Designed by Freepik

Neravnoteža kukova (desnog i lijevog) uobičajena je kod mnogih ljudi. Otpuštanjem napetosti iz kukova ne samo da možemo otpustiti grčeve i tenzije iz cijele regije zdjelice, nego i razne vrste negativnih emocija, posebno onih koje nas vezuju za materijalnu sigurnost i odnose.

atma.hr – 78
Kukovi su centralno mjesto tijela o kojem ovise gotovo sve kretnje. Uz to oni su mjesto gdje se gomila puno emocionalnog i mentalnog tereta, posebno onog koji nas vezuje uz niže strasti i sigurnosti u životu.

Svaki yoga položaj (asana) na neki način radi na mobilnosti kukova. Težište tijela nalazi se u području kukova i oni su od vitalnog značaja u svim pokretima. Zdravi kukovi temelj su za ispravno sjedenje, hodanje, trčanje, i uopće gibanje.

Oni su centralna poveznica između nogu te kralježnice i torza a sa snažnom podrškom kukova i zdjelice naša kralježnica se može izdužiti i imati punu podršku.

Kuk je i najveći zglob u tijelu, okruglastog je oblika i potrebne su mu kretnje u svim smjerovima kako bi sačuvao svoju vitalnost i fleksibilnost. Dugotrajno sjedenje i nedovoljno gibanja pogoršava stanje naših kukova. Osim toga važno je i mišiće oko kukova održavati snažnim i elastičnim.

Neravnoteža kukova (desnog i lijevog) uobičajena je kod mnogih ljudi. To dolazi od mnogih mogućih razloga, kao i od toga koja nam je dominantna strana gornjeg dijela tijela i ruke koju više koristimo. Vježbajući yogu nastojimo uskladiti strane tijela te dati puno zdravlje i fleksibilnost kukovima.

atma.hr – 39

Ovdje je nekoliko jednostavnih položaja za sretne kukove:

hip-opening-yoga-poses

Otpuštanjem napetosti iz kukova ne samo da možemo otpustiti grčeve i tenzije iz cijele regije zdjelice, nego i razne vrste negativnih emocija, posebno onih koje nas vezuju za materijalnu sigurnost i odnose.

Rad sa kukovima zahtjeva vrijeme, upornost, strpljenje, unutarnju svjesnost i suosjećajnost.

Redovita i blaga praksa uvijek je bolje rješenje od nasilne i brze. Ona može zahtijevati i nekoliko mjeseci ili godina, ovisno s kakvim ste kukovima rođeni ili kako ste ih tretirali tokom života.

atma.hr – 78
Ta sposobnost strpljenja također nam daje vjeru i u svim područjima života gdje učimo stvarati promjene, tiho i mirno u skladu sa svojim sposobnostima i okolnostima.

Sandra Petra Pintarić, Dharma yoga
www.yogazagreb.com

sretni-kukovi

59 KAKO ISCIJELITI BOLOVE U LEĐIMA

banner za knjige KAKO ISCIJELITI BOLOVE U LEDIMA

Prethodna objavaNačin kako reagiramo i astrologija: Gdje vam je Mars? (kalkulator)
Slijedeća objavaNe dopusti da njihovo ponašanje slomi tvoje srce 
Sandra Petra Pintarić
Sandra je posvećena yogi koju prakticira od 2001.g. a podučava od 2006.g. Znanje dobiva od najeminentinijih svjetskih duhovnih i yoga učitelja kroz posljednjih 15 godina a prije toga istraživala je u ezoteriji, astrologiji, duhovnosti, alternativi, starim narodima i sl. Od 1995.g. tu simboliku i znanja pretače na svoje umjetničke kreacije, kao i danas. Desetak godina je bila pod utjecajem Sri Sri Ravi Shankara, proučavanja znanja yoge od njega i drugih inspirativnih duhovnih učitelja. To joj je promijenilo život i dalo duboku praksu yoge, pranayame, kriye, meditacije i karma yoge. Uz to je pet godina prakticirala Ashtanga i Power Vinyasa yogu, inspirirana Krishnamacharyom također, te završila Školu yoge Nava i podučavala nekoliko godina u tim stilovima. Posjetila je mnoge radionice sa najpoznatijim svjetskim učiteljima Vinyasa, Ashtanga, Power, Iyengar, Jivamukti, Yoga Srca i Kundalini. Želja za daljnjim napredovanjem u yogi usmjerila ju je prema jednom od najvećih mastera današnjice Sri Dharma Mittri u New York. Susret s njim sve je potpuno promijenio. Završila je "Life of a Yogi" obuku za učitelje 2011.g., postala internacionalno prihvaćena učiteljica i donijela nam je Dharma yogu u Hrvatsku. Od tada redovno posjećuje svog učitelja i senior učitelje u New Yorku, Londonu i dr. Dharma yoga je tradicionalna yoga koja podučava 8 udova yoge (Ashtanga yoga) i 9 glavnih tradicija (Hatha-Raja, Karma, Kriya, Jnana, Mantra, Yantra, Laya, Kundalini i Bhakti yoga). Sandra je 2001.g. napustila dotadašnje poslove u medijima i izdavaštvu kako bi išla putem umjetnosti, duhovnosti i yoge. Bila je vrlo aktivna u svijetu umjetnosti, mode i interijera. Paralelno je kroz yoga praksu i znanje nalazila sve dublji smisao. 2009. g. zajedno sa prijateljicom otvara poznati zagrebački Yoga Centar i Školu Divya. Od tada redovno podučava i nadograđuje svoje znanje o yogi, vedama, duhovnosti i bhakti yogi, kao i stručne edukacije za Vastu. Duboko je zahvalna na svakom znanju i inspiraciji, kao i na prilici da to dijeli. Web: Dharma Yoga Centar & Zagreb School of Yoga Science