenoidima, poput beta-kriptoksantina.

Istraživanja su pokazala da konzumacijom hrane bogate beta-kriptoksantinom možete ne samo ublažiti simptome artritisa, nego i spriječiti ovu bolest.

4. Maslinovo ulje

Ovo zlato Mediterana trebalo bi se što češće naći na vašem jelovniku. Ekstra djevičansko maslinovo ulje sadrži oleokantal, prirodni protuupalni sastojak koji djeluje poput ibuprofena, samo bez štetnih nuspojava.

Maslinovo ulje bogato je i zdravim omega-3 masnim kiselinama, koje mogu ublažiti intenzitet bolova u zglobovima i poboljšati njihovu pokretljivost.

Unosom ovih masnih kiselina artritis se može i prevenirati.

5. Kurkuma i đumbir

Svoju prehranu svakako obogatite ovim moćnim protuupalnim začinima – kurkumom i đumbirom. Zahvaljujući svojim aktivnim sastojcima, djeluju kao pravi prirodni analgetici pružajući olakšanje kod kroničnih bolova.

Možete ih dodavati u svoja jela ili pak od njih pripremati protuupalni čaj.

Za jači učinak kod artritisa, kurkumu kombinirajte s nekom zdravom masnoćom, poput kokosova ulja, i crnim paprom radi bolje apsorpcije, a možete uzimati i kurkumin u kapsulama.

atma.hr – 52
Biljke noćnih sjena – treba li ih jesti ili ne?

Prehrana većine ljudi uključuje i rajčice, krumpir, paprike i patlidžan. To se povrće naziva biljkama noćnih sjena (nightshade family). Neki smatraju da takva hrana može biti okidač za upalne procese, no ne postoje konkretna istraživanja koja bi to definitivno dokazala.

Rajčice, krumpir, patlidžan, paprike bogati su dragocjenim nutrijentima, stoga mogu biti dobar dodatak vašem jelovniku.

Ono što možete učiniti jest napraviti test: izbacite takve namirnice na nekoliko tjedana pa ih polako opet uvedite u prehranu i provjerite jesu li se simptomi artritisa pogoršali s njihovim uvođenjem.

Ako jesu, onda biste te namirnice trebali ili izbaciti ili ih svesti na najmanju moguću mjeru.

alternativa-za-vas