nadis-one

Osim fizičke anatomije, znanje yoge o suptilnom tijelu (astralnom, duhovnom i energetskom) pomaže yogiju da transcidentira iskustvo postojanja dok živi u fizičkom tijelu.

atma.hr – 39

Drevni su yogiji otkrili i zabilježili psihičke kanale i energetsku anatomiju sa velikom preciznošću. Svaki yogi otkriva tu duhovnu anatomiju kroz istraživanje i praksu.

Nadi znači tok ili kanal. Gledajući fizičko ili grubo tijelo nadi može značiti cijev, plovilo ili živac. U kontekstu suptilnog tijela nadiji su gledani kao mreža suptilnih kanala koja nije vidljiva fizičkim okom. Neki su i 1.000 puta tanji od vlasi kose, a ima ih barem 72.000. Isto tako, poznati su kao psihički kanali čija je glavna funkcija da se ponašaju kao kanali kroz koje struji životna energija ili prana.

Nadiji čine opsežnu mrežu puteva kojima pokrivaju cijelo tijelo a zajedno sa čakrama, glavna su veza između tijela i uma, gdje upravljaju opskrbom energije, funkcijama organa, žlijezdi i svih vitalnih sustava. Prema znanju yoge ima 10 glavnih, od kojih su tri od primarne važnosti. Oni su Sushumna nadi (središnji, glavni, centralni nadi), Ida nadi i Pinglala nadi. Nalaze se uzduž kralježnice i svaki ima svoje specifične karakteristike, svrhe i tokove.

atma.hr – 39

Najvažniji kanal je Sushumna nadi koji je središnji kanal i glavni put prane. Sushumna izranja iz dna kralježnice i prve čakre Muladhare. Putuje okomito uzduž kralježnice sve do vrha glave, do sedme čakre Sahasrare. Otvoren Sushumna kanal stablizira um, umiruje rad srca i disanja, unosi mir, čistoću, ravnotežu i blaženost. U to vrijeme duhovna energija je visoka i dobro je iskoristiti vrijeme za meditaciju i devociju.

Druga dva važna nadija su Ida i Pingala, koji su dvije suprotne životne sile u nama koje je potrebno imati u ravnoteži. Time se bavi Hatha yoga. Kada su Ida i Pingala aktivni i u harmoniji aktivira se Sushumna nadi.

Ida nadi ili Chandra nadi (mjesečev kanal) povezan je sa lijevom nosnicom, desnom stranom mozga i parasimpatičkim živčanim sustavom. Predstavlja ženski princip, pink je boje, aktivan noću i podupire san. Ida je introvertni i pasivni nadi koji kontrolira mentalne procese i upravlja emocijama. Kada Ida više teče, dah je više prisutan u lijevoj nosnici. U to vrijeme dobro je poduzeti bilo koje vrste mentalnog rada. Ako je Ida dominantna duže vrijeme, lako se postaje pretjerano emocionalan i podložan tuđim utjecajima, živi se u prošlosti ili je prisutan osjećaj krivnje.

atma.hr – 39

Pingala nadi ili Surya nadi (sunčev kanal) predstavlja desnu nosnicu, lijevu stranu mozga i simpatički živčani sustav. To je muški princip, snaga volje, aktivnost, temperament i intelekt. Plave je boje. Pingala je ekstrovertni i aktivni nadi koji kontrolira sve vitalne procese i upravlja fizičkim energijama. Kada prana teče kroz Pingala nadi, dah je više prisutan u desnoj nosnici. U to vrijeme najbolje je poduzeti neke fizičke aktivnosti. Ako je Pinglala nadi više aktivan za dulje vrijeme to vodi prema razvijanju ega, agresije, remeti odluke i djelovanja te lako vodi do bolesti srca.

Nadiji i živčani sustav

Ida-and-Pingala-Boaz-and-JachinIda i Pingala nadi direktno su povezani sa radom autonomnog živčanog sustava (simpatičkog i parasimpatičkog) koji regulira različite funkcije tijela, odgovoran je za duhovnu evoluciju te fizičku, mentalnu i emocionalnu ravnotežu. On objedinjuje dvije suprotnosti koje je potrebno imati u ravnoteži. Simpatički sustav (Pingala) ubrzava životne procese (npr. otkucaji srca, brzina disanja, povećava tjelesnu temperaturu) te priprema organizam za fizičku aktivnost dok parasimpatički sustav (Ida) usporava životne procese i funkcije u tijelu u svrhu  čuvanja rezervne energije tijela (potiče se kroz  duboku relaksaciju i yoga-nidru).

Ostalih glavnih sedam nadija su: Ghandari (završava u lijevom oku), Hastijihva (završava u desnom oku), Pusha (završava na lijevom uhu), Yashasvini (završava na desnom uhu), Alambusha (završava u ustima), Kuhu (smješten iznad seksualnih organa), i Shamkini (u Muladhara čakri ili anus regiji).

atma.hr – 75
Rad sa nadijima

chakrasHatha Yoga Pradipika detaljno se bavi pročišćavanjem nadija kroz razne psihološke i fiziološke metode. Tijek i kvalitetu prane kroz nadije moguće je pročišćavati, puniti, prazniti i raditi sa njima: svjesnim usmjeravanjem pažnje kroz njih, pomoću tehnika pranayama i zadržavanjem daha, određenim vježbama yoge, asanama, mantrama i promjenom stanja uma.

