Vedanta sutra objašnjava da je priroda snage svjesnosti, duše, da traži zadovoljstvo. U skladu s utjecajima prirode, u skladu s gunom u kojoj se nalazimo, mi pokušavamo pronaći zadovoljstvo na različite načine. Neki ljudi traže zadovoljstvo u prebijanju i ubijanju drugih, neki traže zadovoljstvo u gomilanju sve više i više bogatstva, moći i ugleda, neki traže zadovoljstvo u davanju, ljubaznosti i milosrđu. Svakoga u svim okolnostima pokreće potraga za zadovoljstvom.

S druge strane svatko pokušava izbjeći bol. Ako proučite našu ekonomiju, toliko se novca troši u pokušajima da se izbjegne bol. Medicinska industrija jednstavno pokušava otjerati svu patnju i milijarde dolara se ulaže na farmaceutske lijekove. Vrlo je bolno vidjeti sebe ružnog i starog. Stoga postoje sve vrste kozmetičkih naprava koje pokušavaju učiniti da ponovo izgledate lijepo i mlado. A koliko se tek troši na vojsku? Čemu toliko novca za izradu bombi, vojske, mornarice i zračnih snaga? Kako bi se izbjegla bol – bol gubljenja naših posjeda, naše zemlje, naših života, naše slobode.

Svi su u potrazi za zadovoljstvom. To je nešto što je zajedničko svim živim bićima jer je zadovoljstvo priroda svjesnosti. Koje god da je netko nacionalnosti, religijske pripadnosti ili čak vrste, svi traže zadovoljstvo. Uzrok svih problema u ovom svijetu je taj što zadovoljstvo pokušavamo pronaći na pogrešnim mjestima. Suština sveg zadovoljstva je voljeti i biti voljen. I to je zadovoljstvo uspavano u srcu svakog živog bića. Pristupiti toj ljubavi u nama je istinsko ispunjenje za kojim tragamo. To je svrha svih velikih religija, pronalazak suštine u svima nama, naš odnos s Bogom i naš odnos sa svim živim bićima.

Biti instrument samilosti je najveća potreba ovog svijeta. Izdizanjem iznad sektaških koncepata i traženjem suštine u nama je način na koji možemo pronaći istinski mir i istinsku ispunjenost. Mi vjerujemo kako nam mantranje božanskih zvukova i mantri može pomoći u buđenju i pristupanju tom izvoru ljubavi koji se nalazi u nama.

Prethodna objavaVIDEO: Deset najmisterioznijih prirodnih fenomena
Slijedeća objavaLjekovita svojstva kupusa
Radhanath Swami
Rođen u Chicagu 1950-te, u svojim je mlađim danima, u potrazi za duhovnom istinom, slijedio mnoge religijske puteve kao što su judaizam, kršćanstvo i islam. U 19-toj godini odlučio je svoje istraživanje proširiti putovanjima po Europi i Bliskom Istoku, na kraju završivši na Himalajama. Tamo je izvjesno vrijeme slijedio tradiciju šivaizma, a za to vrijeme je došao u kontakt s A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupadom te nekoliko godina kasnije postao njegov učenik. Trenutno putuje Azijom, Europom i Amerikom te poučava mudrost posvećenosti, piše knjige i održava predavanja i seminare. Svoj je život opisao u popularnoj autobiografskoj knjizi "U potrazi za domom".