Foto: youtube printscreen

Izneseno je mnogo različitih teorija od kojih je naposljetku samo jedna dobila pravo na postojanje: atonskim monasima pomaže prehrana i svakodnevni način života da izbjegnu ovu opasnu bolest, o čemu će biti riječi u nastavku…

atma.hr – 52
Isprva su samo grčki liječnici obraćali pozornost na ovu nevjerojatnu činjenicu, ali ubrzo su im se pridružili znanstvenici iz cijelog svijeta, a kao rezultat ozbiljnog znanstvenog rada, koji traje do danas od 1962. godine, dokazano je da su redovnici manastira Athos ne boluju od raka.

I ne samo da ne obolijevaju, nego nikad nisu ni bili bolesni.

A ovaj zaključak je dobiven kao rezultat ispitivanja ostataka, čija se starost kreće između nekoliko tisuća godina.

Zašto atonski monasi ne obolijevaju od raka?

Kako bi se objasnila ova nevjerojatna činjenica, izneseno je mnogo različitih teorija od kojih je naposljetku samo jedna dobila pravo na postojanje: atonskim monasima pomaže prehrana i svakodnevni način života da izbjegnu ovu opasnu bolest, o čemu će biti riječi u nastavku…

Ispostavilo se da ne jedu meso, ali jedu puno povrća i voća, jer se veći dio godine pridržavaju se strogog posta.

A upravo njihova zdrava prehrana štiti monahe od raka i drugih bolesti i daje im nevjerojatnu dugovječnost, a postoje slučajevi da su monasi na Svetoj Gori živjeli i po 110 godina i više. Pa prosječna starost njihova života – 94 godine – već je odavno službeno potvrđena činjenica.

Začudo, osnovna načela njihove prehrane propisana su glavnim pravilima pravoslavne crkve, koja preporučuju umjerenu konzumaciju hrane, bez masti i ulja, te u malim, ali čestim porcijama.

Čak i na blagdane kao što je Uskrs, redovnici ne jedu meso. Ali njihova prehrana uključuje razne kozje, ovčje i kravlje sireve, kao i drugu proteinsku hranu poput graška i graha.

atma.hr – 52
Valja napomenuti da sve voće i povrće koje dolazi na njihov stol uzgajaju sami redovnici, a to je također jamstvo zdravlja i dugovječnosti. I ne samo da ekološki prihvatljivi proizvodi savršeno čiste tijelo od toksina i antioksidansa – vrlo je važno i da svi redovnici svaki dan, po svim vremenskim uvjetima, provode na otvorenom radeći fizički, a to je također jedna od važnih sastavnica zdravog i dugog života.

Uz prehranu, prema znanstvenicima, ključnu ulogu u dobrom zdravlju atonskih monaha igra činjenica da žive daleko od gradske vreve, stresa i prljavog zraka.

Iako najvjerojatnije nije samo u tome stvar. Dakle, u gradu Mandemoharia, koji se nalazi u blizini planine Athos, broj slučajeva raka po glavi stanovnika je gotovo 30%, ali tamošnji stanovnici jedu istu hranu, dišu isti zrak i žive u istoj klimi. Ili bi u ovom slučaju bilo prikladno dodati riječ “skoro”?

Kako možete primijeniti pravila atonskih monaha na sebe kako biste se ne samo riješili svih bolesti bez iznimke, već i doživjeli duboku starost, održavajući izvrsnu fizičku i mentalnu formu?

Postoji vrlo malo pravila, a to su:

1. Izbjegavajte stres, tjeskobu, taštinu i ljutnju, očistite svoju dušu i tada će ona postati glavni iscjelitelj vašeg tijela.

2. Češće provodite vrijeme na svježem zraku, idite izvan grada, na selo, u šumu.

3. Prebacite se na jednostavnu hranu, odreknite se konzervansa, masnoća, mesa i složene prerađene hrane.

4. Najmanje tri puta tjedno – ponedjeljkom, srijedom i petkom – postite, jedite samo sirovu hranu – voće i povrće.

5. Posvetite najmanje dva sata dnevno, 5 puta tjedno, fizičkom radu ili sportu.

6. Dovedite red u svoj seksualni život smanjivanjem broja spolnih odnosa na barem 3-4 mjesečno.

7. Odreknite se suicidalnih navika poput pušenja i pijenja alkohola.

I tada ne samo da ćete zajamčeno izbjeći bolesti probavnog i kardiovaskularnog sustava, probleme s bubrezima i metabolizmom, već ćete se i riješiti bolesti koje ste već stekli, dajući sebi sretan, aktivan i nevjerojatno dug život.

ATMA/econet.ru/Pripremila: Suzana Dulčić