Cijeli život učeni smo dobivati pohvale i priznanja za sve ono što dobro napravimo. Ako ne dobijemo pohvalu za neko postignuće, ne osjećamo se jednako dobro kao što bi se osjećali da nas je netko javno prepoznao ili pohvalio.

336×280 lijevo text-54

Zbog čega toliko žudimo za tuđim priznanjem?

Sve što radimo, radimo sa težnjom da nešto postignemo i ostvarimo. Kada napravimo neki veliki korak u smjeru u kojem želimo ići, zašto nam taj korak nije dovoljan sam po sebi već ga imamo potrebu podijeliti sa što većim brojem ljudi?

Zato jer uspjeh mjerimo po tome kako nas drugi vide.

Zato jer trebamo druge da nam kažu koliko vrijedimo. Zato jer sebi vjerujemo manje nego drugima. Zato jer smo naučili da nismo dovoljno vrijedni bez određenih postignuća. Zato jer motivaciju tražimo kroz inat.

Čovjek koji je istinski svjestan svoje vrijednosti nema se potrebu dokazivati.

Ali mi to ne možemo biti jer vjerujemo da nas naša djela definiraju u potpunosti. Ako napravimo „pogrešku“, vjerujemo da nismo dovoljno dobri, pametni ili sposobni. Zato skrivamo svoje „neuspjehe“, a javno se šepurimo uspjehom. Zato sve što radimo u životu, radimo da bismo dokazali da jesmo dovoljno dobri.

Koliko često posumnjamo u sebe nakon tuđe kritike? Koliko često odustanemo od vlastitih snova zbog tuđih mišljenja? U stanju smo povjerovati da ne vrijedimo jednako kao drugi jer nam je netko na poslu tako rekao. Jer vjerujemo da netko drugi uvijek zna bolje. Jer umjesto da od sebe tražimo priznanje, mi ga tražimo od drugih.

Pravo priznanje treba doći iznutra. Kada nešto znamo sa sigurnošću, kao što znamo da nas sunce grije, nemamo to potrebu dokazivati. Ono što znamo, znamo. I za to ne tražimo potvrdu.

Ako i dalje postoji potreba za dokazivanjem znači da nešto iznutra nije u skladu. Znači da nismo u potpunosti zadovoljni sa sobom. Znači da se trebamo pozabaviti potragom za vlastitim priznanjem, a ne tuđim. I tek tada nam tuđe neće trebati.

A dokle god vjerujemo da nas „pogreška“ i „neuspjeh“ definiraju, do tada ćemo imati potrebu opravdavati se i dokazivati. Jer „pogrešaka“ i „neuspjeha“ biti će uvijek. Ako na njih gledamo kao na znakove nesposobnosti i manje vrijednosti, tada nikada nećemo zadovoljiti vlastite kriterije.

I uvijek ćemo od drugih bezuspješno tražiti da nam potvrde ono što si još sami nismo potvrdili.

Zvjezdana Tintor, shakeupsofa.com

26 DRVO SREĆE AMETIST

FENG SHUI DRVO SREĆE - Ametist i bakar


Vjeruje se da ovo Feng Shui drvce, isprepleteno od poludragog kamena Ametista i bakrene žice, pospješuje zdravlje, donosi harmoniju i blagostanje, što općenito pridonosi sreći i zadovoljstvu u obitelji.
Ametist je kristal zaštite, nesebičnosti, plemenitosti, spiritualne svjesnosti, ravnoteže, unutrašnjeg mira. To je kamen metamorfoze i preobrazbe. Ekstremno moćan kamen zaštitnik, visokih duhovnih vibracija. Simbol je promjene, otvara mnoge tajne života, pomaže nam shvatiti značenje snova i vizija, obogaćuje naš pogled u budućnost. Štiti od psihičkih napada, preobražavajući energiju u ljubav.

Cijena: 150 kn - Kupi ovdje
Prethodna objavaNe bi te ubilo malo realnosti!
Slijedeća objavaMetafizička objašnjenja bolesti – što nam tijelo poručuje?
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.