U svibnju dolaze jagode i još pokoje prvo rano voće, a na štandovima i livadama se mogu naći zeleni listovi koji imaju i po osam puta više korisnih tvari nego klasična zelena salata. Upoznajte se s nekim od najzdravijih namirnica koje koje stižu…

1. Jagode

Odličan su izvor vitamina C, pa ćete već u 150 grama dobiti potrebnu dnevnu dozu ovog važnog vitamina. Njima ćete u organizam unijeti i vitamin A i potrebne doze kalija, kalcija, fosfora, magnezija i željeza. Osim toga, jagode su dobro sredstvo protiv probavnih smetnji. Njeguju kosti i zglobove, a imaju i snažnu antioksidantnu moć. Štite tijelo od raka i čuvaju krvne žile od začepljenja i slobodnih radikala. Ako je moguće, jedite jagode iz vlastitog vrta ili iz organskog uzgoja kupljene kod provjerenih prodavača na pijaci. Saznajte više ovdje.

2. Trešnje

Na početku sezone mogu biti papreno skupe, ali ljubitelji će kupiti barem šaku. Ne sadrže toliko C vitamina kao jagode, ali su zato bogate drugim antioksidansima. Sadrže vitamin B i A, bioflavonoide, elagičnu kiselinu (osim u trešnjama nalazi se i u grožđu i jagodama, a može deaktivirati kancerogene tvari), antocijanin i melatonin. Navedeni sastojci pomažu organizmu u borbi protiv raka, štite od srčanih bolesti, ublažavaju bolove uzrokovane artritisom i gihtom, a navodno su dobre i protiv glavobolje. Uživanje u trešnjama može pomoći u sprečavanju srčanih bolesti i raka, ublažiti bolove i poboljšati zdravlje kostiju.

3. Rotkvice

Imaju malo kalorija, a puno vitamina i vode. Konzumirajući ih, duže ćete održati osjećaj sitosti. Potrudite se da ih redovito ubacite u salatu. Više o rotkvicama pročitajte ovdje.

4. Maslačak

Ovo nije korov nego jedna od zdravijih biljaka. Listovi maslačka puni su folata i magnezija, kao i fosfora i bakra. Ovi gorkasti listovi sadrže i beta-karoten. Operite ih i ubacite u salatu ili juhu. Recepte za sok, sirup i čaj od maslačka, potražite ovdje.

5. Rukola

Sadrži oko osam puta više kalcija, pet puta više vitamina A, C i K i četiri puta više željeza nego obična zelena salata. Ubacite je u umake i druga jela pred kraj kuhanja ili jedite svježu.

6. Mladi krumpir

Što razlikuje mladi i stari krumpir? Mlađa verzija sadrži više šećera, vitamina C i vode, a stari više škroba. Kuhajte ga i pecite s korom jer će se tako sačuvati vitamin C. Već dugo se zna da je krumpir namirnica protiv gihta i reume, a koriste ga i pri liječenju sluznice želuca – u tom slučaju se upotrebljava sok od krumpira.

http://namirnice.ba/magazin/zbog-ovih-sest-namirnica-koje-nam-dolaze-mjesec-maj-nam-je-posebno-drag/