Foto: GooKingSword/pixabay.com

Svaki planet zadužen je za određeni aspekt našeg života i specifično utječe na naš život.

OGLAS 78 300×600 centriran
SRIJEDA je dan Merkura

Na sanskritu se Merkur zove Buddhi. On je planet komunikacije i naše mentalne energije. Označava percepciju, inteligenciju, sposobnost izražavanja, načine mišljenja, opažanja i pamćenje. On je kao most između unutarnjeg i vanjskog svijeta.

Srijeda je dobar dan za razne susrete, sastanke, pregovore, dogovore, marketing i drugu sličnu korespodenciju. Kao i za sve što ima veze sa financijama, govorom, predavanjima ili pak zabavom jer Merkur voli zabavu i igru.

To je i najbolji dan za početak novih poslova. Obucite nešto žute, zelene ili tirkizne boje na srijedu.

Bilje i plodovi kojima Merkur vlada su bosiljak, mažuran, djetelina, komorač, kopar, kumin i lješnjak koje možete dodati svojim jelima. Kako Merkur vlada i biljkama, općenito biljem, posvetite malo više brige i nježnosti svojim biljkama danas.

Merkur vlada živčanim sustavom, ušima, organima za disanje, ramenima, rukama, dlanovima i prstima. Tako možete prilagoditi i yogu. Napravite Buddhi mudru da pojačate protok prane i dišite danas punim plućima.

77

Vaša yoga srijedom može imati veću koncentraciju na otvaranje grlene čakre, Visuddhi za bolje izražavanje i kreativnost, kroz jednostavno kruženje vratom ili asana poput svijeće (sarvangasana), pluga (halasana), položaj ribe (matsyasana) i sl. s fokusom energije kroz grlo i cijelo to područje.

Merkur voli pokret i gibanje. On je okretan i spretan. Unesite danas u svoju praksu sve ono što se odnosi na pripreme za inverzije i skokove. Osvijestite svoj centar tijela koji vas nosi i HOP! To možete u varijacijama pripreme za pincha mayurasanu (stoj na laktovima), stoj na rukama, gandha berundhasanu, eka pada koundiyasanu i sl.

Iako smo većinom vrlo ozbiljni dok radimo vježbe yoge, ponekad možete unijeti i malo zabave, igre, nabaciti osmjeh i iskrenu dječju radost. Ove pripreme vas posebno uče da je u yogi potrebno itekako puno entuzijazma 🙂 Merkur je i radoznao – istražite malo vlastite granice ili neke nove varijacije.

Naše razmišljanje utječe na naše zdravlje i ovo je pravi dan za malu analizu kakve nam misli prolaze kroz glavu. Koncentrirajte se samo na one pozitivne! Od nervoznih misli često boli želudac a za bolju stimulaciju tog dijela tijela napravite uddiyana bandhu, agni-sara ili nauli kriyu, ili sve tri za redom (ako ste iskusni).

To je pročišćavajuća serija i odlična za stimulaciju probavnog sustava, solarnog pleksusa, za podizanje energije snage i ekspanzije. Uddiyana bandha će vam dati puno prane a prana izravno utječe na um i svijest.

39

Brahmari pranayama! Ova vesela pranayama vrlo je jednostavna i u duhu Merkurovog dana. Pročišćava grlo, proizvodi pranu i djeluje na područje glave, što je dobro za jasne misli, bolje pamćenje, oštroumnost i sl. Izvodi se tako da podignite ruke sa strane. Laktovi su u visini ramena. Izdahnite potpuno, stavite kažiprste na ušne školjkice i potpuno udahnite.

Nakon udaha proizvedite izdahom, što glasnije i duže zvuk Mmm… zatvorenih usta poput pčele. Oči bi trebale biti zatvorene sa unutrašnjim pogledom u centar između obrva. Napravite barem tri serije brahmari pranayame kako bi pročistili 72,000 nadija i unaprijedili koncentraciju, slobodno povećajte do 9 i vidjet ćete kako radost preplavljuje svaku vašu stanicu.

