Najpopularnije zaljubljivanje na ovim prostorima jest zaljubljivanje u arhetip junaka. Prije su to bili junaci u ratovima na ovim prostorima, a danas su to sportaši ili uspješni ljudi. Obično rečenica koja se često izgovara na konzultacijama: “Treba mi jači muškarac, bila sam jača od prošlog partnera.” 

atma.hr – 78
U tom donosu dolazi do nadmetanja, jer junak je sam po sebi nositelj tog nadmetanja i tako se ne vidi da postoji opsesija za formom koja se temelji na borbi, gdje nedostaje  sadržaj, tj. intimnost. Žena je opsjednuta slikom o junaku koji je ujedno i društveno prihvaćen i s njime postajemo prepoznati.

Junak je ustvari funkcija koja joj najviše podsvjesno fali i koju onda idealizira. S druge strane, junak je pokušava zadiviti svojim pothvatima misleći da je divljenje njegovom uspjehu jedino što joj treba. Ubrzo jedno i drugo bivaju razotkriveni u svom sadističko-mazohističkom pohodu. Oni najustrajniji ostaju živjeti u tom odnosu radi vanjskog prihvaćanja, dok na individualnoj razini žive svoje privatne tajne živote.

atma.hr – 39

Kod jedne osobe to je bila opčinjenost muškarcem koji je bio poznat u javnosti i ona je zadovoljavala formu koju je njezina obitelj gajila kao najvažniju stvar u životu. Kad su se ugasili reflektori ona je shvatila da je ponovno bila dio njegove slike koju je njen otac obožavao. Ona je bila samo instrument oca jer kada sam prihvaćena od oca onda ja postojim, iako sam na drugom mjestu.

Junak je arhetipska srednjovjekovna slika ljubavi kojom žena dobiva jednodimenzionalnog muškarca s kojom postaje nezadovoljna, jer ona ne uzvraća, ona je samo slika.

Ta ljubav postoji samo radi tragedija koja se junaku događa kako bi ostalo sjećanje na idealnu, ali neproživljenu ljubav kako bi sve ostale ljubavi ostale nedostižne.

Puno je takvih primjera, ali premalo postoji želje da se razotkrije veo mnogih lažnih odnosa temeljenih na različitima projekcijama poput ove kojom u astrologiji inače vlada Mars. U mojoj praksi vidio sam puno takvih nadmetanja s junakom, ali te veze je krasila nepredvidivost i neizvjesnost kao glavno gorivo, a najmanje je to bila ljubav koja iziskuje učenje o emocijama.

atma.hr – 75
Prema Jungu, to je slika Animusa ili prvotna projekcija muškarca koji se manifestira kao snaga koja ženi služi da bi došla do svoje ženstvenosti, u kojoj razlikuje stvarnog muškarca od jednodimenzionalne slike muškarca koja je prihvatljivija društvu, ali time žena postaje i sama inferiorna slika bez sadržaja.

Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut
http://vedski-jyotish.net/

86 NIKOLA ŽUVELA

Knjige autora: Nikola Žuvela


nikola zuvela jyotish i djelovanje shanija

nikola zuvela o ljubavi

nikola zuvela muskarac i zena u procjepu

nikola zuvela katalog samozavaravanja


Prethodna objavaKljuč za ponovno otkrivanje radosti svakog znaka Zodijaka: Rak mora uvijek imati OVAJ prioritet!
Slijedeća objavaFizičke povrede privlači emocionalna povreda!
Nikola Žuvela
Rođen sam 1975. godine u Zagrebu. Nakon srednje škole upisujem Filozofski fakultet kojeg završavam 2000 godine. Od 1992. godine se bavim meditacijom, studiranjem Zapadne i Istočne filozofije, psihologije, te na tu temu završavam doktorski studij, objavljujem knjige, znanstvene radove. Zapadnom astrologijom se bavim od 1997. godine do 1999.g., a nakon toga završavam studij jyotisha 2000.g. O jyotishu objavljujem mnoge članke (Vjesnik, Multikulturalni časopis, Grombol, Sensa). Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog. Također, sam objavio knjige: Jyotish i djelovanje Shanija, Nesvjesno u filozofiji Istoka i Zapada, Buđenje, Jedan muškarac i jedna žena, Katalog samozavaravanja, Muškarac i žena u procjepu. Dvadesetpet godina iskustva te dugogodišnjih konzulatcija kao i stručno obrazovanje nudi vam mogućnost da dublje zađete u obrasce koji se skrivaju iza vaših odnosa.