Svježe voće i povrće sadrži više hranjivih tvari od konzerviranog. No, veliki broj ljudi ga ne kupuje zato što se pokvari prije nego ga iskoriste. Zamrzavanje voća i povrća je odličan i zdrav način da spriječite bacanje hrane, ali i da uživate u odličnom okusu. Osobe koje uzgajaju vlastito povrće i voće će imati najviše koristi jer će smanjiti učestalost bacanja povrća, a tijekom većeg dijela godine će uživati u domaćim proizvodima.

Ovo je odlično kada primijetite da su neke vrste voća i povrća na akcijama. Tada možete uzeti veću količinu voća i povrća, zamrznuti ga i u njemu uživati kasnije. Svježi proizvodi imaju svoju sezonu, odnosno vrijeme kada su najzdraviji i najpristupačniji. Naravno da bismo svi htjeli u njima uživati i u doba kada nije njihova sezona. Jedini način da to postignete jest zamrzavanje. Odaberite svježe voće i povrće. Dio koji želite iskoristiti u razdoblju od nekoliko dana pohranite kao i uvijek, nema potrebe da ga zamrzavate.

Dobro operite voće i povrće. Ako ima peteljke, uklonite ih prije upotrebe. Odaberite posude za zamrzavanje. Možete koristiti i vrećice, ali pazite da u njima ostane što manje zraka.

Odvojite namirnice tako da po jednoj vrećici imate jednu porciju. Na taj način nećete morati odmrzavati sve kako biste iskoristili ono malo što vam treba.

Ne zaboravite zapisati datum. Većina zamrznutog voća i povrća može biti mjesecima pohranjena u zamrzivaču, a da okus ostane isti.

Zamrzavanje voća

Ne postoji poseban trik kod zamrzavanja voća. Jednostavno ga operite i podijelite na porcije. Ako ćete voće nakon odmrzavanja koristiti bez termičke obrade, pospite ga s malo šećera. Kada voće planirate termički obrađivati nakon odmrzavanja, možete od njega napraviti sirup. Pomiješajte šećer i vodu i prelijte po voću. U ovom slučaju će plastična posuda biti bolje rješenje od plastičnih vrećica.

Zamrzavanje povrća

Proces zamrzavanja povrća je malo složeniji, ali i dalje jednostavan. Povrće je dobro prije zamrzavanja blanširati, odnosno na kratko prokuhati u posoljenoj vodi. Na taj način će ono zadržati odličan okus i boju. Pripremite hladnu vodu dok se povrće kuha i stavite malo leda. Uklonite povrće s vatre u trenutku kada se počne kuhati i stavite ga odmah u hladnu vodu kako biste zaustavili proces kuhanja. Kada se povrće ohladi bez straha ga zamrznite. Kada ga odmrznete, nemojte ga previše kuhati jer je već dovoljno kuhano. Pripremajte odmrznuto povrće za umake ili roštilj.

centar-zdravlja.net