atma.hr – 52
Veliki broj ljudi pati od psihičkih poremećaja, a prema novom istraživanju američkih znanstvenika, simptome bi mogli ublažiti prakticirajući jogu.

Istraživanje, u kojemu su se pregledali rezultati čak 16 istraživanja o učinku joge na mentalno zdravlje, pokazuje da joga ima odličan učinak za osobe koje pate od depresije, poremećaja spavanja, shizofrenije i ADHD – a. Nažalost, joga nije pokazala nikakav učinak na osobe koje pate od poremećaja prehrane i kognitivnih poremećaja.

Joga pozitivno utječe na kemijske procese u mozgu, upalu u tijelu i ostale tjelesne funkcije. Drugim riječima, joga ima djelovanje slično antidepresivima i psihoterapiji.

U brojnim istraživanjima se pokazalo da osobe, koje prakticiraju jogu u grupi ljudi, imaju znatno manji rizik od nastanka depresije. Naime, socijalizacija je nešto što osobi daje osjećaj pripadnosti i veće vrijednosti, a stručnjaci ističu da je odličan lijek protiv depresije.

U jednom istraživanju, u kojemu je sudjelovalo 69 osoba s blagim simptomima depresije, joga se pokazala izrazito učinkovitom. Naime, simptomi depresije su se u razdoblju od 6 mjeseci smanjili za čak 40%.

U drugom istraživanju je sudjelovalo 39 osoba s poremećajem spavanja kao posljedica kemoterapije. U samo 7 tjedana vježbanja joge, njihov san se poboljšao i smanjila se potreba za uzimanjem lijekova za spavanje.

Stručnjaci ističu da ne trebate konvencionalnu medicinu zamijeniti jogom. Također, ako mislite započeti s vježbanjem joge, prije svega se posavjetujte sa svojim liječnikom. Svatko tko pati od bilo kakvog medicinskog stanja se treba posavjetovati s liječnikom prije početka prakticiranja joge.

CentarZdravlja.net