Hybrid librarian, Youtube kanal posvećen misterijima, na jednom je mjestu “okupio” najmisterioznije prirodne fenomene. Iako se za većinu zna što su, neki još uvijek ostaju misterijem.

10. Penitentes (špa.)

Čudnovate snježne formacije koje se nalaze na ledenjacima na visokim nadmorskim visinama. Mogu biti više od pet metara visoke.

9. Jezero Pitch

Jezero u Trinidadu. Riječ je o najvećoj prirodnoj asfaltnoj tvorevini, koja je tamo još od miocena. Duboko je oko 75 metara.

8. Kamenje koje jedri

Uglavnom ga se može pronaći u Dolini smrti u Kaliforniji. Riječ je o kamenju koje se kreće pustinjom. Iako postoje brojne hipoteze, ne zna se što ih pokreće.

7. Crvena plima

Uzrokuju je alge koje vodu oboje u crveno. Noću voda postaje nevjerojatne fluorescentne, plavkaste boje.

6. Životinjska kiša

Mnogo puta u povijesti su zabilježene životinje koje – padaju s neba. Ribe, ptice, žabe… Zabilježene su čak i “kiše” pauka i crva. Omiljena teorija koja ih objašnjava su vodeni vrtlozi koji ih usisaju pa ispuste na kopnu.

5. Ledeni krugovi

Ledeni krug koji se okreće doista je fascinantan prizor. Do njega dolazi kada voda koja ubrzava stvara silu koja vrti ledeni krug kojeg je prethodno slomila. Mogu biti doista ogromni.

4. Svjetla koja lebde nad barama

Navodno iščezavaju kada im se netko približi. Vjerojatno je riječ o nakupinama plina.

3. Vatreni tornado

U određenim uvjetima vatra može formirati “tornado” nevjerojatnog oblika. Tijekom požara u australskoj Canberri 2003., pojavio se vatreni tornado dug čak 500 metara.

2. Lebdeće električne “lopte”

Znanstvenici vjeruju kako je riječ o svijetlećem plinu kojeg formira električno polje. Zabilježene su čak i smrti od ovih opasnih loptastih nakupina elektriciteta.

1. Smrtonosni ledeni prst

Ledeni fenomen koji se pojavljuje na polarnim područjima. Stvara se kad se hladna slana voda brzo spušta do morskog dna, gdje zaledi sve s čim dođe u dodir.

dnevno.hr