Foto: pixabay.com

atma.hr – 52
Psiholozi kažu da otprilike 32 posto ljudi u Novu Godinu ulazi s optimizmom „velikih odluka“, dok ih 46 posto samo konstatira kako su godinu dana stariji i bliže smrti. Od ovih drugih, nažalost, samo 1,7 posto odlučuje učiniti nešto za svoje zdravlje i duži život. Znanost nudi optimizam; ruski antropolog Sergej Bondarenko poručuje: „Prosječni životni vijek u posljednjih sto godina produžio se više nego u proteklih dvije tisuće godina.“

Na trajanje života djeluju podjednako mentalne i fizičke komponente. Emocionalni stres i zabrinutost ubrzavaju proces starenja. Ili kako bi to fiziolozi rekli: djelujući preko neuro-endokrine razine, stresne misli putem neuroprijenosnika u mozgu utječu na koncentraciju »stresnih hormona« (primjerice ACTH u hipofizi) što u konačnici povećava rizik od bolesti i ranije smrti.

Nada za osobe treće dobi

S druge strane, proučavajući živote tisuća zdravih i dugovječnih ljudi, psiholog Abraham Maslow je zaključio da su gotovo svi bili iznimno optimistične osobe, pune samopouzdanja i pozitivnih misli. Negativne emocije, strahovi, tjeskoba i strah osobine su koje nedvojbeno skraćuju život.

Promatramo li sve sa „fizičke razine“, mogli bismo spomenuti istraživanje na 100 osoba treće životne dobi koje je provela Miriam Nelson, fiziologinja u Centru za istraživanje ljudske prehrane američkog Ministarstva gospodarstva u Bostonu,koje je pokazalo da dobro programiranim vježbama čak i 90-godišnjaci vratili snagu i vitalnost koju su imali prije 30 godina.

“Mnogo toga što smatramo starenjem samo je popratni učinak neaktivnosti i loše prehrane”, kaže prof. Nelson, “a to nije teško promijeniti”.

atma.hr – 52
Vježbe koje pomlađuju

Na tisuće je jogijskih vježbi uz koje se, kao uz ovu današnju, vežu atributi pomlađivanja i produženja života.

Ne radi se, naravno, ni o kakvim „čarobnim učincima“, nego o čistoj fiziologiji antropologiji. Svako zdravo i umjereno vježbanje usporava proces starenja jačajući imunološki sustav organizma, poboljšavajući rad srca, krvnih žila, respiratorni sustav itd, dok je psihički osjećaj ugode i smirenja izvanredna prevencija i terapija stresa.

Treba, međutim, imati u vidu da samo vježbanje, bez promjene nezdravih životnih navika neće donijeti rezultata. Ili kako je to rekao jogi Sri Dip Narayan Mahaprabu: „Sve što jedemo, radimo, mislimo i vjerujemo određuje trajanje našeg života.“

Izvor: Medical Yoga Centar Zagreb (www.medical-yoga.com)

Vježbu izvodi: prof. Jelena Mikinčić (Foto: arhiva „Večernji list“)
Vježbu izvodi: prof. Jelena Mikinčić (Foto: arhiva „Večernji list“)

atma.hr – 52