Designed by Freepik

Sama činjenica da život započinje udahom i završava izdahom objašnjava koliko je disanje bitno da bi se osjećali zdravije, sretnije i ugodnije u svom tijelu. Pranayama se smatra najvažnijom jogijskom metodom pročišćavanja i uzdizanja svjesnosti kojom postižemo potpunu kontrolu daha. Um postaje smireniji, opušteniji i bistriji, cijelo tijelo se energizira pravilnim i kontroliranim disanjem.

atma.hr – 52
Predlažemo Vam nekoliko različitih vrsta pranayame koje možete izvoditi kod kuće, najbolje ujutro, na prazan želudac, prije odlaska na posao ili prije obavljanja dnevnih aktivnosti jer tada je um najmirniji, što daje dodatnu koncentraciju.

Dovoljno je izdvojiti 20-tak minuta svaki dan, a dobrobiti svakodnevnih vježbi disanja osjetit ćete sigurno vrlo brzo.

U svakoj vježbi sjedite u Lotusu, polulotusu ili položaju koji vam je udoban, ali kralježnica mora biti potpuno ravna. Dlanovi su na koljenima, a kažiprst i palac su nježno spojeni (Jnana mudra), oči su zatvorene ili je pogled niz nos.

Ujjayi Pranayama

Ako ste početnik s pranayamom ili ste je tek odlučili uvrstiti u svakodnevnu praksu, možda je najbolje krenuti sa Ujjayi pranayamom. Tko prakticira jogu, zna da je Ujjayi dah vrlo bitan segment dok vježbamo jogu.

On nas zagrijava, daje nam snagu i njegov zvuk je kao šum valova, a zovu ga još i pobjedničkim dahom. Dišite kroz nos polagano sa nježno stisnutim glasnicama, na način da promatrate kretanje trbuha, pluća i na kraju prsa.

Možete vizualizirati tanku crvenu liniju koju povlačite duž cijele kralježnice. Bitno je da čujete svaki udah i izdah te da su oba jednake dužine. Napravite 10 do 15 udaha i izdaha.

atma.hr – 52
Kapalabhati Pranayama

Ova vježba disanja u prijevodu znači ‘poliranje lubanje’, što znači da Kapalabhati daje bistrinu i jasnoću.

Osim toga, Kapalabhati čisti sinuse, uklanja višak sluzi i izbacuje ustajali zrak iz trbuha.

Naglasak je na aktivnom i snažnom izdahu kojim izbacujemo nataložene toksine u tijelu, dok je udah spontan.

Nadi Shodhana

Ova pranayama čisti nadije, energetske kanale i balansira tijek prane u tijelu preko ide (lijevog, mjesečevog kanala) i pingale (desnog, sunčevog kanala).

Izvodi se dišući naizmjence na jednu pa na drugu nosnicu (udah na lijevu nosnicu, izdah na desnu, udah na desnu, izdah na lijevu).

Ova pranayama počinje i završava na lijevoj nosnici. Ponovite vježbu 20 udaha i izdaha.

Nakon nekog vremena možete dodati zadržavanje daha (kumbhaka). Udah na lijevu nosnicu, kumbhaka, izdah na desnu, udah na desnu, kumbhaka, izdah na lijevu.

banner za knjige mudre

Bhramari Pranayama

Poznata još kao i Bumbarov dah, a naziv se odnosi na zvuk koji se proizvodi pri izdisaju. Ova pranayama veseli i zabavlja, smiruje tjeskobu i relaksira. Pomaže jasnom govoru, regulira krvni tlak, poboljšava pamćenje i koncentraciju.

Usmjerava pažnju prema unutra, a vibracija zvuka je vrlo smirujuća za čitav živčani sustav. Izvodi se tako što se nakon udaha kažiprstom zatvore uši i nježno s izdahom izgovara zvuk mmmmmm.

Ponovite vježbu  10 do 20 puta.

atma.hr – 52
Surya Bhedana Pranayama

Surya znači Sunce što znači da ova pranayama zagrijava tijelo i idealno ju je prakticirati tijekom zime, prvenstveno se preporučuje ljudima koji su ‘zimogrozni’.

U ovoj pranayami udiše se kroz desnu nosnicu i izdiše na lijevu nosnicu.

Možete dodati i kumbhaku ako vam paše zadržavanje daha. Ako zadržavate dah, svakako stisnite Mula Bandhu i Jalandhara Bandhu koje pomažu zadržati pranu (energiju) unutar tijela.

Ponovite vježbu 20 udaha i izdaha.

Izvor: udahni.com