Meditacija – Samo-promatranje: Udobno sjednite i promatrajte svoje misli. Pustite tijelo neka sjedi i dah neka ide svojim tokom. Budite svjedok misli koje su poput mjehurića, neka plove i nestanu. Promatrajte sve aktivnosti svojih misli i kako one utječu na vaše tijelo i osjetila. Ovo je vrlo moćna dharana/dhyana tehnika koju je Gospod Krišna dao Arjuni u Bhagavad giti. Ona se može prakticirati cijeli dan.

39

Danas je i dan Ganeshe! On je povoljan za nove početke i otklanja sve prepreke onima koji mu se obrate. Ponudite mu slatkiše danas s ljubavlju i on će biti zadovoljan. Ako niste znali, Ganesha je povezan sa pranayamom i tradicionalno se pjeva posveta prije nego što ih počnemo raditi:

Jay Ganesha, Jay Ganesha, Jay Ganesha Pahiman
Sri Ganesha, Sri Ganesha, Sri Ganesha Rakshaman

30 MUDRE

MUDRE

Yoga položaji ruku za zdravlje, sreću i blagostanje

Autor u knjizi jednostavan način predstavlja tajni nauk Mudra Vigyane.

Mudra je pojam s mnogo značenja, a kad je u pitanju iscjeljenje, mudra je učinkovit utjecaj na tijelo i um pomoću prstiju obje ruke koje se savijaju, križaju i međusobno dodiruju. Svaka mudra stvara posebnu vezu s kozmičkom sviješću.

U knjizi se pojašnjava što su mudre, njihovo podrijetlo, dobrobiti te kako ih prakticirati.

Prethodna objavaUsudiš li se napraviti sve ono što nikada nisi, kako bi dobio sve ono što želiš?
Slijedeća objava21 univerzalni zakon Svemira – Usvojite ovo i očistite se od karme!
Sandra Petra Pintarić
Sandra je posvećena yogi koju prakticira od 2001.g. a podučava od 2006.g. Znanje dobiva od najeminentinijih svjetskih duhovnih i yoga učitelja kroz posljednjih 15 godina a prije toga istraživala je u ezoteriji, astrologiji, duhovnosti, alternativi, starim narodima i sl. Od 1995.g. tu simboliku i znanja pretače na svoje umjetničke kreacije, kao i danas.Desetak godina je bila pod utjecajem Sri Sri Ravi Shankara, proučavanja znanja yoge od njega i drugih inspirativnih duhovnih učitelja. To joj je promijenilo život i dalo duboku praksu yoge, pranayame, kriye, meditacije i karma yoge. Uz to je pet godina prakticirala Ashtanga i Power Vinyasa yogu, inspirirana Krishnamacharyom također, te završila Školu yoge Nava i podučavala nekoliko godina u tim stilovima. Posjetila je mnoge radionice sa najpoznatijim svjetskim učiteljima Vinyasa, Ashtanga, Power, Iyengar, Jivamukti, Yoga Srca i Kundalini. Želja za daljnjim napredovanjem u yogi usmjerila ju je prema jednom od najvećih mastera današnjice Sri Dharma Mittri u New York. Susret s njim sve je potpuno promijenio. Završila je "Life of a Yogi" obuku za učitelje 2011.g., postala internacionalno prihvaćena učiteljica i donijela nam je Dharma yogu u Hrvatsku. Od tada redovno posjećuje svog učitelja i senior učitelje u New Yorku, Londonu i dr. Dharma yoga je tradicionalna yoga koja podučava 8 udova yoge (Ashtanga yoga) i 9 glavnih tradicija (Hatha-Raja, Karma, Kriya, Jnana, Mantra, Yantra, Laya, Kundalini i Bhakti yoga).Sandra je 2001.g. napustila dotadašnje poslove u medijima i izdavaštvu kako bi išla putem umjetnosti, duhovnosti i yoge. Bila je vrlo aktivna u svijetu umjetnosti, mode i interijera. Paralelno je kroz yoga praksu i znanje nalazila sve dublji smisao. 2009. g. zajedno sa prijateljicom otvara poznati zagrebački Yoga Centar i Školu Divya. Od tada redovno podučava i nadograđuje svoje znanje o yogi, vedama, duhovnosti i bhakti yogi, kao i stručne edukacije za Vastu. Duboko je zahvalna na svakom znanju i inspiraciji, kao i na prilici da to dijeli.Web:www.yogazagreb.comwww.vastuhealingarts.comhttp://dharmayogazagreb.weebly.com

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.