Vrijeme kontrolira čitav prostor u kozmosu, kao i sve planete. Svim velikim gigantskim planetima, uključujući Sunce, upravlja sila zraka, kao što oblake nosi sila vjetra. Slično tome, neizbježna kala, ili vrijeme, kontrolira čak i djelatnosti zraka i ostalih elemenata. Prema tome, sve je pod upravom vrhunske kale, moćnog predstavnika Boga u materijalnom svijetu.

Svatko mora podnositi djelovanja i posljedice vremena tako dugo dok je u uvjetima materijalnog svijeta. Ne trebamo biti uznemireni prevarama vječnog vremena. Čak je i veliki upravitelj svemira, Brahma, pod upravom tog vremena; zato ne trebamo biti uznemireni što nas tako kontrolira vrijeme, unatoč tome što se toliko snažno suprotstavljamo njegovom utjecaju.

Uvjetovana duša, živo biće u materijalnom postojanju, traži sreću zapošljavajući osjetila u materijalnim gunama, ali to mu ne može dati zadovoljstvo. Onda traga za uzvišenom istinom pomoću empirijskog filozofskog špekulativnog metoda i intelektualnih premetaljki. Ali ako ne pronađe krajnji cilj, ponovno pada na nižu egzistencijalnu razinu života kako bi vršilo materijalne djelatnosti i bavilo se raznim filantropskim i altruističkim djelima od kojih mu ni jedno ne pruža stvarno zadovoljstvo. Stoga niti plodonosne djelatnosti ni suhoparna filozofska špekulacija ne mogu pružiti čovjeku zadovoljstvo, jer je po prirodi živo biće duhovna energija, a sve vedske književnosti ga upravo usmjeravaju prema tom krajnjem cilju.

Također i Srimad-Bhagavatam (1.13.20) kaže: “Tko god je pod utjecajem vrhunske Kale (vječnog vremena) mora predati svoj najdraži život, a što da kažemo o ostalim stvarima, kao što su blago, čast, djeca, zemlja i dom.”

Svjedoci smo kroz cijelu povijest ljudskog roda kako svjetski pokreti za slobodu preko političke, ekonomske, društvene i kulturne propagande, ne mogu donijeti dobrobit nikome, jer njima upravlja viša moć. Uvjetovano živo biće je pod potpunom kontrolom materijalne prirode, koja je predstavljena vječnim vremenom i djelatnostima po zapovijestima različitih vezujućih sila materijalne prirode (guna).

Postoje tri gune: vrlina, strast i neznanje. Sve dok čovjek nije učvršćen u guni vrline, dok je pod utjecajem strasti i neznanja, ne može vidjeti stvari kakve jesu. Prema tome, osoba koja je u strasti i neznanju, ne može usmjeriti svoje djelatnosti na pravi put. Jedino si čovjek u guni vrline može pomoći u izvjesnoj mjeri. Većina osoba je pod utjecajem strasti i neznanja i zato njihovi planovi i projekti teško mogu učiniti ikakvo dobro drugima. Iznad vezujućih sila je vječno vrijeme koje se naziva kala, jer mijenja oblik svega u materijalnom svijetu. Čak i ako možemo učiniti nešto što donosi privremenu dobrobit, vrijeme će se pobrinuti da dobri planovi budu osujećeni tijekom vremena.

Jedino što možemo učiniti je da se oslobodimo vječnog vremena (kale) koje se uporeduje s kala-sarpom, ili zmijom kobrom, čiji je ujed uvijek smrtonosan. Nitko ne može biti spašen od ujeda kobre. Najbolji lijek za izbavljenje iz smrtonosnog zagrljaja kale koja je nalik kobri, ili njegovog jedinstva, vezujućih sila prirode, je vjerodostojan duhovni proces, kao što je preporučeno u Bhagavad-giti (14.26). Najviši savršeni plan za filantropske djelatnosti je da se svatko uključi u proučavanje duhovnog znanja jer to jedino može spasiti ljude od kontrole maye, ili materijalne prirode predstavljene kalom, karmom i gunama kao što je gore opisano.