Background photo created by freepik - www.freepik.com

Sve dok vrtimo te iste misli koje smo već toliko puta mislili i prema kojima smo stvorili naša uvjerenja, uvijek ćemo živjeti ista iskustva. Uvijek ćemo praviti one izbore koji će nam donositi upravo onakve situacije koje će nam potvrđivati naša uvjerenja.

atma.hr – 78
Prije svega želim objasniti na što mislim kad kažem “uvjerenje” – UVJERENJE nije ništa drugo nego misao koju ste mislili i ponavljali onoliko puta sve dok u nju niste povjerovali.

Jeste li se ikad zapitali što je to što nas pokreće u životu na putu kojim koračamo ili što je to što nas blokira da nekim drugim putem krenemo?

E, pa…uvjerenja.

Nitko od nas nije mogao birati okolnosti u kojima će se roditi, tko će mu biti roditelji, učitelji, u kakvoj će okolini odrastati. Pa smo se “morali” prilagoditi. A prilagođavali smo se tako da smo okolinu vjerno slušali. Jer što jedna mala duša koja je došla na ovaj svijet treba. Ljubav i prihvaćanje… A to dobiva kada poštuje pravila okoline. Kad god bi napravili nešto dobro što je okolina smatrala “pravilnim” dobivali smo pohvale i pažnju. Ljubav i prihvaćanje. I zbog toga smo ta pravila prihvaćali kao jedina i prema njima smo nastojali živjeti kako bi se okolini prilagodili. Okolina je bila naše “pleme”. A svako pleme ima svoja pravila.

atma.hr – 39

Od malena su nam govorili nemoj ovo, nemoj ono, moraš se ponašati ovako ili onako…to su bila pravila našeg plemena. A mi smo ta pravila slušali i prolazeći iskustva prema kojima su nas ta pravila usmjeravala, u istim tim iskustvima stvarali smo svoje vlastite zaključke. Svoja vlastita uvjerenja. S vremenom, više nam nije trebalo naše pleme da nas usmjeri prema nekom iskustvu, jer smo već stvorili dovoljno uvjerenja koja su nam “služila” da sami biramo koja iskustva ćemo prolaziti.

Npr., ako vjerujem da je život težak, da je teško naći posao koji volim i da je uopće teško naći posao, način na koji će me voditi to moje uvjerenje o životu i poslu biti će takav da će me cijeli život zadržati na istom poslu iz straha da neću moći preživjeti ako pokušam naći novi posao, jer moje je uvjerenje da je posao teško naći.

A to je samo jedno od uvjerenja koje nam ne služi. To je jedno od onih uvjerenja koja nas blokiraju da se krećemo putem kojim želimo.


Widget not in any sidebars

I sve dok vrtimo te iste misli koje smo već toliko puta mislili i prema kojima smo stvorili naša uvjerenja, uvijek ćemo živjeti ista iskustva. Uvijek ćemo praviti one izbore koji će nam donositi upravo onakve situacije koje će nam potvrđivati naša uvjerenja.

Ako živite život u kojem biste htjeli krenuti nekim drugim smjerom, u kojem biste htjeli nešto promijeniti, morate promijeniti uvjerenja. A uvjerenja možete mijenjati tako da pokušate zaboraviti sve ono što trenutno mislite o sebi, o drugima i životu i da počnete stvarati nove misli. One koje smatrate da će vam služiti. I što se duže budete zadržavali na novim mislima, počet ćete u njih vjerovati.

A kako stvoriti novu misao o nečemu o čemu već imate čvrsto uvjerenje? Izmišljajte! Jednostavno. Izmislite novu misao koje vam daje bolji osjećaj.

Zvuči ludo? Još bolje! Budite ludi i izmišljajte scenarije koje želite živjeti! Do detalja! Kako vam ti scenariji i te nove misli budu davali sve bolji i bolji osjećaj, vi ćete početi vibrirati emocijama radosti, sreće i zadovoljstva i vaše će se okolnosti početi mijenjati.

Sa novim i boljim mislima jednostavno ćete biti motivirani poduzimati akcije koje će vas voditi ka putu koji želite živjeti.

atma.hr – 78
Postoji jedna fantastična knjiga “Mozak” (David Eagleman) koja u detalje objašnjava što se u našem mozgu događa kada prođemo kroz neko iskustvo i kako izgleda kada imamo misli o tom iskustvu, te kako iz tih misli nastane uvjerenje. Knjiga koja propituje našu stvarnost, svjesnost i nadziremo li našu budućnost…toplo ju preporučam.

I zato vam želim amneziju, sretne misli i hrabrost da pravite izbore koje još nikad niste, a koji vas čine sretnima i ispunjenima.

Lakše reći nego učiniti? Pa, jeste li pokušali? 🙂

Marina Kelin, marinakelin.com

Instagram marina_kelin
Facebook Marina Kelin

67 STVORITE NOVO JA

banner za knjige stvorite novo ja