atma.hr – 52
Joga može pomoći osobama koje pate od visokog krvnog tlaka, otkrivaju američki znanstvenici, čije je istraživanje prenosi MedPage Today.

“Učinak joge na zdravlje je čudesan i može pomoći osobama koje pate od visokog krvnog tlaka, a žele smanjiti količinu lijekova koje uzimaju”, izjavio je voditelj istraživanja dr. Debbie Cohen.

U istraživanju je sudjelovalo 120 osoba dobi od 50 do 58 godina. Bili su podijeljeni u 3 grupe:

  • Grupa koja je jogu prakticirala 2 puta tjedno.
  • Grupa koja je šetala i pazila na prehranu.
  • Grupa koja je povremeno prakticirala jogu i pazila na prehranu.

Znanstvenici su krvni tlak sudionika mjerili na početku istraživanja, 12 tjedana poslije i na kraju istraživanja, odnosno nakon 24 tjedna.

Otkrili su da su sudionici, koji su prakticirali jogu 2 puta tjedno, imali već nakon 12 tjedana sniženu razinu krvnog tlaka. Ostale grupe su također pokazale smanjenje razine krvnog tlaka, ali ne u tolikoj mjeri.


Widget not in any sidebars

Prethodna istraživanja su pokazala da joga ima odličan učinak na imunitet i na svaku stanicu u tijelu. Osim razine krvnog tlaka, joga smanjuje razinu stresa, poboljšava raspoloženje i smanjuje rizik od nastanka depresije.

Visoki krvni tlak je faktor rizika za brojne bolesti, naročito za bolesti srca i krvožilnog sustava. Prethodnim istraživanjima se pokazalo da osobe, koje pate od visoke razine krvnog tlaka, imaju povećan rizik od nastanka srčanog udara.

CentarZdravlja.net

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here