atma.hr – 52
Jedan je pjesnik još davno pomalo filozofski konstatirao kako su sve naše boli i patnje sićušne u usporedbi s Univerzumom, jer je čovjek tek mala buha na Zemlji, a Zemlja isto tako mala buha u Svemiru. Pa ipak, zaključio je duhovito isti pjesnik, sva ta filozofija pada u vodu kad te zaboli zub: buhine buhe buha!

Farmakologija svakodnevno nudi nove spasonosne tablete protiv bolova, no time problem katkada ni izbliza nije riješen. Slikovito je to još 1974. opisao komičar Jack Lemmon: „Uzmem tabletu protiv bolova u leđima od koje dobijem žgaravicu, pa onda kupim sredstvo protiv žgaravice koje mi izaziva nesanicu, a kad popijem tabletu protiv nesanice hvata me depresija od koje ponovo dobivam bolove u leđima.“

tvarna slika, nažalost, katkada je puno ozbiljnija, jer nekontrolirano uzimanje tableta protiv bolova može rezultirati ozbiljnim zdravstvenim problemima. Stoga specijalizirane suvremene klinike za kroničnu bol sve češće potiču bolesnike da se uhvate u koštac s boli terapijom bez lijekova. Načini liječenja koje smo nekad smatrali alternativnima (biofeedback, autosugestija, joga ili meditacija) koriste se već desetljećima u velikim medicinskim centrima diljem Sjedinjenih Država, a prema studiji objavljenoj u New England Journal of Medicine, 36% ljudi s problemima leđa, 27% s glavoboljama i 26% s drugim vrstama kronične boli uspješno koriste tretmane koji ne uključuju baš nikakve analgetike.

U pravilu, tvrde stručnjaci, čovjek u sebi može razviti sustav kontrole boli, jer bol je pod nadzorom mozga i bilo bi najbolje kontrolirati ga kao što to već tisućama godina rade fakiri – autogenim treningom, opuštanjem ili jednostavno placebo učinkom – podižući prag podnošljivosti bola bez neželjenih nuspojava. Nažalost, ovakav prirodni put je duži i traži mnogo truda i vježbe. Tableta je neusporedivo brže rješenje.

Svi fakiri, gurui i jogiji tvrde kako moć kontrole boli počinje svjesnošću svoga tijela, a potom kontrolom njegovih funkcija. Ishodište svega su vježbe kao prvi mali korak na putu te apsolutne svjesnosti i kontrole. Današnjom vježbom učite kontrolirati ravnotežu, ali i disanje, smirenje, rad srca…

atma.hr – 52
Podizanje koljena u stojećem stavu – varijanta

Duboko i mirno udahnite, a zatim polako podignite nogu kao na slici 1 i zadržite dah koliko je ugodno. Potom uz dugi izdisaj rotirajte nogu do položaja kao na slici 2. S novim udisajem vraćate nogu do položaja 1, ponovo malo zadržite dah i uz mirni izdisaj spuštate je na pod. Sve ponovite nekoliko puta mijenjajući nogu.

10.01.2010., Zagreb - Jelena Vucetic iz Medical Yoga Centra izvodi vjezbe joge. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
10.01.2010., Zagreb – Jelena Vucetic iz Medical Yoga Centra izvodi vjezbe joge.
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
10.01.2010., Zagreb - Jelena Vucetic iz Medical Yoga Centra izvodi vjezbe joge. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
10.01.2010., Zagreb – Jelena Vucetic iz Medical Yoga Centra izvodi vjezbe joge.
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Vježbu izvodi: prof. Jelena Mikinčić (Foto: arhiva „Večernji list“)

Izvor: Medical Yoga Centar Zagreb (www.medical-yoga.com)

atma.hr – 52