Moja mama je imala niz zdravstvenih i psihičkih problema; patila je od nesanice, bila je sklona ljutnji, bijesu, uvijek boležljiva, sve do jednog dana kada se sve promijenilo.

atma.hr – 52
Situacija oko nje je ostala ista, ali je ona bila drugačija.

Jednog dana joj reče moj otac: “Dušo, već tri mjeseca tražim posao i nisam ništa našao, idem malo u birtiju da popijem nešto s prijateljima.

Moja mama mu odgovori: “Dobro.”

Moj brat joj reče: “Mama, jako sam loš sa svim predmetima na fakultetu… Moja mama mu odgovori: “Ok, nadoknadit ćeš sve, a i ako ne uspiješ, ponovit ćeš semestar, samo što ćeš se morati ti snaći kako bi platio fakultet.”

Moja sestra joj reče: “Mama, slupala sam auto.”

Moja mama joj odgovori: “Nema veze, odvezi ga kod automehaničara, vidi ti kako ćeš ga platiti, a u međuvremenu ćeš ići autobusom ili metroom.”

Snaha moje majke joj reče jednog dana: “Morat ću se preseliti kod vas na nekoliko mjeseci.”

Mama joj reče: “Dobro, potraži posteljinu u ormaru i smjesti se na trosjed.”

atma.hr – 52
Okupili smo se u kući moje mame, zato što smo se puno zabrinuli jer smo mislili da joj je doktor dao visoku dozu nekog lijeka: “Briga me za sve”, neku dozu od 1000 mg….mogla je lako otići u predoziranje.

Odlučili smo pomoći mami kako bi je udaljili od bilo kakve ovisnosti o nekom anti-bijes lijeku. Ali, ostadosmo iznenađeni kad smo sjeli pored nje i ona nam objasnila kako stvari stoje:

“Trebalo mi je puno, puno vremena, dok sam uspjela shvatiti da je svatko odgovoran za svoj život. Trebale su mi godine kako bih otkrila da moja depresija, moja nesanica i moj stres, neće nikad riješiti neki od vaših problema. Ja nisam odgovorna za vaše postupke, ali sam odgovorna za moju reakciju koju sam pokazivala. Došla sam do zaključka da je moja dužnost prema samoj sebi, da budem mirna i staložena, i da ostavim vama da riješite ono, što se od vas očekuje.

Išla sam na tečajeve joge, meditacije, čuda, razvoja ljudskog bića, mentalne higijene, vibracija, neurolingvističko programiranje i, u svima njima sam našla zajednički sadržaj: svi na kraju idu ka istom cilju. Ja mogu utjecati na samu sebe, a vi imate sve resurse da bi posložili vaše živote. Mogu vam dati savjet samo ako mi ga zatražite, a vi ćete odlučiti da li ćete ga slijediti ili ne.

Dakle; od danas, pa nadalje, prestajem biti zona u koju ćete odlagati vaše odgovornosti, vaše krivnje, prestajem biti pralja vaših žalopojki, advokat za vaše greške, zid plača, depozit za vaše obaveze, onaj tko mora riješiti vaše probleme ili vaš rezervni kotač koji vas treba zamijeniti u vašim obavezama.

Od danas proglašavam sve vas: odraslima, neovisnima i samodovoljnima.”

Od toga dana, obitelj je počela funkcionirati puo bolje, zato što su svi znali što im je činiti.

P.S. Bit će puno pobuna i otpora u svima njima oko vas, jer se teško riješiti ustaljenih navika i onoga “brigo moja prijeđi na drugoga”, a to su uglavnom bile majke, koje su ih navikavale godinama na sve to. Kada sam i sama prije puno godina krenula tim putem, vjerujte da nije bilo ni malo lako, ali čvrsta volja i odluka, mijenjaju puno toga u životu.

vesnamihajlovicblog.wordpress.com