Designed by Asierromero

Svatko od nas je pomislio isto, kada smo čuli snimljeni zvuk vlastitog glasa – živi užas! Neki toliko ne vole kako zvuči njihov glas da će izbjegavati da isti bude snimljen, a još više da bude reproduciran.

atma.hr – 78
Os Uma / Irena Dujmušić

Jesmo li objektivni kada je u pitanju zvuk našeg glasa, zvuči li on doista tako smiješno ili nam se to samo čini?

Da, zvuk našeg glasa kojeg mi sami čujemo je zaista različit od onoga kako ga drugi ljudi doživljavaju i to zato što on do nas samih dolazi putem drugačijih kanala nego do drugih. Kada zvučni valovi iz vanjskog svijeta pogode vanjsko uho, poput tuđeg glasa, oni prolaze kroz ušni kanal ravno do bubnjića, stvarajući vibracije koje će mozak pretvoriti u zvuk.

Kada govorimo, naši bubnjići i unutarnje uši vibriraju zbog zvučnih valova koje odašiljemo u prostor oko nas, no oni su također izloženi i drugom izvoru vibracija – pokretima uzrokovanim proizvodnjom zvuka.

Naše glasnice i dišni putovi podrhtavaju i te vibracije također pronalaze put do slušne obrade. Tijelo bolje prenosi niske, bogate tonove nego zrak, pa kada se ta dva izvora zvuka spoje u jednu percepciju vlastitog glasa, on zvuči dublje i bogatije.

atma.hr – 39

Zato kada čujemo kako naš glas zvuči bez svih tjelesnih vibracija, taj nam je zvuk nepoznat, može zvučati puno drugačije pa čak i neugodno – ima puno viši i tanji zvuk. Laički rečeno – drečavo.

Dakle, upravo tako nas čuju i svi ostali, baš kao na snimkama glasa, samo se nama tako čini da to nismo mi, jer ne čujemo sve vibracije koje utječu na to da svoj glas doživljavamo dubljim i bogatijim. E sada, razlog zašto nam se ne sviđa zvuk našeg glasa kako on zaista zvuči pripada u domenu psihologije i našeg stava o sebi samima.

To je isti slučaj kako percipiramo naše tijelo i naš izgled kada se vidimo na fotografijama, naime, često se desi da izjavimo kako “nismo dobro ispali”, a istina je da “ispadnemo” baš onako kako stvarno izgledamo.

Znači, snimljeni zvuk našeg glasa nam može djelovati malo neobično, no ništa više od toga. I kada nam netko kaže da zvučimo ili izgledamo sasvim dobro, sada možemo znati da je to objektivni sud, a ne naša iskrivljena predodžba.

Os Uma / Irena Dujmušić

atma.hr – 78