Foto: commons.wikimedia.org

Isprobajte ove vježbe za vitalnost, jačanje imuniteta, poboljšavanje rada različitih sistema tijela, te za povećanje životnog vijeka.

atma.hr – 52
Peking je jedna od najnepovoljnijih ekoloških prijestolnica na svijetu. Istovremeno, prosječan životni vijek stanovnika Pekinga je više od 80 godina.

Glavnu ulogu u tome igra tradicija: na svakom mirnom mjestu grada, nalazi se grupa ljudi različite starosne dobi, koja se bavi orijentalnom gimnastikom.

Qi Gong: upravljanje energijom

Qi Gong u prijevodu s kineskog znači “upravljanje energijom”. Prvi dio rečenice označava vanjsku energiju i vitalnost.

Predavači Qi Gonga uvjeravaju nas da je kičma odgovorna za prolazak harmonizirajućeg protoka Qi – ja. “Gong” se prevodi kao “vrijeme neophodno za postizanje cilja”.

Qi Gong tehnika opuštanja koristi se za snižavanje krvnog tlaka i reguliranje otkucaja srca. Tehnika se može koristiti poslije gimnastike, između vježbi ili kada osjetite umor.

atma.hr – 52
Vježba za potpuno opuštanje

Početni položaj: Stojeći ravno, spojite noge. Ruke su slobodno spuštene uz tijelo. Oči zatvorene. Udahnite i izdahnite kroz nos.

Fokusirajte se na opuštanje mišića glave i cijelog tijela. Rastresite blago ramena pa ih opustite. Fokusirajte se na opuštanje ruku, a zatim lagano savijte pa ispružite ruke i opustite ih. Udahnite duboko zamišljajući kako opuštate leđa i grudi. Zatim sjednite na pod i ispružite noge.

Mirno dišite: udah – izdah, udah – izdah. Fokusirajte se na disanje i opuštanje. Zatim lezite: udah – izdah, opuštanje. Ostanite u tom položaju oko pet  minuta.

Početni položaj: sjedite na pod, noge ispružene naprijed i spojene, stopala ravno stoje. Dlanovi su isprepletani u prstima i pritisnuti na grudi. Brada naslonjena na grudi.

Udahnite na nos. Izdahnite na usta dok ruke gurate naprijed, tako da dlanovima dodirnete stopala. Vratite se u početni položaj. Udahnite. Izdišite tako što ruke gurate ka stopalima. Vježba se mora raditi sporo i što duže. Savjetuje se ponavljanje do 10 puta, a Kinezi kažu da se ova vježba mora ponoviti 36 puta.

Vježba preklapanje

Sjednete na pod, noge ispružite. Udahnete na nos, izdahnete ne usta dok rukama lagano dodirujete prste u noga. Glava će vam doći na koljena. Uspravite se i udišite na nos. Izdišete dok se preklapate ka podu.

Kinezi preporučuju za starije ljude da rade čučnjeve kako bi smanjili krvni tlak. Poanta je raditi čučnjeve držeći se za neku čvrstu osnovu u visini struka. Čučnjeve radite uspravnih leđa, spuštenih stopala i lagano.

stil.kurir