Namirnica koja čisti organizam, snižava loš holesterol i ne deblja! Neugledna, gomoljasta biljka čičoka, pomalo je zaboravljena na našim prostorima, dok visoko kotira na ljestvici najzdravijih namirnica svijeta. Koristi se u pripremi juha, variva te služi kao inovativna zamjena za krumpir.

Šta je čičoka?

Čičoka ili jeruzalemska artičoka spada u obitelj suncokreta, zato je amerikanci od milja zovu ‘sunchoke’. Iako bi iz naziva mogli naslutiti da potječe iz Jeruzalema i ima veze s artičokom, niti jedno ni drugo nije točno. Čičoka potiče iz Sjeverne Amerike odakle je stigla u Europu početkom sedamnaestog stoljeća. Raste u gomoljima koji su izrazito nepravilnih oblika, što otežava guljenje. Imaju blagi, slatkast okus i koriste se pri pripremi juha, variva, složenaca ili služe kao inovativna zamjena za krumpir.

Nutritivna vrijednost čičoke

Slično kao krumpir, i čičoka je izvrstan izvor kalija, a oko 100g svježe čičoke zadovoljava 20% dnevnih potreba za kalijem. U isto toliko čičoke nalazi se tek 57 kalorija, 1,5 grama bjelančevina, 1,2 grama vlakana. Čičoka je izvor kalcija, željeza, vitamina C, folne kiseline te vitamina B1 i B2.

Dobar je izvor inulina

Najznačajniji nutricionistički plus krije se u visokom udjelu inulina, neprobavljivog ugljikohidrata koji posjeduje probiotički učinak, odnosno koji stimulira razvoj korisnih dobrih bakterija u crijevima koje imaju višestruko djelovanje na zdravlje. Osim toga, inulin normalizira nivo triglicerida i holesterola u krvi, pa tako sprječava nastanak kardiovaskularnih oboljenja i postepeno smanjuju masne naslage koje muče mnoge ljude s viškom kilograma. U 100 g čičoke nalazi se čak 11–14 g inulina. Samo za usporedbu, utvrđeno je da Europljani dnevno unose od 3 do 11 g inulina putem prehrane.

Neke od blagodati:

  • s obzirom na glikemijski indeks jednak nuli savršena je namirnica za dijabetičare
  • odlična je za djecu koja piju antibiotik jer obnavlja crijevnu fluoru i jača imunitet
  • pomaže kod zatvora i idealna je za sve ljude koji sjede i malo se kreću
  • učinkovita je kod povišenog tlaka jer sadrži mnogo kalija
  • stvara osjećaj sitosti, smanjuje apetit i ne deblja
  • izvrsna je za čišćenje organizma posebno konzumirana u svježem obliku

Još malo o čičoki

Ovu neobičnu biljku koja ukusom podsjeća na nezreli lješnjak, a izgledom na đumbir, kod nas zovu i divlji krumpir. Čičoka se najčešće priprema kao krumpir, kuhana i pečena, ali se može koristi i sirova. Ovu namirnicu možete pronaći na većim tržnicama i trgovačkim centrima.

Jednostavna salata od čičoke

Sastojci: 0,5 kg jabuka, 0,5 kg čičoke, sok od jedne naranče, maslinovo ulje
Priprema: Ogulite jabuke i čičoke, pa ih izribajte. Prelijte sokom od naranče i žlicom maslinovog ulja. Sve dobro izmješajte.

http://namirnice.ba/magazin/upoznajte-cicoku-najpametniju-zamjenu-za-krompir-namirnicu-koja-cisti-organizam-snizava-los-holesterol-i-ne-deblja/