atma.hr – 52
Uvod u Reiki – Reiki sustav prirodnog iscjeljivanja, Usui Shiki Ryoho

Reiki ne možemo potpuno svrstati u kategoriju ili nazvati tehnikom, sposobnošću niti određenim posebnim nazivom. Najispravniji naziv bi bio “Reiki Usui sustav prirodnog iscjeljivanja” tj. način kojim utječemo na sve strukture svih naših tijela pomoću univerzalne životne energije. Postoji tri stupnja Reikija i završni četvrti stupanj koji je nadogradnja za one koji žele postati učitelji Reikija.

I Stupanj:

 • rukopolaganje
 • rad na sebi i drugima

II Stupanj:

 • mentalni tretmani
 • rad na daljinu
 • rad na uzroku
 • rad na sebi i drugima

III Stupanj:

 • majstorski stupanj

IV Stupanj

 • obuka za učitelja

Reiki  povijest nije dovoljno  istražena te su podaci o njegovom nastanku nejasni, kroz povijest vjerojatno mijenjani te ono što je ostalo zapisano i preneseno generacijama kroz učiteljske linije koristimo kao relevantno. Mikao Usui se smatra začetnikom Reikija ,a rodio se 1865 u Japanu. Postoji nekoliko verzija oko toga tko je on zaista bio te na koji način je otkrio Reiki kakav danas poznajemo. Mikao Usui, utemeljitelj Reiki pokreta, tijekom meditacije na planini Kurama  1922. godine je otkrio sposobnost iscjeljivanja. Na Kurami je proveo dvadeset i jedan dan u  meditaciji. To je opisao kao određeno iskustvo u kojem je vidio bljesak i osjetio prisustvo snažne energije. Onesvijestio se i u tom stanju je proveo nekoliko sati. Nakon toga je  je dobio dar iscjeljivanjaSvoje iskustvo je prenio na Chujiro Hayashija koji je zatim osposobio Hawayo Takatu koja je Phyllis Lei Furumoto osposobila za daljnji rad. 

Reiki osim prirodnog iscjeljivanja Reiki praktikantu daje 5 načela po kojim bi trebao živjeti:

 1. Upravo danas nemoj se ljutiti.
 2. Upravo danas nemoj se brinuti.
 3. Moramo biti zahvalni i poštovati svoje očeve i majke, učitelje i bližnje, cijeniti hranu tako da ništa ne bacamo i za sve pokazivati zahvalnost.
 4. Pošteno zarađuj za život.
 5. Pokaži ljubav prema svemu što živi.

(Načela prema Hawayo Takata)

Reiki sustav prirodnog iscjeljivanja ,Usui Shiki Ryoho se prenosi isključivo putem inicijacije na kontakt s učitelja na učenika. Ne postoji više smjerova Reikija niti naziva osim “Usui Shiki Ryoho sustav prirodnog iscjeljivanja”.

Miroslav Sebastijanović, Reiki majstor učitelj

Kontakt:

Miroslav Sebastijanović
mob: 095 821 8244
e-mail: [email protected]
facebook: Miroslav Sebastijanovic

atma.hr – 52