Foto: pixabay.com

Kada je ova čakra stabilna i snažna, donosi uzemljenje i mentalnu stabilnost. Daje nam osnovnu emocionalnu, mentalnu i duhovnu energiju. Kada naša energija stagnira ovdje, možemo postati ego manijaci i izuzetno paranoični. Naša nesigurnost, ako se ne izliječi, može nas dovesti do osjećaja nevjerojatne nesigurnosti i nedostatka podrške.

atma.hr – 78
Naše čakre su žarišta zračenja energije ili životna energija, u suptilnom tijelu. Prva čakra naziva se muladhara ili korijenska čakra, a nalazi se na samom korijenu vaše kralježnice, na području trtice. Njezin element je zemlja, a boja koja je obilježava je crvena.

Kada je ova čakra stabilna i snažna, donosi uzemljenje i mentalnu stabilnost. Daje nam osnovnu emocionalnu, mentalnu i duhovnu energiju, regulira instinkte, seksualne nagone, rad reproduktivnih organa i žlijezda, utječe na sustav izlučivanja.

Kada naša energija stagnira ovdje, možemo postati ego manijaci i izuzetno paranoični. Naša nesigurnost, ako se ne izliječi, može nas dovesti do osjećaja nevjerojatne nesigurnosti i nedostatka podrške.

Osjećaji, naravno, postaju nezdravi. Narcisoidno ponašanje i grube riječi samo su bezuspješna nastojanja da se osoba zaštiti, držeći ostale na vidnoj sigurnoj udaljenosti.

Možda upravo sada, većina nas na ovom planetu bi mogla uzemljiti, balansirati ili iscjeljivati ovu prvobitnu, primarnu čakru. Ovo bi moglo biti korisno.

atma.hr – 52
Načini povezivanja s korijenskom čakrom

1. Jedite zemljanu hranu

Kako se ne bi osjećali previše eterično, možemo namjerno jesti hranu koja nas zakorijenjujue i spaja s elementima zemlje.

To uključuje povrće koje raste u zemlji (repa, mrkva, krumpir, slatki krumpir), kao i grah, orasi, tofu/tempeh/soju i bundeve ili sezam.

Jedite ovu hranu u malim obrocima, obzirno i polako, uživajući u njihovoj teksturi i okusu.

2. Povežite se sa stopalima i s dušom

Prakticirajte meditaciju hodanja. Šećite usporeno, primjećujući čin hodanja. Osjetite zahvalnost za mogućnost kretanja na ovaj zemaljski i čudesan način. Usredotočite se na tabane.

Obratite pažnju kako peta dodiruje tlo, a zatim prsti. Hodajte sporije nego što ste ikad prije hodali. Nema odredišta.

Čin hodanja je sam po sebi praksa. Jednostavno hodajte i dišite, ništa više, ništa manje.

atma.hr – 78
3. Koristite aromaterapiju i kristale

Eterična ulja koja aktiviraju energije Muladare uključuju pačuli, sandalovinu, đumbir, majčinu dušicu, bosiljak i kadulju. Možemo zapaliti cedar, kadulju ili pačuli, u obliku mirisnih štapića.

Nošenje dragulja i kamenja, kao što su hematit, dimni kvarc krizolit, crni turmalin i granat, pomažu u liječenju i usklađivanju korijenske energije.

Također je korisno postaviti kristale na naše meditacijske oltare.

4. Pokažite ljubav svojim koljenima, gležnjevima i stopalima

Naš korijenska čakra regulira – ne samo bazu kralježnice, već i naše noge i mnoge zglobove, kosti i mišiće koje one sadrže.

Prakticirajte hatha joga pozu koja rasteže i stimulira stopala, gležnjeve i koljena; klečite na koljenima ili sjedite na nogama. Počastite se sesijom kod refleksologa.

Svaki dan odvojite malo vremena i držite noge u povišenom položaju, možete ih staviti na hrpu jastuka ili ih nasloniti uz zid, kako bi odmorili noge i koljena, pet do deset minuta, možda i više.

detoks za iscjeljenje

5. Vježbajte vizualizacijske tehnike za uzemljenje

Sjednite na tlo, idealno bi bilo u prirodi ali ne i nužno, zamislite crvenu kuglu svjetlosti kako svijetli u dnu kralježnice, vašu Muladhara čakru. Vizualizirate vrpcu svjetlosti, oko dva inča u promjeru, koja se proteže od vašeg  korijenskog centra i ide dolje u Zemlju.

Svjetlo može biti bilo koje boje, bilo koja nijansa koja rezonira s vama i čini da se osjećate jedno s Majkom Zemljom, našim domom.

Zamislite ovu vrpcu kako raste i produbljuje se, sve dok ne ostvarite kontakt sa Zemljinom jezgrom. Neka ova vizualizacija bude kao sidro za vaše meditacije, vraćajte se na nju nježno, ali odlučno, iznova i iznova, svaki put kada vaš um odluta daleko.

Kada je meditacija gotova, zamislite kako korijenska čakra otpušta ovu vrpcu dok svjetlo postepeno nestaje u tlu.

ATMA – Pripremila: Suzana Dulčić