atma.hr – 52
Joga može pomoći osobama koje pate od visokog krvnog tlaka, otkrivaju američki znanstvenici, čije je istraživanje prenosi MedPage Today.

“Učinak joge na zdravlje je čudesan i može pomoći osobama koje pate od visokog krvnog tlaka, a žele smanjiti količinu lijekova koje uzimaju”, izjavio je voditelj istraživanja dr. Debbie Cohen.

U istraživanju je sudjelovalo 120 osoba dobi od 50 do 58 godina. Bili su podijeljeni u 3 grupe:

  • Grupa koja je jogu prakticirala 2 puta tjedno.
  • Grupa koja je šetala i pazila na prehranu.
  • Grupa koja je povremeno prakticirala jogu i pazila na prehranu.

Znanstvenici su krvni tlak sudionika mjerili na početku istraživanja, 12 tjedana poslije i na kraju istraživanja, odnosno nakon 24 tjedna.

Otkrili su da su sudionici, koji su prakticirali jogu 2 puta tjedno, imali već nakon 12 tjedana sniženu razinu krvnog tlaka. Ostale grupe su također pokazale smanjenje razine krvnog tlaka, ali ne u tolikoj mjeri.


Widget not in any sidebars

Prethodna istraživanja su pokazala da joga ima odličan učinak na imunitet i na svaku stanicu u tijelu. Osim razine krvnog tlaka, joga smanjuje razinu stresa, poboljšava raspoloženje i smanjuje rizik od nastanka depresije.

Visoki krvni tlak je faktor rizika za brojne bolesti, naročito za bolesti srca i krvožilnog sustava. Prethodnim istraživanjima se pokazalo da osobe, koje pate od visoke razine krvnog tlaka, imaju povećan rizik od nastanka srčanog udara.

CentarZdravlja.net