Foto: unsplash.com

Kada muž voli drugu ženu, to je nešto što boli više nego fizička prevara. Varanje znači da postoji tajna, dvostruki život neke vrste.

atma.hr – 78
Međutim, ako me pitate, kao bračnog terapeuta koji je radio s tisućama parova koji se bave nevjerom, što boli više – fizička ili emocionalna prevara, imam jasan odgovor.

Emocionalno varanje boli više, zapravo znatno više. Izdaja je dovoljno štetna. Međutim, kad žena vjeruje da muškarac ima duboke osjećaje za drugu ženu, to boli još više.

Većina žena napreduje u emocionalnoj vezi s partnerom. To je temelj njihove živosti, a ne seksualna veza.

Spolna veza teče izravno iz emocionalne veze. Vidio sam kako žene reagiraju bolno, ali sveukupno, ne toliko bolno kao na riječi ”Nisam imao nikakvih osjećaja za tu ženu, to je bio samo seks.”

Nije dobro, ali očito nije poražavajuće za većinu žena. Na primjer, upravo sam završio rad s jednim parom. Bili su spremni na razvod. Tijekom posljednje 3 i pol godine razvio je sve više koketni i duboki odnos sa svojom tajnicom. Nije bilo seksualnog dodirivanja.

atma.hr – 39

Supruga je bila razorena. Razgovarao je s tajnicom o osobnim pitanjima, uključujući i njegov brak. Zajedno su se smijali i uživali. U međuvremenu, bračni par se emocionalno isključio.

Imam još jedan par u kojem je muškarac jednu ili dvije noći bio sa ženom koju je upoznao na internetu. Supruga je bila ljuta i zgrožena.

Obje su teške bračne situacije. Međutim, dok je druga žena bila ljutita i izgubila poštovanje prema svom mužu, prva žena se osjećala potpuno emocionalno razorena.

Ženski hormonalni sistem mnogo je osjetljiviji na povezanost koju osjeća prema svom partneru  i drugima.

U prvom paru, ona se osjećala potpuno odvojeno. To može dovesti do značajne depresije i anksioznosti jer ovaj osjećaj nepovezanosti i beznačajnosti može smanjiti važne hormone kao što su oksitocin i estrogen.

atma.hr – 78
U drugom primjeru, suprug je seksualno postupao i imao je neka pitanja vezana za seks i pornografiju. Druga žena je lakše vidjela problem kao njegov problem.

S druge strane, prva žena se osjećala izdano i iskusila je otkriće tajnovite bliske veze koju je imao s tajnicom, shvatila je to kao poruku da je izabrao drugu ženu.

Naravno, čak i u prvoj situaciji, problem je i dalje njegov, jasno je da je njegova nezrelost i pasivnost glavni čimbenik u izbjegavanju vlastite žene i približavanju nekoj drugoj.

oazaznanja

38 OSHO – ZDRAV EMOCIONALNI ŽIVOT

banner za knjige osho zdrav emocionalni zivot