Srijeda je dobar dan za razne susrete, sastanke, dogovore, marketing, za sve što ima veze sa financijama, govorom, predavanjima ili pak zabavom. Merkur voli zabavu i igru! To je i najbolji dan za početak novih poslova. Merkur je i radoznao – istražite malo vlastite granice ili neke nove varijacije.

atma.hr – 78
Svaki planet zadužen je za određeni aspekt našeg života i specifično utječe na naš život.

SRIJEDA je dan Merkura

Na sanskritu se Merkur zove Buddhi. On je planet komunikacije i naše mentalne energije. Označava percepciju, inteligenciju, sposobnost izražavanja, načine mišljenja, opažanja i pamćenje. On je kao most između unutarnjeg i vanjskog svijeta.

Srijeda je dobar dan za razne susrete, sastanke, pregovore, dogovore, marketing i drugu sličnu korespodenciju. Kao i za sve što ima veze sa financijama, govorom, predavanjima ili pak zabavom jer Merkur voli zabavu i igru.

To je i najbolji dan za početak novih poslova. Obucite nešto žute, zelene ili tirkizne boje na srijedu.

atma.hr – 75
Bilje i plodovi kojima Merkur vlada su bosiljak, mažuran, djetelina, komorač, kopar, kumin i lješnjak koje možete dodati svojim jelima. Kako Merkur vlada i biljkama, općenito biljem, posvetite malo više brige i nježnosti svojim biljkama danas.

Merkur vlada živčanim sustavom, ušima, organima za disanje, ramenima, rukama, dlanovima i prstima. Tako možete prilagoditi i yogu. Napravite Buddhi mudru da pojačate protok prane i dišite danas punim plućima.

Vaša yoga srijedom može imati veću koncentraciju na otvaranje grlene čakre, Visuddhi za bolje izražavanje i kreativnost, kroz jednostavno kruženje vratom ili asana poput svijeće (sarvangasana), pluga (halasana), položaj ribe (matsyasana) i sl. s fokusom energije kroz grlo i cijelo to područje.

Merkur voli pokret i gibanje. On je okretan i spretan. Unesite danas u svoju praksu sve ono što se odnosi na pripreme za inverzije i skokove. Osvijestite svoj centar tijela koji vas nosi i HOP! To možete u varijacijama pripreme za pincha mayurasanu (stoj na laktovima), stoj na rukama, gandha berundhasanu, eka pada koundiyasanu i sl.

atma.hr – 75
Iako smo većinom vrlo ozbiljni dok radimo vježbe yoge, ponekad možete unijeti i malo zabave, igre, nabaciti osmjeh i iskrenu dječju radost. Ove pripreme vas posebno uče da je u yogi potrebno itekako puno entuzijazma 🙂 Merkur je i radoznao – istražite malo vlastite granice ili neke nove varijacije.

Naše razmišljanje utječe na naše zdravlje i ovo je pravi dan za malu analizu kakve nam misli prolaze kroz glavu. Koncentrirajte se samo na one pozitivne! Od nervoznih misli često boli želudac a za bolju stimulaciju tog dijela tijela napravite uddiyana bandhu, agni-sara ili nauli kriyu, ili sve tri za redom (ako ste iskusni).

To je pročišćavajuća serija i odlična za stimulaciju probavnog sustava, solarnog pleksusa, za podizanje energije snage i ekspanzije. Uddiyana bandha će vam dati puno prane a prana izravno utječe na um i svijest.

atma.hr – 78
Brahmari pranayama

Ova vesela pranayama vrlo je jednostavna i u duhu Merkurovog dana. Pročišćava grlo, proizvodi pranu i djeluje na područje glave, što je dobro za jasne misli, bolje pamćenje, oštroumnost i sl. Izvodi se tako da podignite ruke sa strane. Laktovi su u visini ramena. Izdahnite potpuno, stavite kažiprste na ušne školjkice i potpuno udahnite.

