atma.hr – 52




Sastojci:

Za dvije škrovade kruha potrebno vam je:

700 gr brašna tip 850
1 BIO kvasac
1 žličica smeđeg šećera
1 ravna žličica soli
1 dcl maslinovog ulja
6-7 dcl tople vode

Priprema:

Pomiješajte sve suhe sastojke. U posebnoj posudi pomiješajte mlaku vodu i maslinovo ulje. Pomalo dodavajte tekuće sastojke cijelo vrijeme miksajući mikserom za tijesto (isti mikser kao za šlag samo ima nastavke za tijesto ili ako imate miješalicu za tijesto, npr. Kitchen aid ili neku drugu). Miksajte 5 minuta. Zatim stavite na toplo da se diže tj. dok se ne udvostruči volumen. Pokrijte suhom krpom. Za 45 minuta ponovo premijesite tj mikserom miješajte tijesto još 5 minuta.

Izlijte u nauljene i pobrašnjene kalupe i stavite u peć koju ste prethodno zagrijali na 50-60 C stupnjeva i isključili. Pokrijte opet krpom. Neka se diže pola sata. Nakon pola sata uklonite krpu (da se tijesto ne bi zalijepilo za nju) i pustite još 10-tak minuta da se diže. Upalite peć na 200 C stupnjeva i ispecite kruh. pecite ga 40-tak minuta dok ne porumeni. Pečeni kruh odmah izvadite iz škrovade i zamotajte u krpu da se polako ohladi. Ovaj kruh možete mijesiti i rukom. Tijesto je rijeđe pa sam ga zato izabrala raditi s mikserom. Može trajati i do 6 dana.

Majstor kuhar, Mia Šoškić
Makrovega