atma.hr – 52
Chia sjemenke su prava mala riznica zdravlja i krase ih mnogi epiteti zbog visokovrijednog nutritivnog profila i ljekovitog djelovanja na organizam.

Dolaze od jestive pustinjske biljke Salvia hispanica, koja je uzgajana u Meksiku još od doba Maya i Azteka. Chia znači snaga, a lokalne legende kažu da su je koristili za dizanje energije. Povijest ove tvrdnje seže u davnu prošlost kada su ju ratnici drevnih naroda koristili u bitkama jer im je pružala prijeko potrebnu energiju te su mogli pretrčati duge staze uz manje napora.

Piše: Ivana Dragica / atma.hr

atma.hr – 52
To ima smisla jer 30 grama ili dvije velike žlice chia sjemenki sadrže oko 139 kalorija, 4 grama proteina, 9 grama masti, 12 grama ugljikohidrata, 11 grama vlakana – što je prava energetska bomba.

Tijelo opskrbljuju vitaminima A, B, D i E te mineralima poput kalcija, bakra, željeza, magnezija, mangana, molibdena, niacina, fosfora, kalija, sumporom, tiaminom i cinkom te brojnim antioksidansima. Zato, ako pijete multivitamine slobodno ih zamijenite chia sjemenkama, jer donose:

• 8 puta više omega 3 od lososa
• 6 puta više kalcija od mlijeka
• 3 puta više željeza od špinata
• 15 puta više magnezija od brokule
• 2 puta više vlakana od žitnih pahuljica
• 6 puta više proteina od graha
• 4 puta više fosfora od mlijeka.

Dobrobiti svakodnevne konzumacije chia sjemenki

Chia sjemenke danas su predmet istraživanja kao potencijalni tretman za dijabetes tipa dva jer usporavaju probavu, a njihov želatinasti omot u kombinaciji s tekućinom prevenira nagle skokove u krvi.

Zbog stabilizirajućeg učinka na šećer u krvi pomažu protiv inzulinske rezistencije koja može biti povezana sa salom na trbuhu što može biti veoma štetno za sveukupno zdravlje i tako pomažu i mršavljenje.

Mnogi vole koristiti sjemenke lana u prehrani zbog njihove hranjivosti, no tvari iz chia sjemenki organizam bolje iskorištava, a i nije ih potrebno samljeti prije konzumiranja jer su potpuno iskoristive cijele i uz to imaju dugi rok trajanja.

Samo 30 grama sjemenki daje preporučeni dnevni unos vlakana i lak je način da osigurate vašoj probavi zdravlje, redovitost i lakoću.

Jedno serviranje donosi 18 posto dnevnog preporučenog unosa kalcija, te 27 posto fosfora koji su bitni za održavanje oralnog i koštanog zdravlja te prevenciju osteoporoze. Fosfor pomaže i u sintezi proteina te regeneraciji tkiva.

>> Puding od Chia sjemenki i keroba

Tu je i mangan, koji je također bitan za vaše koštano zdravlje i iskoristivost nutrijenata poput biotina i tiamina. Jedno serviranje daje 30 posto dnevnog preporučenog unosa ovog minerala.

Chia sjemenke su najbogatiji izvor proteina među sjemenkama te su zato preporučljive za vegetarijance, no od esencijalne su važnosti i za sportaše, posebno trkače, jer daju energiju, izdržljivost i ubrzavaju oporavak.

Chia sjemenke sadrže omega-3 masne kiseline koje su važne za zdravlje mozga, ljepotu kože i kardiovaskularni sustav, te aminokiselinu triptofan koja pomaže u boljem snu, reguliranju apetita, spavanju i poboljšanju raspoloženja.

Prema klinici Cleveland pozitivno djeluju na zdravlje srca jer smanjuju krvni pritisak kod dijabetičara, uravnotežuju kolesterol i trigliceride.

Uvođenjem chia sjemenki u prehranu primijetiti ćete pozitivne promjene već za nekoliko tjedana.

Chia je 2006. godine dobila certifikat instituta za prehrambeno znanstveno istraživanje (Nutritional Science Research Institute- NSRI) na temelju znanstvenih istraživanja koja su potvrdila potpunu prirodnost i nevjerojatne količine esencijalnih tvari ove biljke.

atma.hr – 52
Kako koristiti chia sjemenke?

Zbog blagog orašastog okusa možete ih dodavati u različita jela i napitke. Najčešće se pospu po žitaricama, umacima, povrću, jelima od riže, ili umiješaju u jogurt ili tijesta. U kombinaciji s vodom povećavaju se za 12 puta te se mogu iskoristiti za pripremu zdravih pudinga ili krema.

Gdje nabaviti chia sjemenke?

Kvalitetne chia sjemenke po povoljnoj cijeni možete naručiti u webshopu kucazdravlja.hr

chia-sjemenke-100-g_634c13

Green Mark Chia sjemenke Organic 100g

Green Mark Chia sjemenke original 200g

vyr_159chiamag200g-1Naturganik Chia sjemenke crne 100g

Naturganik Chia sjemenke crne 200g