Predsoblje je najvažnija prostorija u svakom domu jer u nju prvo ulazimo. Upravo zbog toga je Kinezi nazivaju „usta doma“. Izuzetno je važno pravilno urediti ulaz u stan ili kuću jer ćemo tako stanarima osigurati protok pozitivne energije, a gostima pravu dobrodošlicu.

atma.hr – 78
Problematičan izgled ulaznih i prolaznih prostorija negativno će se odraziti na zdravlje usta, zubi i grla. Stoga je izuzetno važno pravilno urediti ulaz u stan ili kuću jer ćemo tako stanarima osigurati protok pozitivne energije, a gostima pravu dobrodošlicu. I suprotno, ako zanemarite ove prostore, nepovoljno ćete utjecati na čitav Feng shui stambenog prostora.

Vanjski ulaz u dom

Ulazna vrata bi trebala dimenzijama biti veća i masivnija od ostalih vrata. Također, moraju biti dobro održavana – ne bi smjela škripiti, boja se ne bi smjela ljuštiti ni brava zapinjati.

Ako živite u kući, očistite sav nered s trijema, iz dvorišta ili oko kuće kako biste omogućili slobodan protok energije k vašem domu. Obojite ulazna vrata u svijetlu ili veselu boju. Crvena boja, primjerice, privlači boljitak i obilje, a zelena simbolizira prirodno ozračje i novac. Crna boja nikako nije povoljna.

atma.hr – 39

Postavite na obje strane ulaza visoku i zdravu biljku, ali tako da ne ometaju prolaz. Ako imate kuću, objesite bijele svjetiljke oko terase jer tako obasjavate put zlatnim mogućnostima. Ako imate dvorište, s desne strane ulaza možete postaviti mali vodoskok koji će donijeti sretnu energiju svaki put kad otvorite vrata.

Pokraj vanjskog ulaza možete smjestiti skulpturu koja će imati funkciju čuvara doma te vam pružiti zaštitu i stabilnost. To može biti figura anđela, životinja koja ima pozitivnu simboliku, kulturna ili vjerska rukotvorina.

Nabavite vedar otirač koji će vaše goste veseliti. Kad ga birate, zamišljajte kako raste ljubav dragih gostiju od onog trenutka kad stupe na tepih ispred vašeg doma.

Ispred ulaza objesite popularna vjetrena zvona koja moraju biti sastavljena od pet šupljih cjevčica. Izaberite model koji izgleda manje upadljivo, bez suvišnih ukrasa. Svojim radosnim i umirujućim zvukom privući će dobru energiju.

atma.hr – 75
Namještaj u predsoblju

Ispred vrata se ne bi smjelo nalaziti ništa što će onemogućiti njihovo nesmetano otvaranje. Ulazni prostor ne smije biti pretrpan, nego prohodan i uredan. Sve kapute i jakne koje trenutno ne nosite spremite u ormar. Nemojte dopustiti da vam sve cipele stoje na podu, nego ih pospremite u ormariće (po mogućnosti zatvorene) ili kutije.

Vješalica za odjeću mora biti na vidljivom mjestu jer ćete tako, već s vrata, posjetiteljima poslati poruku druželjubivosti. Ako imate prostran ulazni hodnik možete ondje smjestiti okrugli stolić s malenom svjetiljkom i vazom  svježeg cvijeća.

Ovom djelu doma  pristaje detalj nekog crvenog ili kristalnog predmeta. U blizini vrata je idealno na zid postaviti umjetničko djelo koje zrači harmonijom, a sadrži crvenu i zlatnu boju. Zid možete ukrasiti slikama ili fotografijama čiji je motiv otvoren i slobodan, a ne prikazuje prenapučena područja.

U predsoblju se ne smije nalaziti koš za otpatke, a ogledalo ne smije biti smješteno nasuprot ulaznih vrata ili stepenica. Iz ulaznog hodnika nije poželjno u jaknama i cipelama ulaziti u druge prostorije.

atma.hr – 78
Boje

Ulazni hodnik mora biti svijetlih boja, a ako u njemu imate tamnije komade pokućstva, svakako unesite i detalje vedrih boja, osobito crvene. Ipak, s bojama nemojte pretjerivati jer predsoblje nije središte obiteljskog života pa ga održavajte neutralnim i uravnoteženim. Ako želite postići umirujući dojam, zidove obojite pastelnim nijansama. A ako vam više odgovara veselo ozračje ulaska, odaberite nešto sjajnije i jasnije boje, ali koje su još uvijek dovoljno svijetle i blage.

Rasvjeta

Predsoblje mora biti svijetlo, a ako nema dobar izvor prirodne svjetlosti, mora biti omogućena umjetna rasvjeta u što blistavijem obliku. Jače svjetiljke će vam automatski podići raspoloženje kad se vraćate kući, kao i vašim gostima koje primate. Ako imate mogućnosti i ne smeta vam njegov raskošni izgled, ovo je idealno mjesto za kristalni luster.

Detalji unutrašnje arhitekture koje biste trebali izbjeći:

  • stubište je preblizu ulaznih vrata ili je okrenuto prema njima
  • unutar doma stepenice počinju odmah nakon ulaza
  • ispred ulaznih vrata nalazi se zid
  • s ulaza se prvo vidi prozor, druga vrata ili postoji niz više vrata kroz koja treba proći
  • kupaonica, zahod ili spavaća soba smješteni su nasuprot ulaznih vrata
  • predsoblje je usko, dugačko i neosvijetljeno

atma.hr – 39

Popravljanje protoka energije u uskim hodnicima

Ako imate vizualno dosadan, uzak i dugačak hodnik, možda ste osjetili da se pri prolasku ne osjećate ugodno. Razlog tomu je loš Feng shui u tako građenim prostorijama. Međutim, situaciju možete kreativnim načinima znatno izmijeniti. Postavite šarene i jarke slike ili fotografije na oba zida duž hodnika. Pazite da umjetnička djela ne vješate u ravnoj, strogoj liniji jer ćete tako samo naglasiti lošu energiju.

Postavite ih u mekšem i raznolikijem slijedu kako biste stvorili osjećaj prirodnog toka i vizualne pustolovine. U ovakvim hodnicima izbjegavajte klasična stropna rasvjetna tijela jer će energiju učiniti još ozbiljnijom. Izaberite svjetiljke koje osvjetljavaju zidove s obje strane, to će prostor otvoriti i učiniti ga širim.

Ponekad su stan ili kuća tako građeni da nam se čini kako ne možemo mnogo učiniti, no uvijek se postojeće stanje može popraviti. Učinite najbolje što možete i ugodno ćete se iznenaditi promjenama koje će uslijediti.

Autor: Ana Marija Pšeničnik
Izvor: alternativa-za-vas.com

24 HIMALAJSKA LAMPA

banner himalajska lampa