Foto: pixabay.com

atma.hr – 52
Kad su odnosi u pitanju, uvijek radimo najbolje što znamo. No, često puta se dogodi da se nađemo u situaciji koja nam se čini ili jeste nerješiva.

Opterećenje koje nam zadovoljenje dobrih odnosa sa drugim ljudima, pogotovo unutar obitelji, nosi, jedno je od važnijih ljudskih izazova koja su nam jako važna.

To osjećamo intuitivno, no to dokazuje i psihologija.

Čovjek u svom životu treba odnose, kako bi ostvario svoj rast i razvoj, a potvrda i pohvala koju dobiva putem odnosa, najsnažniji su poticaj za sve nas.

Neki su odnosi dobri za nas, poticajni, dok su neki drugi manje takvi.

Bilo kako bilo, svi nas određuju kao osobnosti i aktivno sudjeluju u stvaranju uvjerenja koja nam kreiraju život.

Spoznati kako odnosi na nas utječu i riješiti probleme unutar obiteljskih i partnerskih, ali i međuljudskih odnosa, zanimljiva je priča koja nam je sada dostupna.

Kako odnosi utječu na nas

Odnos je jedini vanjski segment koji na čovjeka vrši utjecaj već od samog rođenja. Roditelji su za dijete jako dugo jedina orijentacija u svijetu i sve što oni kažu ili urade ima skoro pa nepromjenjljiv značaj za dijete.

Unutar odnosa sa roditeljima, dijete stvara uvjerenja koja ga kasnije definiraju kao osobnost koja se bolje ili lošije snalazi u svijetu.

Odnosi bi trebali biti utemeljeni na bezuvjetnoj ljubavi, koja je dijetetu kada se rodi i u ranom djetinjstvu jedini pojam koji poznaje, te s toga sve postupke koje roditelji koriste prema dijetetu ali i općenito interpretira kao izraz ljubavi.

Taj proces donošenja zaključaka, odnosno stvaranje uvjerenja kod djeteta dosta dugo traje, a razlog tome je što dijete na početku svog života nema racio, pa ne može samostalno donijeti niti jedan zaključak koji je realan.

Zato sve što roditelj napravi u svom ponašanju, interpretira kao potrebno ili kao jedini najbolji način ponašanja.

Na taj način dijete stvara uvjerenja o sebi koja njegovo postojaje uvjetuju na jedan  često ograničavajući način, jer roditelji u svom ponašanju često koriste neke strategije i uloge koje nemaju puno veze sa bezuvjetnom ljubavlju.

Neki roditelji su prestrogi, dok su drugi nespremni zauzeti svoju ulogu roditelja, pa tako uvjetovani takvim iskustvima i mi i naši roditelji zauzimamo druge uloge koje su za nas jedino rješenje u takvoj situaciji.

To je razlog zašto kasnije čovjek često u svom životu nema uspjeha na nekim životnim poljima, a priča se u tom slučaju svodi na krivi protok energije između članova obitelji, što je prouzročeno svim uvjerenjima koja su stečena unutar obiteljskih odnosa.

Isti slučaj je i sa partnerima. Svaki partnerski odnos vrši na nas utjecaj , nešto nam omogućava, no nešto nam i onemogućava.

Zato je važnpo osvijestiti koji sve utjecaji postoje i djeluju na nas kada su odnosi u pitanju te ih posložiti na način koji je nabolji za sve nas, riješiti se ograničavajućih uvjerenja i uloga koje su opterećujuće za nas te tako  osloboditi blokiranu energiju koja je zarobljena u tom odnosu te tako stvoriti  i uvjete za bolji odnos ali i rezultate općenito.

Takav proces koji omogućuje ove možda i najvažnije spoznaje i pozitivan pomak prema rješenjima u kontekstu odnosa u 21.stoljeću omogućava nam rad na obiteljskim i drugim konstelacijama vezanim uz odnose.

Uvid i rješavanje problema odnosa, te uvid u uloge koje smo preuzeli mi i naši roditelji ili drugi ljudi koje su za nas opterećujuće danas je postala jedna vrlo jednostavna i zabavna priča o kojoj ćemo govoriti na radionici o ODNOSIMA , 30.09. sa početkom u 17h. u Zagrebu za koju se možete prijaviti putem emaila: [email protected]

Vidimo se!

Melita Manojlović, Life Business Coach

https://www.facebook.com/Melita-Manojlovic-Life-Business-coach-1377441559172152/
melitamcoaching.com

https://www.youtube.com/watch?v=rbikIF2-Cfs

atma.hr – 52