Iako se dom smatra mjestom gdje skupljate pozitivnu energiju, relaksirate se i punite baterije, vi se u svom gnijezdu ne osjećate toplo, ugodno i veselo. Zašto je to tako? Dizajneri interijera i feng shui učitelji vas upozoravaju na ovih 6 razloga.

atma.hr – 78




U vašem domu nema biljaka i cvijeća

Dom bez barem jedne biljke – nije dom, reći će vam stručnjaci za uređenje interijera! Zeleno lišće i svježe cvijeće donesi svjetlost, osvježenje i više zraka u domu. Također će oživjeti prostoriju, a neke studije su pokazale da i prisutnost biljaka u domu smanjuje stres. Dovoljno razloga da odmah odete do najbliže trgovine i kupite biljku.

Feng shui stručnjaci savjetuju da to bude bambus koji donosi sreću ukućanima (orhideja je isto dobar izbor). Izbjegavati kaktuse i biljke oštrih listova. Brinite se dobro o biljkama.

Jedino osvjetljenje se nalazi na stropu

Ukoliko su u vašoj dnevnoj sobi ili kuhinji jedino svjetlo ugradbene stropne žarulje ili neki slabašni luster, onda imate ozbiljan problem!

Halogenke jesu moderno osvjetljenje ali ne i dovoljan izvor svjetla. Obavezno opremite dom i lampama koje će vam dodatno osvijetliti prostoriju i bolje ćete vidjeti što radite. Osim toga, toplije osvijetljena prostorija pridonijet će boljem raspoloženju ukućana.

Koristite i svijeće.

atma.hr – 39

Nemate čist ulaz u dom

Feng shui učitelji savjetuju da ulaz u dom mora biti uredan i čist ako želite da vam se pozitivna energija ušeta u dom!

Ispred ulaznih vrata ne ostavljate vrećice za smeće ili kantu, a u predsoblju ne smije biti previše stvari ni nereda, a posebno nabacanih cipela. Na ovaj način ćete lakše otjerati negativnu energiju, a širom otvoriti vrata pozitivnoj!

Fokusna točka je TV

Idealna fokusna točka u dnevnoj sobi neka bude kamin, a ne TV. TV treba postaviti na neku manje značajnu točku dnevnog boravka, a najbolje bi ga bilo držati u regalu gdje se može zatvoriti vratnicama dok se ne koristi.

U spavaćim sobama TV ne dolazi u obzir. Prebacite TV u dnevni boravak ili prostoriju u kojoj ne spavate. Ukoliko gledate računalo ili televizor prije spavanja, smanjujete mogućnost da ćete se uspavati, a posljedice ćete sigurno osjetiti ujutro!

atma.hr – 75




Blagovaonica vam je u plavoj boji

Ako vam se čini da boje nemaju veze s apetitom, varate se. Neki istraživači su pronašli da boja vaših tanjura i blagovaonice utječe na apetit.

Plava boja će “ubiti” apetit i odličan je saveznik ako želite smršaviti, međutim ukoliko ste spremili svečanu večeru ili slavite sigurno ne želite da vaši gosti ne probaju specijalitete koje ste pripremili za njih.

Osim toga, plava boja je dobar izbor za spavaću sobu jer poziva na snove, dok je prehladna za mjesto gdje se okuplja obitelj i objeduje. Tu treba dati prednost toplim bojama.

Bezličnost – Nemate šarene detalje

Kada birate jastuke ili tapete dopustite sebi malo slobode. Pomiješajte boje i strukture i dajte svom domu identitet.

Domovi koji su obojeni samo u jednu boju, bez šarenih i zanimljivih detalja podsjećaju na bolnice i sterilne prostore gdje nema mjesta za pozitivnu energiju.

Nabavite neki feng shui detalj kao npr Drvo sreće, odaberite zanimljivi zidni tapet za jedan zid ili obogatite kauč veselim jastucima.

lovesensa.rs

atma.hr – 78