Widget not in any sidebars

U našem društvu koje nam nameće stav da bi se svi trebali dobro slagati sa svima, svaki dan smo izloženi pritiscima da uvijek kažemo “da”.

Razmislite malo, koliko ste puta rekli “ne” kada vas je netko zamolio za neku uslugu, posebno kad vam je to poremetilo već neke isplanirane stvari?

Pazite, “možda”, “moram vidjeti hoću li imati vremena”, ili “još ti javim”, se ne računa. Računa se samo kad ste odmah rekli “ne”.

Zapravo, i kad kažemo “ne”, često imamo potrebnu se objašnjavati, pa čak i ispričavati zbog toga.

Kao da nas obuzme neka čudna grižnja savjesti, jer smo svoj život, svoje obaveze i svoju sreću stavili na prvo mjesto.

Naravno da je u redu izaći u susret nama bliskim osobama, ali što kada nam je to uistinu problem? Kada stvarno nešto ne želimo?

Kada to, na što smo rekli “da”, otkida naš komad sreće?

I zato, nemojte reći “možda”. Recite “ne”.

“Možda se vidimo kasnije.”

“Možda i mogu doći po tebe.”

“Možda ti i posudim ovu košulju.”

…osobe koje žele vaš pristanak zapravo ne čuju onaj “možda”, nego čuju “da”.

Kada se pokušate izvući iz nečega na način da niste izravni, samo će vas još dublje u to upetljati.

Danas svi mi kronično patimo od nedostatka vremena, kao da je premalo sati u jednom danu. Često se žalimo da jednostavno nemamo vremena posvetiti se sebi i stvarima koje nas čine sretnima.

Umorni smo, iscrpljeni, cijelo vrijeme rješavamo stvari na nekim popisima za koje se čini da nema kraja, a mi i dalje u našim glavama imamo ideju kako ćemo će biti prilike da odahnemo kada sve obavimo. Ali ta prilika ne postoji.

A jedan od razloga za to je taj što imamo velikih problema reći “ne”.

atma.hr – 39

Bojimo se reći “ne” jer se ne želimo nekom zamjeriti, u prirodi nam je da želimo biti voljeni, želimo da se ljudima sviđamo. Bojimo se reći “ne” jer mislimo da će i nas netko odbiti jednog dana kada trebamo uslugu. Bojimo se reći “ne” jer mislimo da uvijek ide “usluga za uslugu”.

Taj strah je toliko velik da smo u stanju uskratiti sebi svoju sreću samo da ga ne iskusimo. Zato se trebate zamisliti, je li mišljenje drugih osoba toliko važno da sami sebi uskratite ono što je zapravo najvažnije u vašem životu?

Zato je važno da prevladate svoje strahove i pronađete sangu reći “ne” za bilo što što vam jednostavno ne paše. I važno je istaknuti da nikome ne dugujete dodatna objašnjenja.

Naravno da ćete osobama do kojih vam je stalo raditi onako kako vam srce nalaže, ali tu je jedna velika razlika. Uvijek kada kažemo “da” osobama koje volimo, to nas čini sretnima.

atma.hr – 39

Ova mala riječ može činiti veliku razliku. Otkrit ćete da “ne” može u vaš život donijeti više vremena za vas same.

Jer vrijeme u kojem se posvetite samo sebi, stvarima koje vas čine sretnima – to nije sebičnost. To je ono za čime svi mi stremimo i ono što je svima nama potrebno.

Izvor: zdravaisretna.hr