Foto: pixabay.com


Widget not in any sidebars

Često pišem dnevne astrološke prognoze, koje obuhvaćaju analizu aspekata koji su aktualni tog dana. Pored toga, posebno ističem poziciju tranzitnog Mjeseca, odnosno znak u kojem se Mjesec nalazi u tom periodu.

Zašto baš Mjesec igra glavnu ulogu?

Prije svega, fizički gledano, Mjesec je nebesko tijelo najbliže Zemlji. Gravitacijom utječe na razinu vode na Zemlji (plima i oseka), a znanstveno je dokazano i da količina svjetlosti koju Mjesec reflektira tijekom noći utječe na opće raspoloženje.

Metafizički gledano, odnosno iz kuta astrologije, Mjesec je najbrža astrološka planeta, potrebno mu je svega 28 dana da obiđe čitav zodijački krug, odnosno zadržava se u jednom znaku nešto manje od dva i pol dana.

Mjesec uvijek simbolizira događaj, u natalnom horoskopu će Mjesec sa svojim aspektima uvijek opisivati život pojedinca, dok će u tranzitu Mjesec uvijek određivati opće raspoloženje i interese na globalnom planu, jer Mjesec između ostalog simbolizira i narod, mnoštvo ljudi na jednom mjestu, i tako dalje.

Iako svatko od nas ima svoj individualni horoskop, svi smo mi ipak dio kolektivnog pa ćemo dnevne tranzite zasigurno osjetiti u manjoj ili većoj mjeri. Recimo, osobe rođene u znaku Raka ili s podznakom u Raku, za koje je Mjesec ključna planeta, jer vlada njihovim znakom, obično doživljavaju promjene raspoloženja svaka dva dana, u skladu s promjenom položaja Mjeseca.

Drugi znakovi možda te promjene raspoloženja ne osjećaju u tolikoj mjeri, ali su one svakako prisutne. Na primjer, kada se Mjesec nađe u znaku Ovna, svi dobivamo nalet energije, želimo nešto raditi i biti produktivni.

Ali, tada nas često boli glava, patimo od sinusitisa, nervozni smo i spremni da se posvađamo za neku sitnicu. No, kad Mjesec nakon dva dana pređe u znak Bika, onda smo spremni na uživanje, godi nam svaki dodir, zagrljaj, poljubac, tad se uređujemo, prepuštamo se dobroj hrani, a posebno slatkišima.

Tranzit Mjeseca kroz znak Blizanaca naglasak stavlja na komunikaciju pa tijekom tog tranzita obožavamo razgovarati, dopisivati se, ali isto tako obično u ovom periodu jurimo u banku ili poštu, plaćamo račune ili rješavamo neku drugu papirologiju.

Mjesec u Raku je misao o prošlosti pa tijekom ovog tranzita postajemo posebno sentimentalni, nostalgični i ranjivi. Nismo spremni za ozbiljne razgovore, svaka sitnica nas može natjerati na suze, te se povlačimo u sigurnost svog vlastitog doma i razmišljamo o nekim prošlim, sretnijim vremenima, najčešće o djetinjstvu.


Widget not in any sidebars

Ali, nakon melankoličnog Mjeseca u Raku, Mjesec se seli u znak Lava i zabava može početi! Lav vlada zabavom pa su generalno svi opušteni tijekom ovog tranzita. Tada imate najviše elana da se sređujete, da izlazite na javna mjesta i komunicirate sa ljudima, tad najviše želite zasjati i biti viđeni.

Kada se Mjesec nađe u znaku Djevice, fokus se stavlja na rad, svakodnevne obaveze, higijenu (čišćenje kuće) i brigu o zdravlju. Tijekom ovog tranzita dobro je i posvetiti se kućnim ljubimcima.

Mjesec u znaku Vage nam priča o partnerstvima, bilo poslovnim, bilo privatnim. Kada se Mjesec nađe u znaku Vage, ego se ostavlja po strani, i svi težimo da se “uparimo” s nekim, jer nitko ne želi biti sam tijekom ovog tranzita.

Međutim, kad se Mjesec preseli u znak Škorpiona, iza sebe ostavljamo taktičnost, fine manire i potrebu za partnerskim odnosima bilo koje vrste, prekidamo dogovore i počinjemo sumnjati u sve oko sebe. Planiramo napad iz zasjede i objavu rata nekome ili nečemu.

Mjesec u znaku Strijelca ipak vraća optimizam, te utišava sve sukobe, naravno, osim onih teških filozofiranja o nebitnim stvarima, koje dodatno pojačava. Dok je Mjesec u Strijelcu, pravo je vrijeme za planiranje putovanja i za sportske aktivnosti.

Da biste maksimalno iskoristili tranzit Mjeseca kroz znak Jarca, najbolje je da se pridržavate parole “red, rad i disciplina”. Emocije stavite na čekanje, smanjite kontakt s obitelji i prijateljima, te se potpuno posvetite poslovnim obavezama, jer ćete u suprotnom ući u bespotrebne sukobe.

