atma.hr – 47

Poput gravitacije, karma je uvijek prisutna u svojoj punoj potenciji, čak i kada je ljudi ne shvaćaju. Najranije zapise o karmi nalazimo u drevnim Vedama, dok sama riječ karma dolazi od korijena kri, što znači “raditi”. Praiskonska i nerođena, karma je anadi, što znači “bez početka”.

Sir Isaac Newton isticao je da za svaku akciju postoji jednaka ili suprotna reakcija. Isus je rekao: “Kako siješ, tako ćeš i žnjeti.” Za svaku posljedicu mora postojati uzrok i posljedica mora biti potpuno jednaka uzroku. To je jedna od postavki Vedante. To je zakon karme. To je logika vječne pravde, duhovne i moralne ravnoteže.

Pogrešno je promatrati taj sustav s gledišta nagrađivanja i kažnjavanja; treba ga gledati ispravno, kao zakon uzroka i posljedice. Jedna od najvećih vedskih mantri, Gayatri mantra, slavi Boga kao obožavanoga i voljenog. Netko takav ne može biti osvetoljubiv i okrutan. On može biti samo pravedan i milostiv.

Vedski mudraci pomno su ispitali karmu do krajnjih razina i opisali kako se ona odnosi na čovjeka. To što oni vide je želatinasta plazma koja pulsira unutar suptilnih tijela osoba. Sve sjeme prošlih misli i djela umetnuto je u tu plazmu, koja nas prati život za životom. U svakom životu određeno se karmičko sjeme ispušta u živčani sustav s kodiranim impulsima i težnjama te na taj način utječe na naša sadašnja djela. Utjecaji se odnose na tri sfere našeg života:

1. Jati – obitelj i zanimanje
2. Ayus – zdravlje i dužina života
3. Bhoga – kvaliteta i razina uživanja života

Karma je oblik duhovno-magnetske energije, što je glavna točka za shvaćanje zašto se karma “vraća”, radije nego “odlazi”. Svaka karma, tj. djelo stvara vibraciju, vrlo jasnu oscilaciju, vasanu, koja nastavlja vibrirati u umu. Te su vasane magnetske nakupine podsvjesnih impresija; tako dobra djela privlače dobre reakcije, a loša privlače loše. Svako djelo, karma, nastavlja “privlačiti” svoju posljedicu sve dok ona ne bude “demagnetizirana”. To demagnetiziranje se vrši na dva načina. Prvi način je ukoliko osoba nije spiritualna, ona jednostavno dobiva odgovarajuću reakciju na svoja djela. A drugi, ukoliko osoba prakticira duhovni život, ona uz pomoć primjene duhovne prakse može reducirati ili neutralizirati posljedice svojih djela.

atma.hr – 39

To je poznato kao zakon karme. Sve dok je um zaokupljen zakonima karme, osoba mora prihvaćati određenu vrstu tijela. Karma je skup plodonosnih djela izvedenih u namjeri da se tijelu pruži udobnost ili neudobnost. Spomenimo jedan od brojnih primjera, starca koji je na samrti zamolio liječnika da mu produži život na još četiri godine kako bi mogao dovršiti svoje planove. To znači da je u trenutku smrti mislio o svojim planovima. Napustivši to tijelo bez sumnje je svoje planove ponio sa sobom, u suptilnom tijelu, sastavljenom od uma, inteligencije i ega. Dobit će još jednu priliku kako bi ih mogao ispuniti.


Widget not in any sidebars

Karma ne postoji sve dok ne postoji i biće koje je čini ili osjeća njezine učinke. Karma je izravnavanje posljedica koje potječu od uzroka, tijekom čega biće, na koje se ta karma odnosi, proživljava bol ili patnju. Karma je postojana i nepogrešiva težnja u svemiru koja neprestano ide ka izravnavanju. Obična osoba ne vidi trenutačnu djelotvornost izravnavanja posljedica vlastitog djelovanja zbog nužnog izravnavanja karme na nekome drugome mjestu, dok je svetoj osobi, mudracu ili yogiju, takvo izravnavanje očito. Stoga ne postoji nikakva nedjelotvornost, već samo djelovanje skriveno od pogleda ostalih ljudi.

atma.hr – 39

Budući da je karma univerzalni zakon vraćanja ravnoteže, jasno je da se, sve dok rezultati karme nisu poništeni, osoba mora ponovno rađati. To je zakon. Ukoliko osoba nagomila veliku količinu pobožnih djela, rađa se u višim sferama (rajskim planetima) i prebiva tamo sve dok ne istroši zalihu pobožnih djela. Zatim se ponovno vraća na Zemlju. Slično tome, griješna djela šalju osobu u niže sfere, na paklene planete gdje ona troši svoju lošu karmu. U oba se slučaja osoba ponovno vraća na Zemlju, gdje osoba ima odgovornost, slobodu izbora i gdje se karma stvara.

25 BHAGAVAD GITA

BHAGAVAD-GITA

Dragulj svjetske književnosti - mudrost bez granica

Istina koju objavljuje je univerzalna i vječna, te je kroz tisućljeća nadahnjivala velike mislioce, teologe i filozofe istoka i zapada; Sokrata, Goethea, Schopenhauera, Einsteina, Junga i mnoge druge.
G.W.F. Hegel: “Bhagavad-gita je sposobna dati nam pravo shvaćanje univerzalnosti i uzvišenost religije.”
Albert Einstein: “Dok čitam Bhagavad-gitu, jedino pitanje koje mi se nameće jest kako je Bog stvorio svemir. Sve ostalo, suvišno je.”

926 stranica, tvrdi uvez, 16 slika u boji

Cijena: 150 kn - Kupi ovdje

POVEZANI TEKSTOVI

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here