Vježbe joga položaja i joga disanja jačaju lokomotorni sustav, unapređuju koštano tkivo i pomažu održavanju zdravlja kralježnice, uravnotežuju funkcije metabolizma, imunog i živčanog sustava, poboljšavaju cirkulaciju svih tjelesnih sokova, povoljno djeluju na dišni, probavni i urinogenitalni sustav, neutraliziraju umor, napetost i stres, te unapređuju mentalno zdravlje. Redovitim vježbanjem joge tijelo postaje podmlađeno, lijepo, skladno, gipko i snažno.

Yoga Mudra – asana protiv stresa

Savjeti prije početka vježbe:

  • Sve napomenute fizičke aktivnosti trebaju se obavljati na prazan stomak ili najmanje dva sata nakon laganog obroka, odnosno pet sati nakon ozbiljnijeg obroka.
  • Prije nego sto započnete sa asanom, možete se malo fizički relaksirati.

Yoga-mudraIzvođenje asane protiv stresa (yoga-mudre):

Sjedite u lotos položaj i, ruku spojenih na leđima, opušteno spušajte glavu prema podu što više možete. Postavite mali jastuk na pod na koji ćete nasloniti čelo i ostanite u tom položaju 3-4 minute. Koncentrirajte se na abdorninalno (stomačno) disanje tako što će vam se stomak širiti pri udisanju i uvlačiti pri izdisanju. Kombinacija ove asane i opuštenog stomačnog disanja će masirati unutrašnje organe i tako doprinijeti oslobađanju od napetosti.

Pranayama – disanjem do smirenosti

Ova izvrsna vježba disanja temelji se na kretanju daha iz jedne u drugu nosnicu. Njena svrha je da ustanovi redovit respiratorni ritam, a to ima umirujući učinak na cjelokupni nervni sistem. Pranayama s lakoćom usmjerava vašu pažnju k unutra i smiruje zbrkane misli i “buku” koja obično puni um. Samo nekoliko minuta ovakvog uravnoteženog disanja, dok mirno sjedite sklopljenih očiju, duboko će vas opustiti a vaš um će postati jasniji i budniji. Mnogi ljudi poslije pranayame osjećaju ugodnu lakoću u glavi i toplinu iznutra. Suvremena medicina otkrila je da je funkcioniranje mozga podijeljeno između desne i lijeve moždane polutke i da svaka ima svoje osobenosti.

Aktivnost desne polovine mozga je intuitivna i osjećajna, dok je aktivnost lijeve polovine racionalna i organizatorska. Korištenjem pranayame postiže se komunikacija između dvije moždane polovine, te se one dovode u sklad i ravnotežu.

Savjeti prije početka vježbe:

  • Pranayamu izvodite u tihom okruženju bez uključenog radija, TV-a, glazbe u pozadini i sl.
  • Nikada ne zadržavajte dah. Ne brojite u sebi sekunde kod udisaja i izdisaja. Vaš prirodni ritam disanja upravo je prikladan za vas.
  • Vježba počinje i završava izdahom.
  • Neka vaše disanje bude prirodno, malo sporije i dublje od uobičajenog.

Izvođenje uravnoteženog disanja (pranayame):

Pranayama

Sjedite u udobnu stolicu, naslanjajući se na leđa, uspravno, sa ispravljenom kičmom i stopalima na podu.

  1. Sklopite oči, neka vam se duh odmara.
  2. Desnu ruku stavite u položaj na slici – palac ide pokraj desne nosnice (nježno je zatvorite), a srednji prst i prstenjak kraj lijeve nosnice. Polako izdahnite kroz lijevu nosnicu do kraja. Lako udahnite kroz lijevu nosnicu.
  3. Zatvorite lijevu nosnicu srednjim prstom i prstenjakom i izdahnite kroz desnu nosnicu. Lako udahnite kroz desnu nosnicu.

Izmjenjujte nosnice pet minuta. Potom spustite ruku i naslonite se udobno sklopljenih očiju i ostanite tako minutu ili dvije. Nakon toga polako otvorite oči.