Tranzitni Mjesec u znaku Vodenjaka, također, treba iskoristiti, jer on simbolizira oslobađanje, potrebu za socijalizacijom, boravak u većoj grupi ljudi, bavljenje humanitarnim radom i aktivno sudjelovanje u okviru društvene zajednice. Na kraju, tranzitni Mjesec u Ribama donosi melankoliju, neobjašnjivu tugu i potrebu za osamljivanjem.

Ovo je vrijeme koje provodite sami sa svojim mislima, u svom svijetu mašte, izolirani od svih ostalih i to vam odgovara. Tijekom ovog tranzita mnogi pate od poremećaja sna (spavaju premalo ili previše), pojačana je konzumacija kave, čaja, cigareta, ali i jačih narkotika.

Poslije tranzitnog Mjeseca u Ribama, vraćamo se Mjesecu u znaku Ovna i tako u krug. Važno je napomenuti da se ovi opisi odnose isključivo na tranzit, a ne na natalne postavke Mjeseca.

Ako znate u kojem se znaku nalazi vaš natalni Mjesec, onda lako možete pratiti koji će vam dani tijekom mjeseca više goditi od ostalih.

Na primjer, Mjesec u znaku Ovna neće odgovarati svima, niti će svima donijeti probleme. Ako je vaš natalni Mjesec u vatrenom (Ovan, Lav, Strijelac) ili zračnom (Blizanci, Vaga, Vodenjak) onda će vam najviše odgovarati tranziti Mjeseca kroz vodene (Rak, Škorpija, Ribe) i zemljane (Bik, Djevica, Jarac) znakove. Vrijedi i obrnuto, ako je vaš Mjesec u zemljanom ili vodenom znaku, više će vam odgovarati tranziti Mjeseca kroz vatrene i zračne znakove.

Za individualniji pristup, potrebno je da znate raspored polja u vašem osobnom horoskopu. Mjesec kao planeta nikad ne utječe na druge planete, već one utječu na njega. Osnovna uloga Mjeseca je da prima i da “apsorbira” lekcije.

U skladu sa simbolikom polja kroz koje vam prolazi tranzitni Mjesec, tog dana trebate “apsorbirati” nešto vezano za to polje, odnosno tog dana ćete se najviše baviti tematikom tog polja.

atma.hr – 39

Ako Mjesec tranzitira kroz vaše:

I polje – radite na sebi i na svom fizičkom tijelu, promijenite frizuru ili započnite dijetu. Tranzit Mjeseca kroz I polje donosi promjenjivo raspoloženje, ali je generalno dobar za započinjanje novih stvari.

II polje – bavite se financijama, plaćanjem računa, naplatom potraživanja, i slično.

III polje – dobar dan za komunikaciju, kraća putovanja, te rješavanje raznih administrativnih obaveza.

IV polje – bavite se kućom i obitelji, posjetite roditelje, i slično.

V polje – ako ste roditelj, posvetite se djeci. Ovo je i dan za uživanje, s dragom osobom ili prijateljima možete posjetiti kazalište, koncert ili neki restoran.

VI polje – posvetite se poslu i svakodnevnim obavezama.

VII polje – raste potreba za prisnošću. Posvetite se partneru i gradnji vašeg odnosa. Na poslovnom planu, ovaj tranzit je dobar za pregovore i potpisivanje pregovora.


Widget not in any sidebars

VIII polje – ovaj tranzit najčešće donosi pretjeranu dramu i naglašenu strast, pokušajte se kontrolirati. Pored toga, ovaj tranzit je dobar za obavljanje kirurških zahvata, plaćanje poreza i dugova, rješavanje nasljedstva, ali i posjete grobljima.

IX polje – ovo je odličan period za učenje, planiranje putovanja ili samo putovanje (posebno u inozemstvo).

X polje – ovo je trenutak za realizaciju najbitnijih stvari vezanih za posao, poziciju i status u društvu.

XI polje – planirajte buduće ciljeve ili obaveze, posvetite se prijateljima, uspostavite kontakt s novim ljudima, ali isto tako pomozite nekome (bavite se humanitarnim radom) tijekom ovog tranzita.

XII polje – ovaj tranzit donosi potrebu za osamom, izolacijom i introspekcijom. Ovaj tranzit ćete najčešće samo prespavati.

Miloš Tomić/astroportal

43 APITERAPIJA

PČELARSTVO, APITERAPIJA, APITURIZAM

Pcelarstvoapiterapijaapiturizam

Ova je knjiga okupila 27 autora koji su kroz njen sadržaj prvi put u hrvatskom izdavaštvu o pčelarstvu spojili najnovija dostignuća znanosti i učinkovitu praksu iskusnih i uspješnih hrvatskih pčelara.

Namijenjena je:

- za pčelare i one koji to žele postati
- za prirodni način liječenja i prevencije pomoću pčelinjih proizvoda
- za ekološko pčelarstvo, apiterapiju, apiturizam…
- za liječnike, ljekarnike, učenike, studente
- za ljubitelje prirode i zdravog života

Priručnik + specijalni prilog: 100 recepata za jelo, piće, ljekovite pripravke i kozmetiku na bazi meda