Japanci imaju najduži životni vijek – 82,5 godina i imaju najviše stogodišnjaka na svijetu.

atma.hr – 78
Ovi podaci privukli su pozornost stručnjaka koji pokušavaju otkriti u čemu je tajna njihove dugovječnosti, posebno Naomi Moriyu, autoricu knjige “Japanke ne stare i ne debljaju se” (‘Japanese Women Don’t Get Old or Fat: Secrets of My Mother’s Tokyo Kitchen’).

Tradicionalna japanska prehrana uključuje nisko-kalorične namirnice servirane u malenim ‘kontroliranim’ porcijama. Prema autorici knjige, prosječna Japanka u prosjeku pojede 25 % manje kalorija od jednako tako prosječne žene sa zapada.

Stopa pretilosti u Japanu je svega 3,5 posto, u usporedbi s Britancima gdje je četvrtina stanovnika pretila!

U ovoj azijskoj zemlji, obolijevanje od raka dojke, prostate ili srčanih bolesti rjeđi su nego u ostalim dijelovima svijeta. Japanci objašnjavaju da su zdrave navike ključna stvar ako želite doživjeti stotu.

atma.hr – 39

 Zaboravite na desert

“Japanci obrok završavaju šalicom zelenog čaja, dok stanovnici mnogih zemalja posežu za pudingom ili nekom drugom poslasticom”, kaže dr Craig Wilcox. “Ako ne možete u potpunosti odreći deserta, onda je bolje da ga jedete prije podne, uz kavu, i naravno, u malim količinama”.

U svakom slučaju, trebalo bi jesti što manje slatkiša. Šećer je povezan s pretilošću, dijabetesom, srčanim bolestima i povišenim krvnim tlakom.

Japanci u prosjeku unose 48,8 grama šećera dnevno, u usporedbi s Britancima, koji unose oko 100 grama dnevno.

Ne trebate biti potpuno siti

Na Japanskom otoku Okinawa živi najveći broj stogodišnjaka, koji tvrde da je tajna dugovječnosti u tome da se ne najedete, već da trbuh “napunite” oko 80 posto. Zašto je to važno?

Prestanite jesti prije nego što se najedete i nakon nekoliko minuta, shvatit ćete da vam tih par posljednjih zalogaja nisu ni bili potrebni. Tako ćete manje jesti, održat vitku liniju i bit ćete zdraviji, tvrde stogodišnjaci.

atma.hr – 75
Mnogi stručnjaci suglasni su s ovom teorijom i tvrde da tek nakon 20 minuta nakon što završimo obrok, mozak prima signal da nam je stomak pun. To znači da mnogi, jedući brzo, pojedu i više nego što im je potrebno.

U tanjur stavljajte manje porcije hrane jer su na taj način manje šanse da se prejedete, tvrdi Naomi Moriya.

Pješačite!

“Jedna od tajni dugovječnosti Japanaca je i način života koji podrazumijeva da što više hodate”, kaže Naomi Moriya.

Pješačite između dva i pet puta dnevno i provodite manje vremena sjedeći, savjetuju oni.

Stručnjaci dodaju da bi pješačenje u trajanju od dva i pol sata tijekom tjedna, moglo vam produžiti život za sedam godina. Pravac u šetnju!

Izbalansirajte život

Kod nas odlasci na treninge joge, tai-chija nisu uobičajeni, ali Japanci tvrde da je to idealan način da vježbate i tijelo i duh, smanjite stres, što je i te kako važno za zdravlje cjelokupnog organizma.

atma.hr – 78
Ne bježite od (dobrih) bakterija

Stoljećima unatrag, pripadnici ovog azijskog naroda jedu fermentirano voće, koje stimulira rast dobrih bakterija u crijevima.

Razne studije su pokazale da dobre bakterije jačaju imunološki sustav za čak 80 posto!

Ne zaboravite na dovoljan unos omega 3 masnih kiselina i na pametno izlaganje suncu!

vijesti.ba

30 MUDRE

banner za knjige mudre