Ono što ponajviše utječe na nadije i čakre je stanje našeg uma. Samo jedna nečista misao tijekom pranayame dovodi do trenutnog poremećaja prane. Ako je prisutna ljutnja, zavist, strah ili negativne misli, vaši nadiji su zablokirani. Nečist um kontaminira cijelu osobnost a te naizgled male nečistoće dovoljno su grube da blokiraju put nadija. Jedino ih može odblokirati pozitivno stanje uma, um koji je u stanju sattve (čistoće, vrline i znanja) tada su oni protočni. Dobra djela, riječi, plemenite misli, ugodna osobnost i interes za uzvišenu potragu su obilježja sattve.

Mnoge asane imaju za cilj rad sa kralježnicom i protokom prane kroz nju. Sa vježbama Pozdrava Suncu koji zagrijava tijelo, potiče se pročišćavanje nadija na način da se oni otvaraju i šire a toplina (vatra) ih pročišćava. To ih čini protočnim a tijelo lakšim i sa više energije.

atma.hr – 39

Tehnike pranayama su glavne tehnike za rad sa pranom i gotovo svaka pranayama utječe na stanje nadija. Tako npr. možete koristiti naizmjenično nosno disanje za balansiranje negativnih i pozitivnih struja. Kad ste umorni a trebate obaviti neki posao, potrebno je disati kroz desnu nosnicu kako bi se aktivirao Pingala nadi i podigla energija. Ako ste pak preaktivni, nemirni ili uzbuđeni a potrebno je umiriti se, tada je povoljno disanje na lijevu nosnicu koja će aktivirati Ida nadi. Kada je dah jednako prisutan u obje nosnice tada je aktivan Sushumna nadi.

Razne kriya tehnike imaju također za cilj potaknuti bolji rad nadija i cijelog energetskog tijela.

Bit prane i njenih tokova centrirana je u razdoblju između udisaja i izdisaja, u stanju zadrške daha (kumbhaka). Čim se nadiji očiste može se dulje zadržati dah gdje dobivamo više prostora za rad sa pranom a dah lako pronalazi put do ulaza sushumne. Uključivanje bandhi (lokota) tokom zadržavanja daha u pranayami osnažuje pranu (udah) i apanu (izdah) da se sretnu u regiji pupka i dođu do ulaza sushumne kako bi se otvorio prolaz gdje prana-shakti može teći kroz Sushumna nadi.

atma.hr – 39

Izvodeći ove radnje redovno, i sa velikom odlučnošću spojenom sa  striktnim pridržavanjem yama i niyama (yogijskih etičkih načela) yogi budi snagu za otvaranja tog prolaza. Kad se to desi, glavne čakre uzduž kralježnice se aktiviraju, otvaraju se poput latica cvijeta i počinju se vrtjeti poput CD-a, što rezultira uzdizanjem svjesnosti koja sve transformira (Kundalini-shakti).

Sushumna nadi je staza kojom putuje probuđena Kundalini-shakti, a veliki yogiji nazivaju je “The royal highway to God”.

Sandra Petra Pintarić, Dharma yoga
www.yogazagreb.com
Divya Yoga Centar & Škola, Zagreb

67 STVORITE NOVO JA

banner za knjige stvorite novo ja

Prethodna objavaOsjećate se izgubljeno? OVO su 4 najčešća razloga!
Slijedeća objavaSve se činilo tako dobro, dok on nije otišao
Sandra Petra Pintarić
Sandra je posvećena yogi koju prakticira od 2001.g. a podučava od 2006.g. Znanje dobiva od najeminentinijih svjetskih duhovnih i yoga učitelja kroz posljednjih 15 godina a prije toga istraživala je u ezoteriji, astrologiji, duhovnosti, alternativi, starim narodima i sl. Od 1995.g. tu simboliku i znanja pretače na svoje umjetničke kreacije, kao i danas. Desetak godina je bila pod utjecajem Sri Sri Ravi Shankara, proučavanja znanja yoge od njega i drugih inspirativnih duhovnih učitelja. To joj je promijenilo život i dalo duboku praksu yoge, pranayame, kriye, meditacije i karma yoge. Uz to je pet godina prakticirala Ashtanga i Power Vinyasa yogu, inspirirana Krishnamacharyom također, te završila Školu yoge Nava i podučavala nekoliko godina u tim stilovima. Posjetila je mnoge radionice sa najpoznatijim svjetskim učiteljima Vinyasa, Ashtanga, Power, Iyengar, Jivamukti, Yoga Srca i Kundalini. Želja za daljnjim napredovanjem u yogi usmjerila ju je prema jednom od najvećih mastera današnjice Sri Dharma Mittri u New York. Susret s njim sve je potpuno promijenio. Završila je "Life of a Yogi" obuku za učitelje 2011.g., postala internacionalno prihvaćena učiteljica i donijela nam je Dharma yogu u Hrvatsku. Od tada redovno posjećuje svog učitelja i senior učitelje u New Yorku, Londonu i dr. Dharma yoga je tradicionalna yoga koja podučava 8 udova yoge (Ashtanga yoga) i 9 glavnih tradicija (Hatha-Raja, Karma, Kriya, Jnana, Mantra, Yantra, Laya, Kundalini i Bhakti yoga). Sandra je 2001.g. napustila dotadašnje poslove u medijima i izdavaštvu kako bi išla putem umjetnosti, duhovnosti i yoge. Bila je vrlo aktivna u svijetu umjetnosti, mode i interijera. Paralelno je kroz yoga praksu i znanje nalazila sve dublji smisao. 2009. g. zajedno sa prijateljicom otvara poznati zagrebački Yoga Centar i Školu Divya. Od tada redovno podučava i nadograđuje svoje znanje o yogi, vedama, duhovnosti i bhakti yogi, kao i stručne edukacije za Vastu. Duboko je zahvalna na svakom znanju i inspiraciji, kao i na prilici da to dijeli. Web: Dharma Yoga Centar & Zagreb School of Yoga Science