Foto: pixabay.com

Widget not in any sidebars

I dok mi u jednoj polutci mog ženskog mozga odzvanjaju note Jamesa Browna „This is a man’s world, this is a man’s world… But it wouldn’t be nothing, nothing without a woman or a girl.“, u drugoj se vode nešto kompleksnije bitke.

Žena je … ja. I ja sam ona. No, nisam oduvijek bila žena. Bila sam djevojka koja je žudila postati ženom. Djevojka koja je sumnjala u sebe, koja nije znala kada reći Ne! Izgovarati ‘ne’, to ne priliči jednoj ženi.

Bila sam djevojka koja se bojala i koja je riskirala u isto vrijeme. Koja je gubila na svakom koraku, ali koja je poraze tvrdoglavo dočekivala kao novu priliku.

Djevojka koja je poklanjala dio svoga srca gdje god je stigla i kome god je trebalo, jer to rade one dobre žene. One daju. One vole. A što je s lošim ženama? Što one rade? Koga one vole? Ne, nisam loša.

Tražila sam ženu u sebi, godinama, stoljećima, no ona je živjela na nekoj drugoj, meni nepoznatoj adresi. Bila mi je strana, kao i Indija, zemlja koju čitav život sanjam.

Gle – i Indija je ženskog spola. Gledala sam žene, upijala od njih. Svađala se s njima, olajavala ih i prostačkim imenom zvala.

Voljela sam ih i mrzila u isto vrijeme. Pitala se zašto su žene takve? Bešćutne pomišljate? Da, baš takve. Učila sam od njih i one od mene. Nadala sam se biti bolja žena od toga. Za koga? Za muškarca, koji će me učiniti ženom?

Kao da je to jedino ispravno i važno? Biti nečija žena a ne samo, žena? Kakva ironija. Ludi djevojački san.

Bila sam nepotpuna žena. Nježna, impulzivna i nedorečena, često nepozvana, poput ljetne kiše. No koliko ljudi zaista voli kišu? Koliko njih joj se iskreno raduje?

atma.hr – 39

Bila sam sve samo ne “prava” žena. Onakva kakva su očekivali da ću biti. I onakva kakvu su očekivali da će stvoriti. No, nedavno sam je srela na ulici. Nju. Ženu. Mene.

Tu “nepravu” ženu. Stajala je i gledala me iz izloga jednog dućana. Gledala me i najzad u tom pogledu shvatismo, obje – i jedna po jedna. Gledamo svoj odraz u ogledalu.

Iako sam to bila ja i iako je to bila ona, bila je to i neka druga žena, nama strana. Izgledala je drugačije, a opet potpuno isto. Promijenila se. Ta žena o kojoj vam pričam. Promijenilo se sve u njoj.

atma.hr – 39

Daleko je ona mlada žena prepuna sumnji. Ova žena zna reći NE! Onda kada to treba i često kada ne treba. Ona riskira, ali se ne boji. Ona grabi hrabro naprijed. Krupnim koracima, ali ženstvenim. Ona voli. Naučila je. Voljeti sebe pa tek onda – njega.

Naučila je svoje lekcije i neke još ponosno uči. Poput ožiljaka nosi na srcu svaku ranu i svaki šum. Oni je podsjećaju ne samo na djevojku kakva je bila, već i na djevojku kakva je mogla ostati …

ingriddivkovic

Imaš pitanje ili problem?
Nazovi ATMA savjetnike!


Widget not in any sidebars

Widget not in any sidebars

Ultra jaki kurkumin!

Sangreen, 500 mg, BCM-95

mini

Ultra strong kurkumin BCM-95 učinkovitiji je u djelovanju na neurodegenerativne bolesti mozga, gastrointetinalne i dijabetičke tegobe u odnosu na sve druge proizvode od kurkume!

Bioraspoloživost i apsorpcija povećani su za 10 puta u odnosu kurkumu i 7 puta u odnosu na standardni kurkumin. Kurkumin BCM-95 jedini ekstrakt kurkume na svjetskom tržištu kojemu je FDA odobrila patent za liječenje Alzheimerove bolesti (US Patent No. 8859020).

Namjena: Alzheimerova bolest, reumatoidni artritis, depresija i stres podrška u liječenju karcinoma, zdravlje jetre, gastritis, dijabetes II

Pakiranje: 60 kapsula (vegan) x 500 mg / Doziranje: 1-2 kapsule dnevno nakon obroka

Cijena: 239 kn