Nakon udaha proizvedite izdahom, što glasnije i duže zvuk Mmm… zatvorenih usta poput pčele. Oči bi trebale biti zatvorene sa unutrašnjim pogledom u centar između obrva. Napravite barem tri serije brahmari pranayame kako bi pročistili 72,000 nadija i unaprijedili koncentraciju, slobodno povećajte do 9 i vidjet ćete kako radost preplavljuje svaku vašu stanicu.

Meditacija – Samo-promatranje

Udobno sjednite i promatrajte svoje misli. Pustite tijelo neka sjedi i dah neka ide svojim tokom. Budite svjedok misli koje su poput mjehurića, neka plove i nestanu. Promatrajte sve aktivnosti svojih misli i kako one utječu na vaše tijelo i osjetila. Ovo je vrlo moćna dharana/dhyana tehnika koju je Gospodin Krišna dao Arjuni u Bhagavad giti. Ona se može prakticirati cijeli dan.

Danas je i dan Ganesha

On je povoljan za nove početke i otklanja sve prepreke onima koji mu se obrate. Ponudite mu slatkiše danas s ljubavlju i on će biti zadovoljan. Ako niste znali, Ganesha je povezan sa pranayamom i tradicionalno se pjeva posveta prije nego što ih počnemo raditi:

Jay Ganesha, Jay Ganesha, Jay Ganesha Pahiman
Sri Ganesha, Sri Ganesha, Sri Ganesha Rakshaman

30 MUDRE

banner za knjige mudre

Prethodna objava“Usta doma” – Evo zašto je hodnik najvažnija prostorija u kući!
Slijedeća objavaIstinska motivacija je pokretač svih iskustava! – Kako izaći iz financijske krize 5. dio
Sandra Petra Pintarić
Sandra je posvećena yogi koju prakticira od 2001.g. a podučava od 2006.g. Znanje dobiva od najeminentinijih svjetskih duhovnih i yoga učitelja kroz posljednjih 15 godina a prije toga istraživala je u ezoteriji, astrologiji, duhovnosti, alternativi, starim narodima i sl. Od 1995.g. tu simboliku i znanja pretače na svoje umjetničke kreacije, kao i danas. Desetak godina je bila pod utjecajem Sri Sri Ravi Shankara, proučavanja znanja yoge od njega i drugih inspirativnih duhovnih učitelja. To joj je promijenilo život i dalo duboku praksu yoge, pranayame, kriye, meditacije i karma yoge. Uz to je pet godina prakticirala Ashtanga i Power Vinyasa yogu, inspirirana Krishnamacharyom također, te završila Školu yoge Nava i podučavala nekoliko godina u tim stilovima. Posjetila je mnoge radionice sa najpoznatijim svjetskim učiteljima Vinyasa, Ashtanga, Power, Iyengar, Jivamukti, Yoga Srca i Kundalini. Želja za daljnjim napredovanjem u yogi usmjerila ju je prema jednom od najvećih mastera današnjice Sri Dharma Mittri u New York. Susret s njim sve je potpuno promijenio. Završila je "Life of a Yogi" obuku za učitelje 2011.g., postala internacionalno prihvaćena učiteljica i donijela nam je Dharma yogu u Hrvatsku. Od tada redovno posjećuje svog učitelja i senior učitelje u New Yorku, Londonu i dr. Dharma yoga je tradicionalna yoga koja podučava 8 udova yoge (Ashtanga yoga) i 9 glavnih tradicija (Hatha-Raja, Karma, Kriya, Jnana, Mantra, Yantra, Laya, Kundalini i Bhakti yoga). Sandra je 2001.g. napustila dotadašnje poslove u medijima i izdavaštvu kako bi išla putem umjetnosti, duhovnosti i yoge. Bila je vrlo aktivna u svijetu umjetnosti, mode i interijera. Paralelno je kroz yoga praksu i znanje nalazila sve dublji smisao. 2009. g. zajedno sa prijateljicom otvara poznati zagrebački Yoga Centar i Školu Divya. Od tada redovno podučava i nadograđuje svoje znanje o yogi, vedama, duhovnosti i bhakti yogi, kao i stručne edukacije za Vastu. Duboko je zahvalna na svakom znanju i inspiraciji, kao i na prilici da to dijeli. Web: Dharma Yoga Centar & Zagreb School of Yoga Science