Reiki je drevna tibetansko-budistička metoda liječenja koja se odvija polaganjem ruku na određene dijelove tijela. Krajem 19. vijeka reiki je ponovo otkrio japanski budist dr Mikao Usui.

atma.hr – 39

Otkud potiče sam naziv reiki? Naime, to su dvije japanske riječi REI što znači univerzalna, božanska, jedinstvena, duhovna svijest i KI koje su može prevesti kao životna, ljudska energija, životna snaga ili univerzalna životna energija.

Reiki je poseban spoj ove dvije vrste energije REI i KI, što znači da božanska svijest (REI) razumije našu individualnu energiju i svijest, pa REI upravlja energijom KI, što znači da je reiki „božanska životna energija“.

Kroz svako živo biće protiče KI, kada tijelo umre KI više ne teče. Može se desiti da protok ove energije oslabi, odnosno da nije slobodan, blokiran je pa osoba postaje podložna bolestima. Ako energija slobodno protiče, manja je vjerovatnost da će doći do nekog oboljenja.

Mi smo živi zahvaljujući energiji koja teče kroz nas. Energija hrani naše ograne i stanice i podržava ih u njihovim vitalnim funkcijama pa ako se naruši protok životne energije u tijelu dolazi do slabljenja funkcija jednog ili više organa. Životna energija teče našim tijelima kroz jedan sistem koji se sastoji od čakri. To su energetski centri koji upijaju energiju i protežu se kroz naše energetsko tijelo. Također, svako ljudsko biće pored fizičkog tijela ima i četiri suptilna tijela koja se mogu karakterizirati kao aura. Energija struji, ne samo kroz fizičko, nego i kroz sva četiri suptilna tijela: eterično, emotivno, mentalno i duhovno.

atma.hr – 39

Bolest najprije nastaje u našem suptilnom polju, u emotivnom ili mentalnom tijelu. To znači da od načina razmišljanja uvelike zavisi da li možemo uspostaviti unutrašnju ravnotežu. Prvi signali da sa našim energetskim sistemom nešto nije u redu jeste napetost ili nelagoda. Ukoliko ne poduzmemo ništa u cilju ozdravljenja bolest se spušta na fizičko tijelo da bi uspostavilo narušenu harmoniju. Npr. oboljenje želuca nastaje zbog pretjeranog stresa. Reiki djeluje na sva naša tijela, na čitav spektar našeg bića, vraća nas u prvobitnu harmoniju i potiče prirodnu sposobnost organizma na samoizliječenje. 

Reiki može koristiti samo onaj tko je iniciran u reiki praktičara, pa osobe koje su prošle inicijaciju mogu osjetiti da se njihov energetski sistem stabilizirao, osjećaju se uzemljeno i spokojno. Ova stara metoda liječenja prenosi se od učitelja na učenika, a inicirani energetski kanal ostaje otvoren za reiki do kraja života.

Važno je napomenuti da je reiki izvan svih vjeroispovijesti, a može se uklopiti u svako vjersko uvjerenje. On jača samosvijest i radost življenja, te potiče duhovni rast i razvoj svijesti. Širi ljubav i promovira samilost i povjerenje u samorazvoj, unutrašnju stabilnost i mir. Reiki pojačava našu vitalnost, snagu i životnost. Dovodi do dubokog opuštanja i unutrašnjeg mira. Oživljava i dovodi u sklad tijelo, um i duh, te djeluje na svim nivoima bića. Pospješuje i ubrzava procese ozdravljenja i iscjeljenja, oslobađa od otrova. Pomaže u eliminiranju stresa, razgrađuje blokade i djeluje na uzroke bolesti. Jača vjeru u sebe u stanjima bolesti i kriza, ublažava ili otklanja osjećaj vlastite bespomoćnosti. Reiki je cjelovita metoda prirodnog liječenja, te kao takva idealna dopuna za druge tretmane. To je put do iscjeljenja i unutrašnjeg jedinstva.

Autor: Suzana Smoljić, reiki praktičar

blis.ba


Ayurveda.cover 1 bioterapija Mudre finale